Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Začalo rozsáhlé cvičení Destruction 2010

22. 6. 2010 (Ivana Svitáková) - Dnes 22. června 2010 bylo zahájeno v Komořanech na Mostecku rozsáhlé mezinárodní cvičení kynologických týmů pod názvem Destruction 2010.  

Pes a psovod na sutináchPes a psovod na sutinách

Byly aktivovány záchranné týmy HZS hl. m. Prahy a HZS Moravskoslezského kraje, kynologické skupiny a lékaři. Týmy se přesunou do místa cvičení.
 
Cvičení je zaměřeno na nasazování psovodů se psy předurčenými k vyhledávácím a záchranným pracím, nasazení USAR odřadu České republiky (z anglického Urban Search and Rescue – vyhledávací a záchranný odřad do obydlených oblastí) k vyhledání a záchranně osob ze zřícených budov. (Informace o odřadech na www.usar.cz)
 
Námětem je zřícení několika budov městské zástavby vlivem přírodního jevu – zemětřesení. Došlo k totální destrukci budov a u zbylých stojících objektů je velmi narušená jejich statika. Existuje předpoklad zavalení většího počtu osob. Přeživší osoby se vlastními silami snaží vyhledat a zachránit pohřešované a zavalené osoby.
 
Cvičení se zúčastní asi 110 cvičících. Téměř 70 členů odřadu Heavy USAR CZ, 40 kynologů, z toho 14 zahraničních (Slovensko, Slovinsko, Německo, Maďarsko). Dílčí úlohy cvičících skupin budou průběžně vyhodnocovány. Při tomto rozsáhlém cvičení bude prověřena taktika zásahu, vytvoření nových kontaktů mezi jednotlivými týmy České republiky s týmy ze zahraničí.
 
Cvičení potrvá do 26. června 2010.
 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem