Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči stále naplno bojují s ohnisky požáru v podrostu.

Ani během odpoledne hasiči nepolevují v boji s rozsáhlým požárem lesního porostu.  

Požár se přesunul pod zem, a tak hasiči prolévají ohniska velkým množstvím vody. Tu k místu požáru přivádějí jednak pomocí dálkové dopravy z řeky Moravy pomocí systému HSF Somati na vzdálenost 3,5 km, souběžně probíhá i kyvadlová doprava vody.
Probíhá letecký průzkum, který má za úkol vyhledávat ohniska požáru.
Zásah je náročný, protože hasiči musí pracovat v náročných podmínkách písčitého podloží. Teplé počasí a rozsah požáru vede k tomu, že je hasiče potřeba častěji střídat. I proto je v tuto chvíli na cestě odřad ze Slovenska, konkrétně z Trnavského kraje. Kolem 15,00 hodiny se očekává příjezd 7 velkokapacitních cisteren. Pomoc Slovenské strany se realizuje na základě bilaterální dohody, kterou mezi sebou obě země mají.
Na místo míří i operační výjezd z MV - generálního ředitelství HZS ČR ve složení plk. Ing. František Zadina, náměstek pro Integrovaný záchranný systém, plk. Ing. Luděk Prudil, ředitel odboru IZS operačního řízení a pomocník řídícího důstojníka kpt. Ing. Jan Urbánek.
Složité je rovněž zajištění týlové a logistické podpory takto rozsáhlého zásahu, jedná se především o doplňování pohonných hmot, drobné opravy techniky apod.
 
 
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 
 

vytisknout  e-mailem