HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Společné řízení specifických rizik v regionu Jeseník - Nysa

Projekt č. CZ.11.1.23/0.0/0.0/16_023/00010555 "Společné řízení specifických rizik v regionu Jeseník – Nysa / Wspólne zarządzanie konkretnymi zagrożeniami w regionie Jesenik - Nysa" je spolufinancovaný z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím programu Interreg V-A Česká republika – Polsko.

Cílem projektu bylo zlepšení přeshraniční připravenosti na řešení mimořádných událostí a krizových situací prostřednictvím posílení spolupráce záchranných složek a orgánů krizového řízení v regionu Jeseník - Głuchołazy - Nysa. V rámci projektu byl zvýšen stav bezpečnosti v polsko-českém pohraničí a byla zvýšena přeshraniční připravenost záchranných složek a orgánů krizového řízení pro řešení mimořádných událostí a krizových situací. Hlavními cíli projektu byly: společná multikriteriální analýza rizik v regionu Jeseník - Głuchołazy - Nysa, společná plánovací dokumentace, vytvoření systému pro sdílení informací mezi orgány krizového řízení v zájmové oblasti, doplnění chybějící speciální techniky a společná cvičení.

Propojením systému analýzy rizik s přeshraničním dopadem, vytvořením společných plánů řešení typových mimořádných událostí na základě provedení multikriteriální analýzy rizik a vytvořením společného informačního portálu byly zlepšeny systémové podmínky pro společný zásah, tedy zejména komunikační a informační systémy využívané záchrannými a bezpečnostními složkami a složkami krizového řízení, ale také systémy monitoringu životního prostředí, mimořádných událostí a krizových situací spojených se změnou klimatu (kdy společný informační portál uvádí souhrnné informace z těchto systémů). Pořízené vybavení pro jednotky HZS Jeseník, JSDH Jeseník, PSP Nysa, OSP Niwnica a OSP Rusocin zlepšilo technické podmínky pro společný zásah tím, že byla doplněna chybějící technika a věcné prostředky pro společný zásah v česko-polském pohraničí.  Skladba pořízeného vybavení zajistí kompatibilitu a vzájemné vykrytí oblastí v České republice a v Polsku. Kompatibilita byla ověřena v rámci společných cvičeních, spolu s nácvikem společných taktických postupů u modelových situací. Cvičení realizovaná v rámci projektu zlepšila organizační a personální připravenost pro společný zásah, zejména zvýšila vzájemnou znalost právních předpisů a vyjasnila kompetence jednotlivých organizací podílejících se na bezpečnosti v obou zemích, tedy na realizaci společných zásahů u mimořádných událostí a při řešení krizových situací. V rámci projektu byla rovněž zvýšena schopnost vzájemné komunikace, a to jak pomocí společného informačního portálu, tak tvorbou společných plánů řešení a organizací a realizací společných cvičení.

Partneři projektu:

  • Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje – vedoucí partner projektu
  • Město Jeseník
  • Gmina Nysa
  • Gmina Głuchołazy

Celkové rozpočtové výdaje projektu dosáhly 1 155 832,71 €, finanční krytí realizace projektu byla zajištěna z vlastních zdrojů partnerů projektu a spolufinancováním z Evropského fondu pro regionální rozvoj v celkové výši 982 457,79 €. Na spolufinancování projektu byl rovněž poskytnut finanční příspěvek z rozpočtu Olomouckého kraje ve výši 3,145 mil. Kč.

Realizace projektu probíhala v letech 2017 - 2019. V rámci projektu byly realizovány následující aktivity:

vytisknout  e-mailem