Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vychází první letošní číslo časopisu 112

V tomto měsíci vstupuje časopis 112 – odborný časopis požární ochrany, integrovaného záchranného systému a ochrany obyvatelstva, do desátého roku své existence.  

Ohlédnutím za rokem 2010 završujeme seriál věnovaný vzniku HZS ČR v nové organizační struktuře a první dekádě jeho činnosti. V úvodu informujeme o zásadní reorganizaci vzdělávacích zařízení HZS ČR, ke které došlo dnem 1. ledna 2011.
 
V tematickém bloku zaměřeném na oblast požární ochrany analyzujeme rozsáhlý zásah na požár výrobní haly v průmyslové zóně v Otrokovicích, se kterým bojovalo více než týden na dvě stě hasičů. Představujeme specializovanou skupinu střelmistrů HZS ČR a věnujeme se nestandardním technologiím hašení požárů, mezi které patří hašení rázovými vlnami vyvolanými výbuchem nálože trhaviny.
 
Možnosti využití technologií geografických informačních systémů a jejich prezentace v rámci „Dne GIS“ jsou náplní části věnované problematice IZS.
 
bloku ochrana obyvatelstva přinášíme zkušenosti z využívání plynového analyzátoru GDA 2 v podmínkách zásahu a seznamujeme s projektem „Chraň svůj svět, chraň svůj život“, který je zaměřen na vzdělávání dětí a mládeže v oblasti ochrany člověka a jeho zdraví, životního prostředí a majetku.
 
části krizové řízení se zaměřujeme na problematiku zpracování dokumentace u obcí ohrožených zvláštní povodní v Plzeňském kraji.
 
V lednovém čísle časopisu 112 dále mimo jiné najdete poznatky o možnostechantidotní léčby při zasažení nervově paralytickými látkami, hodnocení činnosti Základny logistiky Olomouc v uplynulém roce, závěry z mimořádných tematických kontrol bezpečnosti odkališť V ČR, představení projektu „Bezpečná lokalita – bezpečné bydlení“ zaměřeného na minimalizaci bezpečnostních rizik nebo informaci o vzniku Českého svazu požárního sportu.
 
Vložená tradiční příloha časopisu obsahuje kalendářní přehled nejvýznamnějších domácích i zahraničních oborových veletrhů a výstav pořádaných v roce 2011.
 
Vydavatelem časopisu 112 je MV-generální ředitelství HZS ČR. Časopis je distribuován pouze předplatitelům. Cena jednoho výtisku 25,- Kč, roční předplatné je 300,- Kč.
 
Předplatné a distribuce: Moraviapress a.s., U póny 3061, 690 02 Břeclav
tel.: 516 205 176, zelená linka: 800 100 314, fax.: 519 321 417,
e-mail: 112@moraviapress.cz.

Jaroslav Vykoukal – šéfredaktor

vytisknout  e-mailem