Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Těžký sníh prolamuje střechy

Jednotky požární ochrany zasahovaly během 3. února 2010 u celkem 540 událostí (o 87 % vyšší počet než dlouhodobý průměr). Hasiči nejčastěji vyjížděli k technickým zásahům a to celkem 379 krát (o 173 % vyšší počet než dlouhodobý průměr). Hasiči také zasahovali u 24 požárů, 97 dopravních nehod, 18 úniků nebezpečných látek a 20 krát vyjeli zbytečně z důvodu planého poplachu. Na jejich likvidaci se podílelo 656 jednotek požární ochrany, z toho 416 jednotek Hasičského záchranného sboru České republiky.  

Pád střechy kravína ve Světlé HořePád střechy kravína ve Světlé Hoře
K závažné dopravní nehodě
vyjeli hasiči v okrese Nový Jičín, kde tři jednotky požární ochrany likvidovaly následky nehody osobního automobilu a kamionu. Tragická nehoda si vyžádala dva lidské životy.
 
Vzhledem k průběžnému sněžení a mrznutí se nahromaděný sníh na střechách stále hromadí a způsobuje nemalé problémy. Hned dvakrát hasiči zasahovali v okrese Bruntál u pádu střech způsobené tíhou sněhu.
 
Během necelé hodiny (3.2.2010) nejprve spadla laminátová střecha haly se skladem hutního materiálu v Krnově, následně ve Světlé Hoře dvě třetiny střechy kravína. Dvě jednotky zasahovaly v Krnově a celkem sedm jednotek se podílelo na vyproštění a vyvádění několika desítek krav ze zničeného kravína. Obě události se naštěstí obešli bez zranění. Stejně tak se bez zranění a zavalení osob obešel pád střechy pod tíhou sněhu nad tribunou fotbalového stadionu v okrese Tachov, kde zasahovaly dvě jednotky požární ochrany.
 
Pád střechy kravína ve Světlé HořePád střechy kravína ve Světlé Hoře
Z důvodu vytrvalého sněžení
se na odstraňování překážek z komunikací a zprůjezdnění silnic v Moravskoslezském a Olomoucké kraji podíleli také záchranáři ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín.
 
Nejvíce událostí hasiči řešili během 3. února 2010 v Moravskoslezském kraji (88), Středočeském (68) a Pardubickém kraji (59).
 
Buďte maximálně opatrní při průchodu pod střechami, hrozí nejen sesuv velkého množství těžkého sněhu, ale také pád těžkých rampouchů.
 
Za bezpečný provoz staveb, tedy i za bezpečný stav a údržbu střech, zodpovídají majitelé těchto objektů. Majitelé jsou povinní průběžně odstraňovat sníh a led ze střech, aby nebyla střešní konstrukce nadměrně zatížena a nebyli ohroženi kolemjdoucí lidé nebo majetek.
 
Pád střechy kravína ve Světlé HořePád střechy kravína ve Světlé Hoře
Zvýšené riziko nadměrného zatížení sněhem
se v této souvislosti týká zejména stavebně a konstrukčně lehčích objektů, které mají rovné střechy zabírající velkou plochu (např. sklady, výrobní objekty, velké obchody, sportovní haly).
 
Při odstraňování sněhu ze střech postupujte maximálně opatrně, aby nedošlo k pádu nebo proboření. Sníh odstraňujte rovnoměrně, nenahrnujte ho na jedno místo. Také dbejte opatrnosti při shazování sněhu ze střech do okolí, aby zbytečně nedošlo ke zranění chodců či přihlížejících nebo škodám na majetku.
 
 Foto: Ondřej Mikulka, HZS Moravskoslezského kraje
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem