Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vzhledem k povodním je zrušena zkouška sirén

Bouřky a husté deště s následnými povodněmi stále ohrožují území České republiky. Od 24. června 2009 voda způsobila ztráty na lidských životech a vysoké materiální škody postupně v krajích Moravskoslezském, Olomouckém, Jihočeském, Zlínském, Královehradeckém. Záchranné práce se ukončují a hasiči, záchranáři a vojáci provádějí likvidační a obnovovací práce na postižených území.  

U kempu na Zátahu v Protivíně před vyhlášením 3. povodňového stupněU kempu na Zátahu v Protivíně před vyhlášením 3. povodňového stupně

Dne 29. června 2009 bylo při řešení následků povodní v nejvíce postižených krajích nasazeno celkem 485 hasičů a 698 vojáků.


Jihočeský kraj - 14 jednotek požární ochrany s počtem 110 hasičů, odřad Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín s 11 příslušníky a s 8 ks těžké techniky a 2 vojáci s 1ks techniky.


Olomoucký   kraj48 jednotek PO s počtem 270 hasičů, odřad Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín s 3 příslušníky a s 2 ks těžké techniky a 150 vojáků s 27 ks techniky. 


Moravskoslezský kraj -
13 jednotek PO s počtem 81 hasičů, odřad Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín s 13 příslušníky a s 11 ks těžké techniky a 546 vojáků s 49 ks techniky. 

 
U kempu na Zátahu v Protivíně před vyhlášením 3. povodňového stupněU kempu na Zátahu v Protivíně před vyhlášením 3. povodňového stupně
Vzhledem k povodňové situaci byly prováděny rozdílné činnosti na postižených území. Jedná se o čerpání vody, budování a zpevňování hrází, odstraňování padlých stromů a dalších naplavenin z vodních toků a vodních nádrží, čištění kanalizací a kanalizačních vpustí, odstraňování nánosů z domů a komunikací, zajišťování demolicí zničených objektů.

 
V Jihočeský kraj celkový počet evakuovaných dosáhl hodnoty 982. Na pomoc při likvidačních pracích v noci z 28. na 29. června 2009 byl přesunut do tohoto kraje odřad Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky (HZS ČR) Hlučín.

 
MV-generální ředitelství HZS ČR i nadále realizuje ústřední koordinaci záchranných a likvidačních prací, spolupracuje úzce s Armádou ČR, Správou státních hmotných rezerv, Ministerstvem životního prostředí a s postiženými kraji.

 
Na základě požadavků krajů jsou do postižených míst dováženy za Základny logistiky HZS ČR dezinfekční prostředky, ruční ženijní nářadí, ochranné prostředky, vysoušeče. Požadavky na poskytnutí technických prostředků MV-generální ředitelství HZS ČR konzultuje se Správou státních hmotných rezerv, která do města Štramberk a Nový Jičín (Moravskoslezský kraj) poskytla cisterny na nouzové zásobování pitnou vodou. Na území okresu Jeseník dnes probíhala i nadále příprava na výstavbu provizorních mostů.    

    
Slepé rameno řeky Blanice v Protivíně před vyhlášením 3. povodňového stupněSlepé rameno řeky Blanice v Protivíně před vyhlášením 3. povodňového stupně
Od 30. 6. 2009 se předpokládá v postižených oblastech nasazení cca 70 jednotek požární ochrany denně na čerpání vody, odstraňování padlých stromů a dalších naplavenin z vodních toků a vodních nádrží, čištění kanalizačních vpustí, odstraňování nánosů z domů a komunikací, nouzové zásobování a distribuci vysoušečů. Psychologové HZS ČR a Policie ČR se svými týmy posttraumatické intervenční péče budou nadále poskytovat posttraumatickou intervenční péči osobám zasaženým povodněmi.

 

Celkové údaje:

Povodněmi bylo zasaženo: 13 okresů a v nich 209 obcí
Celkem bylo zachráněno: 175 osob
Celkem bylo evakuováno: 1 404 osob
Usmrceno bylo: 12 osob   
 

Podle informací meteorologů se očekávají i nadále silné bouřky a husté deště.
 
 
 
Akustická zkouška koncových prvků varování
 
 
Vzhledem k současné povodňové situaci se dne 1.7.2009 neuskuteční na území České republiky akustická zkouška koncových prvků varování.


 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail:ivana.svitakova@grh.izscr.cz
 
Foto: HeLi

vytisknout  e-mailem