HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Uplynulý rok byl statisticky výjimečný

Úterý, 16. února 2021 - K dispozici je nová Statistická ročenka HZS Jihomoravského kraje, která přibližuje naši činnost v uplynulém roce. Ten byl pro nás z důvodu nákazy COVID-19 výjimečný, což naznačují i statistická data. Počet událostí celkově vzrostl a dosáhl rekordního počtu. Kompletní ročenku najdete v odkaze na konci článku. 

V roce 2020 evidujeme celkem 12 604 událostí, což je nejvíce v historii HZS Jihomoravského kraje. Hranici 12 tis. událostí jsme překročili pouze v letech 2017 a 2019.

Nárůst jsme zaznamenali v počtu technických zásahů. Těchto událostí jsme měli v uplynulém roce 5591, což je meziroční nárůst o 825 událostí. Nadále tak má tento typ událostí největší podíl (44,4 %) na celkovém počtu všech událostí.  

Druhým nejčastějším typem mimořádných událostí jsou již tradičně dopravní nehody. Jednotky zasahovaly u 2054 dopravních nehod. To je ovšem výrazný pokles proti roku 2019 a to o 357 událostí. Je to nejméně dopravních nehod od roku 2016 (1905 událostí).

Za rok 2020 evidujeme události spojené se záchranou osob a zvířat v 1 863 případech. Jedná se tedy o třetí nejrozšířenější typ událostí.

Požáry představují co do četnosti tradičně až čtvrtý nejrozšířenější typ událostí. V Jihomoravském kraji vzniklo za loňský rok 1399 požárů, což je výrazně podprůměrné číslo. Desetiletý průměr činí 1775 požárů ročně.

Především dvě tragické události způsobily vysoký počet úmrtí při loňských požárech. Mezi nejtragičtější události roku 2020 se řadí požár osobního a nákladního automobilu po dopravní nehodě na dálnici D1 u Brna z 23. 9. 2020, následkem kterého zemřely čtyři osoby. Čtyři lidé také uhořeli při požáru vyřazeného železničního vagonu v Brně Komárově 31. 10. 2020.

Celkem při požárech zahynulo 24 osob a celková vyčíslená škoda vystoupala na 167 mil. korun. Při zásazích se podařilo hasičům uchránit majetek v hodnotě přesahující 572 mil. korun a 111 osob zachránit, což je výrazně nadprůměrné číslo (desetiletý průměr je 88 osob).

COVID-19 u HZS Jihomoravského kraje v roce 2020

Začátkem března, kdy Česká republika zaznamenala výskyt prvních případů nemoci COVID-19, zaregistrovala tísňová linka 112 zvýšený počet volání. Po vyhlášení nouzového stavu dne 12. 3. 2020 došlo k navýšení počtu volání na téměř dvojnásobek oproti běžnému průměru a docházelo i k častým přelivům hovorů mezi jednotlivými kraji.

HZS JmK přistoupil po vyhlášení nouzového stavu 12. 3. 2020 k režimovým opatřením, která měla zabránit šíření nemoci COVID-19 napříč sborem a zabezpečit výkon služby jak směnových příslušníků na hasičských stanicích a operačním středisku tak i denních příslušníků a zaměstnanců.

COVID-19 se však samozřejmě nevyhnul ani nám. Koronavirovou nákazou prošlo celkově 193 příslušníků či občanských zaměstnanců (cca 19 %). Z důvodu karantény příslušníků musela být na 5 dní uzavřena stanice Slavkov u Brna, na ostatních stanicích docházelo pouze k úpravě v organizaci doby služby. Převážně se jednalo o snížení početních stavů nebo reorganizaci služeb.

Naši příslušníci během první a druhé vlny nákazy COVID-19 plnili jindy netypické úkoly:

  • Měření teplot řidičů na hraničním přechodu
  • Repatriační cesty
  • Činnosti související s provozem meziskladu osobních ochranných pomůcek
  • Dezinfekce prostor
  • Stavba stanů
  • Distribuce materiálu
  • Činnost mobilních odběrových týmů
  • Stavba polní nemocnice

Celkem jsme se podíleli na 344 událostech a 501 tzv. ostatních činnostech.

Zásahy jednotek u událostí s AED ( automatizovaný externí defibrilátor)

Na území Jihomoravského kraje je rozvíjena spolupráce se Zdravotnickou záchrannou službou Jihomoravského kraje v oblasti tzv. „First responderů". Systém začal vznikat v městě Brně v roce 2013. Postupně se rozvíjel do nynější podoby, kdy je automatizovaným externím defibrilátorem vybaveno všech 26 profesionálních stanic HZS JmK a 72 jednotek SDH obcí. Během roku 2020 přibylo AED u 9 jednotek SDH obcí.

Vytipované jednotky požární ochrany vybavené automatizovanými externími defibrilátory jsou k mimořádným událostem vysílány operačním střediskem na základě požadavku ZZS JmK. Jednotky PO se vysílají na stavy bezprostředního ohrožení života, jako je bezvědomí, zástavy dechu apod., ale jejich nasazení nenahrazuje službu ZZS JmK, pouze ji doplňuje. Za rok 2020 evidujeme 406 takových událostí, při kterých jednotky přístroje AED použily ve 199 případech a zachránily tím 47 osob.

Vybrané zajímavosti ze statistiky:

  • Z pohledu průměrných celoročních čísel vyjížděla jednotka k události každých 29 minut, k místu události urazila vzdálenost 7,2 km a na místě zasahovala v průměru 64 minut.
  • 4. únor můžeme považovat za nejnáročnější den co do počtu řešených událostí. V Jihomoravském kraji jich bylo ohlášeno a vyřešeno 204, což v průměru odpovídá výjezdu jednotky dokonce každých 7 minut.
  • Nejvyšší počet událostí (1 463) jsme řešili v únoru, naopak nejméně událostí (714) bylo řešeno v lednu.
  • Nejnáročnějším dnem v týdnu bylo pondělí (2 060 událostí) a nejméně náročným dnem byla neděle (1 479 událostí).
  • Z pohledu denní doby vyjížděly jednotky nejčastěji v rozmezí mezi 14. a 17. hodinou a naopak nejméně výjezdů bylo v době mezi 1. a 3. hodinou ranní.

Ročenka 2020.pdf

Ročenka 2020.docx

Jaroslav Mikoška – tiskový mluvčí HZS JmK

vytisknout  e-mailem