Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pravidelné vzdělávání starostů nese své ovoce

15. 4. 2015 (Nicole Zaoralová) - V případě mimořádné události pomohou občanům nejen hasiči, ale i orgány v jejich obci. Víte, s čím se například při povodních obracet na hasiče a co je pro vás povinna zajistit vaše obec či naopak, co po vás obec může požadovat? 

Nejenom hasičům, ale i všem obcím vyplývají povinnosti a úkoly podle zákona o integrovaném záchranném systému (z. č. 239/2000 Sb.). Orgány obce se stejně, jako složky IZS podílí na provádění záchranných a likvidačních pracích a na ochraně obyvatelstva.
 
Pojďme si teď stručně popsat, co všechno do kompetencí a povinností obce při řešení mimořádné události spadá.
 
Již při přípravě na mimořádnou událost hraje obec velmi důležitou roli. Podílí se na tvorbě tzv. havarijního plánu kraje tím, že hasičům, kteří jsou zpracovateli, poskytuje potřebné informace a podklady. Obecní úřad seznamuje také všechny fyzické a právnické osoby v obci s charakterem možného ohrožení a připravenými záchrannými a likvidačními pracemi a s tím spojenou ochrannou obyvatelstva. To v praxi znamená, že pokud žijete nebo podnikáte v blízkosti například velké chemické továrny, ze strany obce byste měli získat informace o tom, jaká rizika jsou s tím spojená a jak se zachovat v případě havárie nebo úniku chemikálií. Stejně tak se dozvíte například to, jestli se vaše obydlí nachází v zátopové oblasti apod.
 
Obec se také musí systematicky věnovat přípravě obyvatelstva na mimořádnou událost. To znamená, šířit mezi lidmi osvětu co udělat, pokud k mimořádné události dojde, jaké jsou prvky sebeochrany a jak má probíhat vzájemná pomoc mezi občany. Obce k tomuto účelu využívají například informační letáky, které občané dostávají do schránek, informace se objevují také v místních periodikách nebo na webových stránkách obcí.
 
Co mnohé možná překvapí, obec má svůj podíl i na provádění záchranných a likvidačních prací. Samozřejmě, že koordinaci záchranných a likvidačních prací v místě nasazení složek IZS provádí velitel zásahu, což je nejčastěji příslušník HZS ČR. Obec je ale zřizovatelem jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí a tyto jednotky také spravuje. Starosta také odpovídá za jejich vybavení, akceschopnost apod. Podle zákona je starosta v případě mimořádné události oprávněn vyzvat právnické a fyzické osoby k poskytnutí osobní nebo věcné pomoci.
 
Další velkou kapitolou spadající do kompetencí obecního úřadu je ochrana obyvatelstva. Sem spadá varování obyvatelstva pomocí sirén, bezprostředně po varovném signálu (kolísavý tón v trvání 140 s) následuje tzv. tísňová informace, ze které se obyvatelé obce dozvědí o bezprostředním nebezpečí vzniku nebo již nastalé mimořádné události a co mají obyvatelé provést k ochraně svého života, zdraví, zvířat a majetku. Starosta obce může také nařídit evakuaci. Tu pak zajistí pracovní skupina krizového štábu. Ta má na starost průběh evakuace, koordinaci přepravy, včetně využití dopravních prostředků, až po přesun do evakuačních a přijímacích středisek. Obecní úřad a starosta obce souběžně s evakuací také organizuje činnosti obce v podmínkách nouzového přežití obyvatel. To znamená, ubytování, zásobování základními potravinami a vodou, nouzové dodávky energií, ale i vyplácení důchodů, sociálních dávek, podpory v nezaměstnanosti apod.
 
Vzhledem k tomu, že při všech těchto činnostech spolupracuje starosta úzce s HZS ČR, jsou to právě příslušníci HZS ČR, kteří starosty připravují, aby si v takových situacích uměli poradit, věděli, co je v jejich kompetenci a jaké povinnosti mají vůči občanům.
 
Nastavený systém vzdělávání starostů a jeho obsah je prováděn na základě zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), a v souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu.
 
Uvedené vzdělávání se uskutečňuje zpravidla jednou za volební období, vždy co nejdříve po komunálních volbách do obecních zastupitelstev. V návaznosti na loňské volby, ze kterých vzešli noví starostové, tedy v prvním pololetí letošního roku, proběhlo další kolo vzdělávání, na které byli pozváni představitelé všech obcí v ČR. Zmiňované vzdělávání se uskutečňuje ve dvou úrovních. První je určeno starostům obcí s rozšířenou působností (ORP), primátorům statutárních měst a starostům městských částí hl. m. Prahy. Toto vzdělávání zabezpečuje MV-generální ředitelství HZS ČR ve spolupráci s dotčenými ministerstvy a ústředními správními úřady.
 
Cílem uvedeného vzdělávání starostů je poskytnutí základního penza informací týkajících se přípravy na řešení a samotného řešení mimořádných událostí nebo krizových situací, při kterých je v souladu s příslušnými právními předpisy úloha orgánů obcí nezastupitelná.
 
Hasičské záchranné sbory krajů ve spolupráci s krajskými úřady, obecními úřady, složkami IZS a dotčenými správními úřady na úrovni kraje provádí vzdělávání starostů obcí ve své územní působnosti v obdobném rozsahu.
 
To, že dobře proškolení starostové mnohem lépe zvládají reakci na mimořádné události, součinnost se složkami IZS při takové mimořádné události i organizaci činnosti krizových štábů obcí, předvedli již mnohokrát v poslední době, například při řešení povodní. Přestože povodně sužují Českou republiku pravidelně (poslední rozsáhlé povodně byly v roce 2013), poslední roky se je daří zvládat bez větších ztrát na životech i zdraví. A to je ta nejlepší odměna za pravidelnou a cílenou odbornou přípravu.
 
Vzdělávání starostů obcí s rozšířenou působností proběhlo v Institutu ochrany obyvatelstva Lázní Bohdaneč http://www.hzscr.cz/clanek/vzdelavani-starostu-obci-s-rozsirenou-pusobnosti.aspx 
 
Vzdělávání starostů obcí proběhlo i u HZS těchto krajů:
HZS Olomouckého kraje http://www.hzscr.cz/docDetail.aspx?docid=21902048&docType=ART
HZS Jihočeského kraje http://www.hzscr.cz/clanek/hasicsky-zachranny-sbor-jihoceskeho-kraje-skoli-starosty.aspx
HZS Kraje Vysočina http://www.hzscr.cz/hzs-kraje-vysocina.aspx
HZS Libereckého kraje http://www.hzscr.cz/clanek/skoleni-starostu-zamerene-na-mimoradne-udalosti-a-krizove-stavy.aspx
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem