Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zemřel JUDr. Miroslav Řepiský

Dne 23. ledna 2011 zemřel JUDr. Miroslav Řepiský, bývalý předseda Federálního výboru svazu požární ochrany a nositel nejvyšších hasičských vyznamenání, včetně titulu Zasloužilý hasič a Řádu českého hasičstva.  

Doktor Miroslav Řepiský se narodil 10. července 1924 ve Václavovicích u Frýdku-Místku. Jeho otec, Ferdinand Řepiský, byl horníkem, místním divadelním ochotníkem, ale hlavně však nadšeným dobrovolným hasičem. S hasičskou problematikou se tak Miroslav Řěpiský seznámil již útlém mládí, tato skutečnost předurčila jeho další celoživotní dráhu.
Po ukončení základní školy studoval na gymnáziu v Místku. Během 2. světové války, kdy bylo v roce 1941 gymnázium okupanty uzavřeno, pracoval jako posunovač na dráze. Studia dokončil po válce, vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně.  V roce 1949 pojal za manželku Marii, rozenou Nepeřilovou, tehdy učitelku ve Václavovicích.
Pracoval nejprve jako právník v n.p. Slezan ve Frýdku-Místku, po té na Krajském národním výboru v Ostravě. Zastával zde funkci vedoucího odboru pro vnitřní věci, k níž byla začleněna také Krajská inspekce požární ochrany. JUDr. Řepiskému se podařilo prosadit postavení požární ochrany na úroveň ostatních odborů. V roce 1963 byl jmenován náčelníkem Hlavní inspekce požární ochrany Československé republiky a přestěhoval se, i s rodinou, do Prahy.
V šedesátých letech se zasloužil o zbudování Střední školy požární ochrany ve Frýdku - Místku a zřízení katedry Technika požární ochrany na Vysoké škole báňské v Ostravě.  Plukovník JUDr. Miroslav Řepiský byl v roce 1971 zvolen předsedou federálního výboru SPO ČSSR. Zastupoval Československou republiku v Mezinárodním technickém výboru pro prevenci a hašení požárů. V čele národního výboru CTIF působil 18 let. Za obětavou činnost mu byla udělena mnohá vysoká vyznamenání a řády. Jedním z posledních ocenění, které se doktoru Řepiskému dostalo bylo jeho uvedení do Galerie osobností Hasičského záchranného sboru České republiky. Dne 10. července 2011 by se JUDr. Řepiský dožil 87 let.

http://www.youtube.com/watch?v=p6RGBUtLjo8&feature=related

vytisknout  e-mailem