HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

O Vánočních svátcích jsme zasahovali u necelých dvě stě padesáti událostí

Středa, 27. prosince 2023 – Hasiči během svátečních dnů vyjeli celkem ke dvě stě čtyřiceti sedmi událostem. V minulých letech se počet událostí pohyboval v průměru okolo osmdesáti. 

Více jak sto padesát událostí lze spojit s nepříznivým počasím – silný vítr, sněžení a následná obleva. Odstraňovali jsme stromy, větve a jiné nebezpečné stavy, odčerpávali jsme vodu a také monitorovali stav vodních toků.

V neděli večer (24.12.) jsme hasili 2 požáry. V prvním případě, ve Znojmě, hořely papírové krabice v blízkosti topidla. Škoda byla po požáru v rodinném domě vyčíslena na padesát tisíc korun. Při požáru se jeden člověk nadýchal zplodin hoření. Ve druhém případě hořel komín v Židlochovicích, tam škoda nevznikla.

V pondělí (25.12.) jsme na ulici Sportovní v Brně odčerpávali vodu z nafukovací haly, která se pod tíhou vody zřítila. Od pondělí společně s místní dobrovolnou jednotkou čerpáme vodu z Císařské jeskyně v katastru městyse Ostrov u Macochy. Čerpání pomocí kalových čerpadel bude dnes ukončeno, protože hladina vody klesá na normální stav.

V úterý odpoledne (26.12.) jsme měřili koncentrace oxidu uhelnatého v bytovém domě na Soukenické ulici v Brně. Při této události se jedovatého plynu nadýchalo celkem osm osob, které záchranná služba ošetřila a následně odvezla do nemocnic. Po odvětrání prostor jsme zásah ukončili.

Přehled událostí o Vánočních svátcích

24.12.

25.12.

26.12.

Požár

6

3

3

Dopravní nehoda

2

4

2

Únik nebezpečných látek

2

5

2

Technická pomoc

119

52

17

Záchrana osob a zvířat

9

7

9

Planý poplach

1

2

2

celkem

139

73

35

Jan Dvořák, HZS Jihomoravského kraje

vytisknout  e-mailem