Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Budou předány medaile Hasičského záchranného sboru za záchranu životů, za dlouholetou práci, i za zásluhy o bezpečnost

10. května 2012 (Nicole Zaoralová) - V úterý 15. května 2012 budou v prostorách Trojského zámku v Praze předány medaile a Plakety Hasičského záchranného sboru České republiky (HZS ČR).  

Ministr vnitra Jan Kubice rozhodl o udělení jedné medaile „Za statečnost“ civilnímu občanovi, generální ředitel HZS ČR plk. Ing. Drahoslav Ryba pak o udělení jedné medaile za statečnost příslušníkovi HZS Jihočeského kraje, dále devatenácti Čestných medailí, tří Plaket a dvaceti čtyř medailí „Za zásluhy o bezpečnost“.
 
Medaile za statečnostMedaile za statečnost
Medaile HZS ČR „Za statečnost“ si převezme pan Miroslav Horník z Olomouckého kraje.
Toho dne 9.1.2012 ve večerních hodinách upozornili rodinní příslušníci, že u sousedů zřejmě hoří. Na tento popud vyšel pan Horník před dům, kde zpozoroval kouř, který vycházel ze sousedova domu. Když přišel do bezprostřední blízkosti, uviděl, jak z otevřeného okna uniká dým. Nahlédl do okna a zavolal sousedovo jméno. Když se nikdo neozýval a pan Horník slyšel souseda chroptět, vyskočil na okenní parapet a skočil do místnosti. Jelikož byla místnost zakouřená, poklekl a postupoval do místnosti. Po chvilce pohmatem objevil ležící bezvládné tělo souseda, které následně přitáhl po zemi k oknu a přes parapet ho vytlačil ven.
Na to chroptícího souseda položil na zem do stabilizované polohy. Nadále sledoval jeho stav do příjezdu jednotky HZS a předal jej veliteli zásahu. Pan Horník díky chladnokrevnosti, statečnosti a osobní odvaze zachránil svému sousedovi život.
 
 
Medaili za statečnost obdrží i jeden profesionální hasič, pprap. Miroslav Kropáček. Dne 26. listopadu 2011 prokázal jmenovaný mimořádnou statečnost při zásahu na čerpací stanici v Českém Krumlově, kam byla na údajnou likvidaci požáru osoby a automobilu vyslána jednotka ze stanice Český Krumlov. Po příjezdu jednotky na místo bylo zjištěno, že u jednoho z čerpacích stojanů se nachází silně podnapilý agresivní muž, který z tankovací pistole benzínem opakovaně polévá svůj osobní automobil a hrozí jeho zapálením hořící cigaretou. V té době se již na místě nacházela hlídka Policie ČR, která s mužem komunikovala. Miroslav Kropáček s kolegou zaparkovali vůz za čerpacím stojanem, z jeho kufru si připravili ruční hasicí přístroje a přesunuli se do bezprostřední blízkosti stojanu z opačné strany, než se nacházel dotyčný muž. Ten v té chvíli zjistil, že mu dohořívá cigareta, tu odhodil, odložil tankovací pistoli na zem a sáhnul do kapsy pro krabičku cigaret zjevně proto, aby si zapálil další. Zároveň se opět sklonil pro tankovací pistoli a v tomto okamžiku se Miroslav Kropáček rozhodl jednat. Přistoupil k muži, který nevnímal jeho přítomnost, zezadu ho uchopil oběma rukama a povalil na zem. Současně na místo přiběhli ostatní hasiči a příslušníci Policie ČR, kteří si dotyčného převzali.
Pprap. Miroslav Kropáček při tomto zásahu projevil schopnost rychlého úsudku, rozhodnost a mimořádnou statečnost. Neváhal nasadit vlastní zdraví, aby zabránil nejen možným rozsáhlým škodám na majetku, ale zejména na životech či zdraví zúčastněných a svým hrdinským jednáním tak beze zbytku naplnil poslání Hasičského záchranného sboru České republiky.
 
Medaili jako ocenění za dlouhodobou a přínosnou spolupráci s Hasičským záchranným sborem převezmou také zástupci státní správy a samosprávy, Policie ČR a Zdravotní záchranné služby. Mezi oceněnými bude například hejtman Plzeňského kraje, Milan Chovanec nebo primátor statutárního města Olomouc, Martin Novotný.
Čestná medaile byla udělena mimo jiné městu Česká Lípa a plaketu generálního ředitele obdrží Vysoká škola báňská.
 
 
Ocenění v požární ochraně
 
se uděluje od roku 2000, dvakrát ročně. V květnu u příležitosti státního svátku Dne vítězství a v říjnu u příležitosti státního svátku vzniku samostatného Československého státu.
Medaile HZS ČR „Za statečnost“ se uděluje hasičům nebo fyzickým osobám za odvážné zákroky při mimořádných událostech, spojené s bezprostředním ohrožením života nebo zdraví.
Medaile HZS ČR „Za zásluhy o bezpečnost“ se uděluje hasičům, občanským zaměstnancům nebo fyzickým osobám za dlouhodobé příkladné pracovní úsilí a osobní iniciativu na úseku požární bezpečnosti a ochrany obyvatelstva a majetku v rámci integrovaného záchranného systému nebo krizového řízení.
Čestná medaile HZS ČR se uděluje:
a) příslušníkům zahraničních hasičských záchranných sborů, pracovníkům veřejné správy, právnickým osobám a občanům za významnou nebo dlouhodobou spolupráci s HZS ČR,
b) pozůstalým po hasiči, který zemřel při výkonu povolání.
Plaketa HZS ČR se uděluje:
a) zahraničním a domácím osobnostem za aktivní účast na významných jednáních nebo snahu vedoucí k dosažení úmluv, jejichž předmětem je řešení záležitostí požární bezpečnosti nebo ochrany obyvatelstva a majetku v rámci integrovaného záchranného systému nebo krizového řízení,
b) právnickým osobám za činnosti, kterými se významně podílejí na zabezpečování požární bezpečnosti nebo ochrany obyvatelstva a majetku v rámci integrovaného záchranného systému nebo krizového řízení,
c) fyzickým osobám za spolupráci s Hasičským záchranným sborem České republiky při plnění jeho úkolů.
 
 
Informace pro média:
Příchod do sálu zámku je umožněn od 9.30 hodin do 9.50 hodin.
Adresa: Trojský zámek, U trojského zámku 1, Praha 7, (vstup jižní branou – od řeky)
 
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 974 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 

vytisknout  e-mailem