Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková konference k desetiletému výročí útoků 11. září

9. září 2011 (Nicole Zaoralová) - Včera 8.9. 2011 proběhla na MV – generálním ředitelství HZS ČR tisková konference, která měla za cíl přiblížit, jak je Hasičský záchranný sbor ČR připraven na mimořádné události většího rozsahu, jakou by mohl například být teroristický útok.  

Tiskovou konferenci zahájil generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Miroslav Štěpán. „Připravenost HZS ČR nemůže být vázána jen na nějakou konkrétní příčinu. Musíme být schopni zachraňovat v jakékoliv události z důvodu jakékoliv příčiny. Stále ještě disponujeme slušnými technickými prostředky, odpovídající legislativou a kompetencemi i odpovídajícími početními stavy v integrovaném záchranném systému,“ uvedl v úvodu generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Miroslav Štěpán.
 
 
Tematicky byla tisková konference rozdělena do dvou bloků.
 
Bezpečnostní systém České republiky, postavení a úlohu HZS ČR v něm představil náměstek generálního ředitele HZS ČR pro prevenci a civilní nouzovou připravenost brig. gen. Ing. Miloš Svoboda. „V České republice je přípravě na řešení mimořádných událostí věnována trvalá pozornost. Lze konstatovat, že máme dobře nastaveny právní nástroje, fungující integrovaný záchranný systém, krizové a havarijní plánování, plány typových činností a součinnostní cvičení složek IZS,“ zdůraznil. Upozornil na skutečnost, že rozmístění různých druhů koncových prvků varování zapojených do jednotného systému varování a informování obyvatelstva umožňuje varovat 80 % obyvatelstva. Vyzdvihl efektivitu vzdělávacího systému v krizovém řízení a vzdělávání odborníků v oblasti bezpečnosti – vzdělávání starostů i volených funkcionářů.
 
Opatření při zdolávání závažných mimořádných událostí prezentoval ředitel odboru operačního řízení plk. Ing. Luděk Prudil. Připomenul, že ročně hasiči zachrání nebo evakuují přes 30 tisíc osob a prezentoval statistiku tísňového volání na linky 112 a 150 (celkem 4 047 114 volání za minulý rok). „Jednotky PO jsou v ČR optimálně plošně rozmístěny, včetně specializovaných sil a prostředků, u kterých jsme operačně schopni tyto síly a prostředky řídit. K této činnosti máme vytvořeno značné logistické zázemí. Máme síly a prostředky, které jsou připraveny i pro zásah v zahraničí. Mezi takovou jednotku patří náš záchranný a vyhledávací tým, USAR odřad, určený pro práce v těžkých podmínkách při zemětřesení, který dosáhl velmi prestižního ocenění v loňském roce, kdy byl certifikován a splňuje veškeré mezinárodní standardy,“ zdůraznil.   
 
 
Zvukové příspěvky ve formátu MP3:
 
Text a zvukové příspěvky: Mgr. Zbyněk Koukolík
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem