Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Červenec byl díky dešti na požáry průměrný

3. 8. 2020 (NS) - Letošní červenec byl na požáry průměrný. Určitě za to mohly silné deště v průběhu celého měsíce. Pokud je půda podmáčená, k požárům v přírodním prostředí, které jsou pro letní měsíce tak typické, dochází mnohem méně. Jasně to vyplývá i z níže přiložené tabulky. Loni v červenci bylo horko a sucho a počet požárů se vyšplhal na 2 388, přičemž těch v přírodním prostředí bylo 1 117. Letos došlo v červenci k 1 516 požárům a v přírodním prostředí jich bylo pouze 373. 

Letošní červencové požáry si vyžádaly 5 lidských životů a 129 lidí se při nich zranilo. Škody se vyšplhaly na více než 197 milionů.

Tab1.PNG
To, jak velký vliv má počasí na vývoj počtu požárů je vidět i z níže přiložené tabulky. Poslední horké dny navýšily počet požárů. Během minulého týdne, kdy jsme již zaznamenali vysoké teploty, se počty požárů dostaly téměř na dvojnásobek dlouhodobého denního průměru, který činí 49 požárů. Dnem nejbohatším na požáry se stal 30. červenec, kdy došlo k 91 požárům.

Tab2.PNG

 

Požár s největší škodou

Požárem s největší škodou byl v noci z 13. na 14. července požár průmyslového areálu v Táboře. Byl vyhlášen 3. stupeň požárního poplachu a nasazena byla padesátka profesionálních i dobrovolných hasičů. V objektu došlo k úniku cca 5 m3 nebezpečných látek, které byly zachyceny v havarijní jímce. Na místo byla vyslána také chemická laboratoř Kamenice. Z objektu bylo evakuováno celkem 6 osob, ale naštěstí se požár obešel bez zranění. Zlikvidován byl krátce před pátou hodinou ranní. Škoda se vyšplhala na 50 milionů Kč, uchráněné hodnoty zásahem HZS Jihočeského kraje dosahují 500 milionů Kč.

 

Příklady červencových požárů v přírodním prostředí:

10. července 2020, Zlínský kraj. Nedaleko obce Velká Lhota na Vsetínsku byl nahlášen požár lesní vyvážecí soupravy. Na místo byly vyslány 4 jednotky hasičů. Požár se rozšířil na přibližně 80 m3 pokáceného dřeva na stráni, a také na blízký lesní porost. Jednotky provedly lokalizaci požáru stroje a okolí za necelou půlhodinu. Následovaly dohašovací práce. Požár byl dohašen přibližně po třech hodinách. Předběžně stanovená škoda na lesní vyvážecí soupravě dosáhla výše 1,5 milionu korun. Díky zásahu hasičů a přízni počasí nedošlo k rozšíření požáru na rozsáhlý lesní porost.

https://www.hzscr.cz/clanek/plameny-znicily-lesni-vyvazeci-soupravu-skoda-dosahla-predbezne-1-5-milionu-korun.aspx

14. července 2020, Královéhradecký kraj. U Nového Města nad Cidlinou v okrese Hradec Králové likvidovaly tři jednotky hasičů požár pole se vzrostlým obilím. Požár měli hasiči brzy pod kontrolu a místo zásahu bylo následně předáno zástupci zemědělského družstva, které mělo zajistit oborání požářiště a dohlídku nad místem. Příčinou vzniku události bylo zřejmě nedbalostní jednání neznámé osoby, škoda byla vyčíslena asi na 35 tisíc korun. Hodnoty ve výši 200 tisíc korun se podařilo jednotkám uchránit.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-vzrostleho-obili-na-poli-i-kombajnu.aspx

25. července, Olomoucký kraj. Čtyři jednotky hasičů likvidovaly požár kombajnu na poli poblíž obce Bělkovice-Lašťany v okrese Olomouc, kdy při sklizni vzplanula motorová část kombajnu. Zásah se obešel bez zranění osob. Výše škody způsobená požárem byla předběžně stanovena na 5 mil. Kč, příčina jeho vzniku je v šetření.

https://www.facebook.com/hasici.olomouc/posts/3385857751466431



pplk. Mgr. Nicole Studená
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420  950 819 944
Mobil: +420 602 215 142
E-mail: nicole.studena@grh.izscr.cz



Foto zdroj:
HZS Zlínského kraje
HZS Královéhradeckého kraje
HZS Olomouckého kraje

Odkazy do noveho okna

Požár lesní vyvážecí soupravy_ZLK (2)

Požár lesní vyvážecí soupravy_ZLK (2) 

Detailní náhled

Požár lesní vyvážecí soupravy_ZLK

Požár lesní vyvážecí soupravy_ZLK 

Detailní náhled

Požár vzrostlého obilí_KHK (2)

Požár vzrostlého obilí_KHK (2) 

Detailní náhled

Požár vzrostlého obilí_KHK

Požár vzrostlého obilí_KHK 

Detailní náhled

Požár kombajnu_OLK (2)

Požár kombajnu_OLK (2) 

Detailní náhled

Požár kombajnu_OLK

Požár kombajnu_OLK 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem