Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vítr navýšil zásahy hasičů

6. ledna 2012 (Nicole Zaoralová) - Díky silnému větru zasahovali hasiči během včerejšího dne (5. ledna 2012) u dvakrát více technických zásahů než je dlouhodobý průměr. Ve většině případů se jednalo o odstranění stromů, které spadly na komunikace a bránily tak plynulému provozu.  

Jednotky požární ochrany (JPO) vyjely během včerejška a dnešní noci k celkovému počtu 439 událostí, z toho hasiči likvidovali 37 požárů, zasahovali u 60 dopravních nehod, likvidovali 12 úniků látek a 316 krát poskytli technickou pomoc (dlouhodobý průměr je 139 technických zásahů denně).  Na likvidaci všech událostí se podílelo 545 jednotek PO, z toho 355 jednotek HZS ČR.
(Situační zpráva Operačním a informačním střediskem generálního ředitelství HZS ČR byla za den 5.1.2012  zpracována k sedmé hodině ranní 6.1.2012)
  
Jednotky požární ochrany zasahovaly nejvíce u událostí, které souvisely s aktuální nepřízní počasí. Nejčastěji se jednalo o odstraňování stromů a větví spadlých na pozemní komunikace, dráty či koleje. Nejvíce zásahů měli hasiči v Moravskoslezském kraji, Královehradeckém kraji a Plzeňském kraji.
 
Technický zásah tj. zásah jednotky požární ochrany k odstranění nebezpečí nebo nebezpečných stavů (vyproštění osob z výtahu, záchrana osob a zvířat, odstraňování překážek z komunikací, likvidace spadlých stromů, elektrických vodičů, čerpání vody atp.)
 
V následující dny meteorologové předpovídají další sněžení, vítr a tím tvorbu sněhových jazyků a závějí. Hasiči doporučují se na následující dny připravit a nepodceňovat počasí zejména při cestování a pohybu venku.
 
Hasiči motoristům doporučují:
  • sledujte dopravní zpravodajství, zda je trasa vaší jízdy průjezdná a vozovka sjízdná
  • zkontrolujte si vybavení svého vozidla, při cestě do hor nezapomeňte na sněhové řetězy
  • doporučujeme dostatek pohonných hmot, pro případ nouze v autě připravenou minimální zásobu pití a potravin, případně nezbytné léky
  • teplý oděv, deku
  • mít funkční a nabitý mobilní telefon včetně autonabíječky
  • smetáček na sníh, lopatka a baterka
  • důsledně respektujte pokyny záchranářů, jeďte s maximální opatrností a rychlost a styl jízdy přizpůsobit podmínkám a stavu komunikace
  • v případě dopravní nehody nebo jiné události na komunikaci je nezbytné, aby řidiči stojící v koloně umožnili plynulý průjezd vozidel záchranných složek.


 
Pokud se ocitnete v nouzi, volejte hasiče na číslo 112 nebo 150!
 
 
 
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 
 

vytisknout  e-mailem