Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zpráva Hasičského záchranného sboru ČR o řešení následků povodní ve dnech 16. až 22. května 2010 na území Moravy

22. května 2010 - ke 14 hodině - Dne 22. května 2010 je povodňová situace na území Moravy stabilizovaná, žádný z toků není již na úrovni 3. SPA a vodní toky postupně klesají. Vydatné noční přeháňky v oblasti Jeseníků způsobily rychlé, ale krátkodobé rozvodnění malých toků až na úroveň 3. SPA. Záchranné práce byly na celém postiženém území ukončeny a probíhají práce likvidační a obnovovací.  

Nejsložitější situace i nadále přetrvává v Moravskoslezském kraji, kde ještě probíhá čerpání vody ze zaplavených oblastí, ale i tam již začínají likvidační a obnovovací práce, do nichž vedle místních služeb a hasičů jsou zapojeny také Záchranný útvar HZS ČR Hlučín a bylo nasazeno také prvních 100 vojáků z 800 vyčleněných vládou. Na území Olomouckého kraje probíhají masivní likvidační a obnovovací práce v obci Troubky, kde je nyní nasazeno celkem 50 jednotek požární ochrany z území celého kraje (z toho je 48 jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí) – celkem je nasazeno 170 hasičů. V Obci Kojetín je stále nasazeno velkoobjemové čerpadlo HZS Královéhradeckého kraje (výkon 700 l/s). V Zlínském kraji byla ukončena práce všech velkoobjemových čerpadel a nasazeni jsou pouze místní hasiči.
 
Jihomoravského kraje se povodňová vlna se dotkla jen minimálně a nebylo nutné provádět žádné rozsáhlé záchranné práce. 
Situaci značně komplikují sesuvy půdy - v Moravskoslezském kraji zaznamenáno 15 sesuvů a ve Zlínském kraji zaznamenáno 8 sesuvů.
 
Činnost integrovaného záchranného systému
 
V postižených oblastech jsou nasazeny jednotky požární ochrany a další složky IZS. Od 18:00 hod. 16. května 2010 realizuje MV-generální ředitelství HZS ČR ústřední koordinaci záchranných a likvidačních prací a podle požadavků krajů zajišťuje realizaci jejich požadavků (vrtulníky, centrální zásoby, síly a prostředky Armády ČR). V postižených krajích bylo doposud řešeno celkem cca 2050 mimořádných událostí, při nichž bylo nasazeno téměř 5000 hasičů. Jednotky PO spolupracují zejména s Policií ČR, Armádou ČR, obecní policií a obcemi.   
 
Do záchranných prací je zapojen také Záchranný útvar HZS ČR Hlučín (zasahovalo 63 příslušníků a 27 ks techniky) a Armáda ČR vedle vojáků vyžádaných k nasazení v rámci integrovaného záchranného systému (prostřednictvím ústředního poplachového plánu - nasazeno bylo cca 121 vojáků k provádění záchranných prací) a v současné době je již nasazeno 100 vojáků vyčleněných vládou na odstraňování následků povodní.
 
MV-generální ředitelství HZS ČR přímo spolupracuje se všemi postiženými kraji, s Českým hydrometeorologickým ústavem, Společným operačním centrem Ministerstva obrany a Ministerstvem životního prostředí a Správou státních hmotných rezerv. Operační a informační středisko MV-generálního ředitelství HZS ČR soustřeďuje hlášení krizových štábů krajů, která distribuuje zainteresovaným ministerstvům a organizuje plnění požadavků krajů.
 
Podle požadavků krajů bylo v rámci ústřední koordinace záchranných a likvidačních prací zajištěno:
  • Nasazení velkoobjemových a speciálních čerpadel (povodňové odřady HZS ČR). Nyní zasahuje velkoobjemové čerpadlo z HZS Královéhradeckého kraje (700 l/s) na území Olomouckého kraje v Kojetíně. Další 3 velkoobjemová čerpadla (2x1500 l/s z HZS Středočeského a Moravskoslezského kraje a  1x700 l/s z HZS Jihočeského kraje) jsou nasazena v Karviné. V Karviné jsou také nasazena 2 speciální čerpadla s výkonem 5000 l/min (HZS Plzeňského a Ústeckého kraje). Velkoobjemová a speciální čerpadla pro HZS ČR pořídila Správa státních hmotných rezerv
  • Na území je od HZS krajů zapůjčeno také 60 ks malých odvodňovacích souprav (plovoucí čerpadla s příslušenstvím). Tyto prostředky pro řešení povodní pořídila také Správa státních hmotných rezerv
  • Nasazení a koordinace činnosti vrtulníků Policie ČR (jeden vrtulník Policie ČR po dobu povodní přesunut do Moravskoslezského kraje),
  • Přesun vysoušečů do postižených oblastí (ze zásob MV-generálního ředitelství HZS ČR) - bylo přesunuto celkem 2 491 vysoušečů:
    • do Moravskoslezského kraje – 1349,
    • do Olomouckého kraje – 542,
    • do Zlínského – 600.
 K dispozici je ještě dalších 598 vysoušečů HZS ČR a dalších 1000 vysoušečů Správy státních hmotných rezerv.
  • Přesun dalšího materiálu z centrálních zásob HZS ČR do postižených krajů na likvidační a asanační práce:
    • 800 párů holinek,
    • 4 650 párů gumových pracovních rukavic,
    • 1 400 věder,
    • 10 koleček,
    • 400 lopat,
    • 1 100 rýžových košťat.
  • Koordinace činnosti s nevládními organizacemi.
  • Koordinace činnost posttraumatické intervenční péče v postižených územích.
  • Zajištění přednostního spojení krizových mobilních telefonů na územích Moravskoslezského, Olomouckého, Zlínského a Jihomoravského kraje.
 
MV-generální ředitelství HZS ČR je připraveno podle požadavku krajů zajistit nasazení:
  • dalších odřadů HZS krajů,
  • centrálních zásob HZS ČR (vysoušeče, desinfekční prostředky, ženijní nářadí, ochranné prostředky apod.),
  • prostředků Správy státních hmotných rezerv,
  • apod.  
 
Evakuace a záchrana
O začátku těchto povodní bylo evakuováno celkem 1198 osob (nejvíce v Moravskoslezském kraji – 667), z nichž v evakuačních střediscích je ubytováno 331 (ostatní jsou u příbuzných a známých, nejvíce v Olomouckém kraji - 101). Počet zachraňovaných osob počtu 242 (nejvíce v Moravskoslezském kraji – 178). Jedna osoba byla při povodních usmrcena a je evidováno celkem 11 zranění.      
 
Poskytování pomoci do Polska
Ministerstvo vnitra Polské republiky požádalo dne 18. května 2010 Českou republiku o nasazení velkoobjemových čerpadel na likvidaci následků velmi rozsáhlých povodní v jižní části Polska. MV-generální ředitelství HZS ČR po zvážení situace v ČR a po dohodě s Ministerstvem zahraničních věcí ČR žádosti vyhovělo v souladu se Smlouvou mezi Českou republikou a Polskou republikou o spolupráci a vzájemné pomoci při katastrofách, živelních pohromách a jiných mimořádných událostech. Do Slezského vojvodství byly vyslány dva povodňové odřady HZS ČR (jeden z HZS Ústeckého kraje a jeden ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín) se dvěma velkoobjemovými čerpadly o výkonu 700 l/s a 1500 l/s. Polsko vzhledem k rozsahu povodně následně požádalo o mezinárodní pomoc státy EU. Česká republika Polsku poskytla další pomoc. V současné době v Polsku zasahují:
  • Odřad HZS Ústeckého kraje (8 příslušníků) s čerpadlem 1500 l/s ve v blízkosti města Gliwice,
  • Odřad Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín (10 příslušníků) s čerpadlem 700 l/s ve v blízkosti obce Bieruň,
  • Odřad HZS hl.m. Prahy (12 příslušníků) s čerpadlem 700 l/s ve v blízkosti města Gliwice,
  • Odřad HZS Olomouckého kraje (8 příslušníků) s čerpadlem 1500 l/s ve v blízkosti města Tychy,
Zítra 23. května 2010 bude do Polska, Slezského vojvodství odeslán pátý povodňový odřad s čerpadlem 1500 l/s složený z příslušníků HZS Středočeského kraje a Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín (celkem 11 příslušníků).
Celkem tedy bude v Polsku zasahovat 49 příslušníků HZS ČR a čerpadla o celkovém čerpacím výkonu přesahujícím 20 000 m3/hod.
Povodně v Polsku si už vyžádaly 12 obětí. Pomoc Polsku poskytuje také Německo, Francie, Dánsko a společný tým Litvy, Lotyška a Estonska.
 
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
plk. Ing. Luděk Prudil

vytisknout  e-mailem