Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čeští hasiči a elektrocentrály se vrátí ze Slovinska o víkendu

19. 2. 2014 (Petr Kůdela) - Ještě čtyři dny (včetně dneška, tedy středy 19.2.2014) zůstanu ve Slovinsku hasiči z Ostravy a Hlučína se třemi výkonnými elektrocentrálami, které zásobují elektřinou obce hlavně v okolí města Postojna. V sobotu 22.2. začnou čeští hasiči generátory uklízet, o den později - v neděli - by už mohli být doma v Moravskoslezském kraji.  

Tři elektrocentrály profesionálních hasičů z Ostravy a Hlučína pomáhají několika obcím ve Slovinsku s nouzovými dodávkami elektrické energie - od 3.2. kontejnerová EC 250 kVA ve městě Postojna a po přestěhování v obci Predjama, o týden později dorazila do Slovinska druhá kontejnerová EC 250 kVA - do vesnice Otalež, a s ní i třetí EC 500 kVA - do obce Prestranek.
 
První dvě přivezli a obsluhují hasiči z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) z Ostravy, třetí je ze Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně. S instalací a obsluhou si navzájem pomáhají.
 
První ze zmíněných elektrocentrál zásobovala od pondělí 3.2. do čtvrtka 13.2. nepřetržitě 24 hodin část slovinského města Postojna, včetně místní pekárny a policejní stanice. Nyní má na starosti dodávky elektřiny v obci Predjama, včetně základní školy, a do dvou sousedních obcí. Predjama leží 6 km severozápadně od města Postojna, je zde slavný Predjamský hrad, postavený do skalního masivu.
 
Slovinsko dosud trápí problémy s dodávkami elektřiny v souvislosti s mrazivým počasím, které zemi zaskočilo zhruba na přelomu ledna a února. Na pomoc sem přijelo několik desítek hasičských kontejnerových elektrocentrál z několika evropských zemí. ČR sem vyslala tři elektrocentrály.
 
Podle našich hasičů se teploty v části Slovinska, kde zasahují, postupně zvyšují. Ještě v pondělí 17.2. zde napadlo 5 centimetrů sněhu a teplota vzduchu se pohybovala od nuly do jednoho stupně nad nulou a bylo mlhavo. Mlha se zde držela i v úterý 18.2., ale teploty se již pohybovaly kolem 5 stupňů Celsia (nad nulou).
 
por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje
Odkazy do noveho okna

EC 250 kVA Otalež

EC 250 kVA Otalež 

Detailní náhled

EC 250 kVA Predjama (1)

EC 250 kVA Predjama (1) 

Detailní náhled

EC 250 kVA Predjama (2)

EC 250 kVA Predjama (2) 

Detailní náhled

EC 250 kVA Predjama (3)

EC 250 kVA Predjama (3) 

Detailní náhled

EC 500 kVA Prestranek

EC 500 kVA Prestranek 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem