HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Záchrana osoby při úniku amoniaku, námět taktického cvičení, které dnes absolvovali hasiči na Českolipsku

V úterý 18. srpna se v areálu stanice HZS LK v České Lípě konalo společné cvičení profesionálních hasičů ze stanice Česká Lípa, stanice Jablonné v Podještědí, stanice Doksy a JSDH Česká Lípa. Námětem taktického cvičení byl únik amoniaku (čpavku) a záchrana osoby. Konkrétně se jednalo o technickou závadu na potrubí s amoniakem, kterou se pokusil jeden zaměstnanec firmy opravit svépomocí. Náhle však došlo k prasknutí potrubí a velkému úniku amoniaku v plynném skupenství do ovzduší a přiotrávení zaměstnance opravujícího potrubí. 

Úkolem jednotek bylo identifikovat nebezpečnou látku, změřit koncentraci látky v ovzduší, záchrana zraněné osoby, zamezení dalšího úniku amoniaku z potrubí a samotná dekontaminace.

Hasiči nejdříve vytyčili nebezpečnou zónu od místa události, poté zřídili zjednodušené dekontaminační stanoviště. Hasiči, vstupující do nebezpečné zóny, byli z důvodu bezpečnosti vystrojeni speciálními protichemickými obleky, které zabraňují kontaminaci hasiče nebezpečnou látkou.

Po vstupu první průzkumné a záchranné skupiny do nebezpečné zóny zasaženou osobu pomocí dekontaminovatetelných nosítek přenesli na dekontaminační stanoviště. Do nebezpečné zóny následně vstoupila druhá skupina, která měla za úkol zajistit místo a zastavit šíření amoniaku z potrubí do okolí. Po ukončení proběhlo vyhodnocení celého cvičení.

Čpavek je silně toxická látka, která může způsobit vážné zdravotní komplikace. Při vdechnutí amoniaku neboli čpavku, jak se látka jinak nazývá, může dojít k poškození sliznice. Jde o bezbarvý a štiplavý plyn, který je lehčí než vzduch.

autor: por. Bc. Lucie Hložková, tisková mluvčí

FOTO: HZS Libereckého kraje

TC - únik amoniaku ČLTC - únik amoniaku ČL

TC - únik amoniaku ČLTC - únik amoniaku ČL

TC - únik amoniaku ČLTC - únik amoniaku ČL

TC - únik amoniaku ČLTC - únik amoniaku ČL

TC - únik amoniaku ČLTC - únik amoniaku ČL

vytisknout  e-mailem