HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Uspěli jsme v anketě Hasič roku 2023

Pátek, 12. dubna 2024 – Ministr vnitra Vít Rakušan spolu s generálním ředitelem HZS ČR generálporučíkem Vladimírem Vlčkem a dalšími významnými hosty slavnostního večera ve Španělském sále Pražského hradu včera předali ocenění vítězům ankety Hasič roku 2023. Anketa Hasič roku je vyhlašována ministrem vnitra od roku 2009 a klade si za cíl ocenit nejlepší profesionální hasiče, jejich velitele, náročné zásahy, pracovní kolektivy, nově vzniklé projekty a zaměstnance HZS ČR za uplynulý kalendářní rok. 

Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje obsadil ve dvou kategoriích třetí místo.

V kategorii Zásah roku 2023 se na prvním místě umístil „Zásah těžkého USAR týmu při zemětřesení v Turecku“ Hasičského záchranného sboru ČR, druhým nejlepším byl oceněn „Zásah pozemního a leteckého odřadu pro hašení lesních požárů v Řecku“ Hasičského záchranného sboru ČR. Třetí příčku obsadil náš zásah „Dopravní nehoda dvou autobusů s větším počtem zraněných“.

Jednalo se o nehodu, která se stala v červenci na dálnici D2 u Brna. Na místě tragické dopravní nehody dvou autobusů bylo 76 zraněných z celkem 25 zemí světa. Jazyková bariéra tak zásadně ztížila nezbytnou komunikaci. Dalším problémem bylo horké počasí, které komplikovalo přivolaným jednotkám vyprošťovací práce a ohrožovalo zdraví lidí uvízlých v kolonách. Přesto byli za pouhou 1 hodinu a 48 minut všichni zranění v péči zdravotnické záchranné služby a odsunuti do několika brněnských nemocnic. Na zásahu se podílelo 129 hasičů.

Cenu v kategorii Projekt roku 2023 si přijeli převzít hasiči z HZS Středočeského kraje za projekt „Péče o zdraví zasahujících hasičů“. Na druhém místě se umístil projekt „Znovuotevření středoškolského vzdělání v oboru požární ochrana na SOŠ PO a VOŠ PO, jak jinak než ze SOŠ PO a VOŠ PO. A jako třetí se umístil projekt HZS Jihomoravského kraje „Informační a asistenční centrum pomoci při řešení mimořádných událostí a krizových situací s velkým počtem zraněných“.

Díky tomuto projektu mají nyní občané Jihomoravského kraje v případě nehod s větším počtem zraněných možnost na jediném telefonním čísle sehnat informace o svých příbuzných či blízkých, které postrádají. Realizace ale vyžadovala obrovské nasazení. Oddělení ochrany obyvatelstva a krizového řízení muselo navázat specifickou součinnost nejen se všemi základními složkami integrovaného záchranného systému, ale také s mnoha krajskými zdravotnickými zařízeními. Ostrou zkouškou systém prošel v červenci 2023, během již zmíněné tragické nehodě dvou autobusů na D2, a obstál jak po technické, tak personální stránce.

Kompletní informace a fotografie najdete na webu HZS ČR.

vytisknout  e-mailem