Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zprávy českých hasičů z Afghánistánu

14. května 2011 (Ivana Svitáková) - Dva příslušníci Hasičského záchranného sboru České republiky se v následujících několika týdnech podělí o svoje bohaté profesní zkušenosti s představiteli orgánů krizového řízení (KŘ) a Hasičského záchranného sboru (HZS) v hlavním městě afghánské provincie Lógar Pol-e-Alam. Roman Hlinovský a Milan Zobač (HZS Libereckého kraje) jsou již na základně a my přinášíme první zprávy z jejich cesty a pobytu.  

 
11. května 2012
 
Přeji Vám všem dobré ráno z Kábulu.
 
Roman Hlinovský a Milan ZobačRoman Hlinovský a Milan Zobač
Včera 10. 5. 2012 jsme ve 22,00 odletěli speciálem AČR z letiště Kbely a přistáli na letišti v Kábulu dnes ve čtyři hodiny ráno, tj. v půl sedmé místního času.
Jsme ubytováni na základně NATO KAIA v Kábulu a čekáme na přepravu do místa našeho působiště, tedy na americkou základnu FOB Shank v Logaru. Pokud vyjde počasí a bude k dispozici letadlo, mohli bychom odletět zítra.
Jsme v kontaktu s pracovníky civilní části  Provinčního rekonstrukčního týmu, se kterými se přepravíme do Logaru a zjišťujeme praktické informace z běžného života v zemi.
Můžeme využít bezdrátového připojení k Inernetu, které zde bez větších problémů funguje.
Jakmile budeme mít další konkrétní informace, pošlu zprávu.
 
 
 
 
 
 12. května 2012
 
Dobrý večer již ze základny Shank.
 
Roman HlinovskýRoman Hlinovský
Přiletěli jsme dnes odpoledne z Kábulu a jsme ubytovaní v české části americké základny. Absolvovali jsme prvotní školení, které nám poskytli zástupci AČR. Bylo zaměřeno na dodržování pravidel na základně a na obecná pravidla při jednání s místními obyvateli.
Jedním ze základních pravidel je nesdělovat konkrétní termíny a časy, takže mohu psát jen obecné informace. Vlastní internetové připojení zatím nemáme zřízeno, a proto využíváme počítač PRT.
Dohodli jsme i předběžný program s kolegy od civilní části PRT. V nejbližších dnech bychom se měli sejít s pracovníky krizového řízení z úřadu guvernéra a s velitelem jednotky hasičů z krajského města. Naším cílem je zjistit stav a možnosti záchranných složek.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 13. května 2012
 
Milan ZobačMilan Zobač
Dobrý večer z Logaru,
 
dnes jsme absolvovali další ze série školení. Tentokrát základní zdravotnické od kolegy z AČR. Používají obdobné postupy jako hasiči. Na rozdíl od nás se však přibližují k ZZS a používají velmi jednoduché, ale moderní a efektivní vybavení.
Fotografií bohužel moc nemáme. Na základně se fotit nesmí a do výcvikového prostoru, kde budeme cvičit hasiče s Pol-e-alam se dostaneme až v dalších dnech.
Pokud zítra dorazí vybavení pro záchranu osob z výšek a nad volnou hloubkou, které jsme dohodli s kolegy z PRT, budeme mít možnost nafotit praktický výcvik.
 
S pozdravem
 
Roman Hlinovský

 

 

 

Český Provinční rekonstrukční tým (PRT) Lógar se v rámci svých projektů plně zapojil do organizace, přípravy a zvýšení kvalifikace složek KŘ a HZS. Cílem řady školení a výcviku pod vedením českých hasičů je, aby například místní hasičské jednotky a orgány krizového řízení byly schopny účinně provádět základní zásahy ve všech oblastech činnosti KŘ a HZS a to především k záchraně osob, majetku, a to při teroristických zásazích, při živelních pohromách, ale také při technických zásazích jako je evakuace osob, otevírání prostor, práce ve výšce a nad volnou hloubkou a činnosti při dopravních nehodách. Funkční systém tamního krizového řízení a Hasičského záchranného sboru je nedílnou součástí fungování státu.

Realizace pobytu českých hasičů v Afghánistánu je uskutečněna v součinnosti s Ministerstvem zahraničních věcí ČR - Český Provinční rekonstrukční tým (PRT) Lógar.

kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem