Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vítr a sníh komplikují situaci v celé republice

Od pátečních odpoledních hodin, celou noc až do sobotních večerních hodin se hasiči v celé republice nezastavili. V souvislosti s meteorologickou situací hasiči evidují zvýšený počet událostí. 

V pátek vyjeli hasiči k 1.253 událostem, v sobotu k 2001 událostem. Po oba dny se na likvidaci událostí podílelo více bezmála 4 tisíce jednotek požární ochrany, z toho přibližně polovina profesionálních jednotek a druhá polovina dobrovolných jednotek.

Největší podíl připadá na technické zásahy, kterých bylo v sobotu téměř 8 krát více, než je dlouhodobý denní průměr. V pátek byl výrazně vyšší počet dopravních nehod, kterých bylo o 50% víc, než je běžné. 

Z technických zásahů hasiči především odstraňovali hasiči spadlé stromy na komunikaci i železniční tratě.

V pátek vlak narazil do stromu u obce Mileč na Pzleňsku, na Karlovarsku pak narazil do padlého stromu vlak u Potůčků a u Nové Role, v sobotu byla železniční doprava zastavena na Orlickoústecku u Červené Vody a na Olomoucku u Mariánského Údolí. 

Silný vítr způsobil v pátek uzavření silnice 113 na několika místech - u Chlumce odstraňovali velké množství popadaných stromů a u Otvic padlý sloup elektrického vedení. 

Zřejmě nejhorší byla sobotní událost na Suchém vrchu na Pardubicku, kde spadl strom na projíždějící auto. Hasiči museli vyprostit 2 osoby. Jelikož byla v místě situace nebezpečná, byla komunikace zcela uzavřena.

Sillný vítr komplikoval i zásahy u požárů. Například pak a severním Pzeňsku v obci Bílov, kde hořel seník. Škody se vyšlhaly na téměř 4 miliony korun.

V samotném počátku nejvíc zasaženými kraji byly Střední Čechy, Vysočina a Královehradecký kraj.Po šesté hodině ráno se silný vítr přesunul zejména do horských oblastí - Krkonoš, Jeseníků a Beskyd, po poledni pak na sever Moravy.

Odkazy do noveho okna

ilustracka, hzs pbk 2

ilustracka, hzs pbk 2 

Detailní náhled

ilustracka, hzs pbk

ilustracka, hzs pbk 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem