Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Většinu území zasypává další sníh

Většinu území České republiky zasypává další vrstva sněhu, meteorologové upozorňují tvorbu sněhových jazyků. Hasiči vyzývají ke zvýšené opatrnosti při svých cestách a při pobytu venku. Je velmi důležité, aby se na tyto předpovídané nepříznivé podmínky připravili zejména motoristé.  

Hasiči motoristům doporučují:
  • sledujte dopravní zpravodajství, zda je trasa vaší jízdy průjezdná a vozovka sjízdná
  • zkontrolujte si vybavení svého vozidla, při cestě do hor nezapomeňte na sněhové řetězy
  • doporučujeme dostatek pohonných hmot, pro případ nouze v autě připravenou minimální zásobu pití a potravin, případně nezbytné léky
  • teplý oděv, deku
  • mít funkční a nabitý mobilní telefon včetně autonabíječky
  • smetáček na sníh, lopatka a baterka
  • důsledně respektujte pokyny záchranářů, jeďte s maximální opatrností a rychlost a styl jízdy přizpůsobit podmínkám a stavu komunikace
  • v případě dopravní nehody nebo jiné události na komunikaci je nezbytné, aby řidiči stojící v koloně umožnili plynulý průjezd vozidel záchranných složek.

Hasiči upozorňují na riziko sesuvu sněhu ze střech v případě dlouhotrvajícího sněžení. Proto dbejte zvýšené opatrnosti při průchodu kolem domů, mohlo by dojít k nekontrolovatelnému pádu velkého objemu sněhu a způsobit zranění.
 
Velké přívaly sněhu mohou také vést k poškození až zřícení nedostatečně dimenzovaných či neudržovaných střech a střešních konstrukcí. Nebezpečný může být i déšť do velké vrstvy sněhu na střechách, který se zachycuje ve sněhové pokrývce a tím zvyšuje její hmotnost. Odklízení sněhu ze střechy je z důvodu možného pádu člověka velmi nebezpečné. Sníh je nutno odklízet symetricky (ne jen na části střechy), a je nutno dbát na nepoškození hydroizolace. Tzn. sníh odstraňovat s rozmyslem, ne s pomocí ostrých nástrojů, a ponechat na střeše vrstvu zpravidla zledovatělého sněhu při jejím povrchu.
 
V případě vytrvalého sněžení může dojít k lámání větví pod tíhou sněhu, také k vyvracení stromů a pádu elektrického vedení. Dbejte zvýšené opatrnosti na těchto místech a pokud to není nutné, omezte v tomto období svůj pohyb na nebezpečných místech.
 
Zledovatělé chodníky a vozovky mohou být příčinou zranění a dopravních nehod. Dávejte pozor a dobře se na nezbytné cestování v tomto období dobře připravte.
 
 
Vysoký počet zásahů spojených se sněhem v letošním roce hasiči evidují v období od 8. ledna do 17. ledna 2010. Za těchto deset dnů hasiči poskytli více jak 3 500 technických pomocí převážně odstraňování překážek z komunikací, vyprošťování havarovaných vozidel, odstraňování sněhu na střechách a nebezpečných rampouchů. Kromě toho hasiči v tomto období zasahovali u 534 dopravních nehod.
 
Pokud se ocitnete v nouzi volejte hasiče na číslo 112 nebo 150. 
 
Zásady bezpečnosti při rekreačních sportech na zamrzlých hladinách naleznete na: Opatrně na ledu!
 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz
 

vytisknout  e-mailem