Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Svatý Florián v Brně a desáté výročí vzniku Integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje

4. května 2010 (Jaroslav Haid) Brňanům i návštěvníkům krajského města ve čtvrtek 6. května 2010 dopoledne zahraje pravá hasičská dechovka.  

V centru jihomoravské metropole se při příležitosti svátku patrona hasičů sv. Floriána a oslav 10. výročí vzniku Integrovaného záchranného systému po roce opět představí dechová hudba Hasiči Skuteč. Muzikanty z východních Čech v historických uniformách Brnem navíc proveze historická požární stříkačka Chevrolet z roku 1948. Vozidlo, jehož majitelem je SDH Pozořice na Brněnsku, má osm míst a je plně funkční i k hašení požáru, s dechovkou vyjede krátce před 10. hodinou z náměstí Svobody a zamíří na trasu lemující pěší zónu. Zastávky u hlavního nádraží ČD, na Malinovského náměstí a na Moravském náměstí muzikanti vyplní říznými melodiemi. Okružní jízda s hudebními zastávkami potrvá zhruba do 12 hodin.
 
V programu na náměstí nebudou chybět hasiči
 
Jihomoravští hasiči se spolu s dalšími složkami IZS 6. května 2010 představí veřejnosti na náměstí Svobody v Brně.
Hasiče lidé na náměstí uvidí ve slavnostním programu, věnovanému oslavám 65. výročí ukončení druhé světové války a desátého výročí vzniku Integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje. Zúčastní se jej veteráni druhé světové války, příslušníci Armády České republiky, dislokovaní na území Jihomoravského kraje, příslušníci Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje, Policie ČR, Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje, Městské policie Brno, členové sborů dobrovolných hasičů a občanských sdružení letců, legionářů, pracovníci Českého červeného kříže, Charity Brno, Adry a dalších občanských sdružení a organizací. Chybět nebudou ani vojenské hudby.
 
Mezi hosty budou také místopředseda vlády ČR a ministr obrany Martin Barták, ministr vnitra ČR Martin Pecina, náměstek ministra obrany František Padělek, generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR generálmajor Miroslav Štěpán a jeho náměstek, brigádní generál Miloš Svoboda.
Krátce před třináctou hodinou zaplní náměstí Svobody vojáci, ke kterým po přehlídce promluví hejtman Michal Hašek a ministr obrany Martin Barták.
Ve 14 hodin začíná slavnostní shromáždění k 10. výročí založení Integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje. Také na něm promluví hejtman M. Hašek spolu s  generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru, následovat bude udělení praporů a stuh složkám Integrovaného záchranného systému, udělení zlatých, stříbrných a bronzových medailí a pamětních medailí Jihomoravského kraje.
 
Pro nejširší veřejnost bude na náměstí Svobody od desáté hodiny připraven bohatý program, jehož součástí budou ukázky práce hasičů, policistů, zdravotnických záchranářů a armády, ale i vystoupení Big Bandu Felixe Slováčka a vojenského uměleckého souboru Ondráš.
 
Hasiči návštěvníkům na náměstí představí zejména svou speciální techniku – technický automobil Iveco pro potřeby hasičů – lezců se specializací k záchraně osob z výšek a hloubek, rychlý zásahový automobil Mercedes Benz určený zejména pro zásahy u dopravních nehod a třicetimetrový automobilový žebřík Iveco Magirus. Jak se zachovat při řešení mimořádných událostí dětem i dospělým na náměstí v prostoru u kašny poradí instruktoři preventivně výchovného programu známého jako dráček Hasík.
 
Hasiči se představí také ve dvou dynamických ukázkách činností složek integrovaného záchranného systému, které se uskuteční v prostoru před Morovým sloupem a tribunou. Při první ukázce od 10.20 hodin diváci mj. uvidí hašení hořící propanbutanové lahve a ukázku mistrovství hasičů – lezců při záchraně osob z výšek. Kromě slaňování z plošiny automobilového žebříku a záchrany zraněného hasiči divákům předvedou i evakuační spirálový rukáv. Funkci tohoto rukávu si odvážnější zájemci budou moci vyzkoušet i osobně.

Ve společné ukázce všech složek IZS, která začíná v 11.20 hodin, hasiči mj. uhasí hořící automobil zapálený teroristy unikajícími před policejní zásahovou jednotkou a spolu se zdravotníky pomohou zraněným účastníkům této události.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

---------------------------------------------------------------------------------

 

Patron hasičů svatý Florián slaví v úterý 4. května svůj svátek
Víte kolik požárů vzniká tento den?
Praha (3. května 2010)
 
Každoročně si dne 4. května hasiči připomínají svátek svého patrona, svatého Floriána. V mnohých encyklopediích se můžete dočíst, že je svatý Florián považován za patrona profesí, které souvisejí s ohněm tedy nejen hasičů, ale také hutníků, kominíků, hrnčířů či pekařů. V ikonografii je představován obvykle v oblečení římského důstojníka s nádobou na hašení, případně přímo hasící požár.
 
Jak nás svatý Florián chránil v minulých letech před požáry?
 
V níže uvedené tabulce jsem připravil malý výtah z našich statistik. V tabulce je uveden celkový počet požárů na území České republiky v minulých čtyřech letech.  Všechny hodnoty jsou poměrně vyrovnané, snad jen v roce 2007 na své patronství svatý Florián pravděpodobně trochu zapomněl. Jak je ale vidět z počtu úmrtí při požárech, které nás vždy velice trápí, tak svatý Florián plní své úkoly ochránce stoprocentně. Doufejme, že tomu tak bude i tento rok.
 
Rok
Počet požárů v ČR
Úmrtí při požárech
Zranění při požárech
2009
43
0
0
2008
56
0
3
2007
146
0
1
2006
60
0
2
 
Jak slaví Floriána některé hasičské záchranné sbory
 
U příležitosti tohoto svátku pořádají mnohé hasičské záchranné sbory krajů právě 4. května tzv. „Dny otevřených dveří“. Jako příklad zde uvedu Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje územní odbor Jablonec nad Nisou který pořádá „Den otevřených dveří“ na centrální požární stanici v Jablonci nad Nisou. Zde si bude moci veřejnost prohlédnout nejen zázemí stanice, ale především mobilní požární techniku - automobilový žebřík, plošinu, cisternové vozy, rychlý zásahový vůz určený pro pomoc při dopravních nehodách, zásahové oděvy a další vybavení profesionálních hasičů.
 
Obdobným způsobem také uctí svého patrona hasiči ze Středočeského a Plzeňského kraje. Středočeští hasiči otevřou dveře stanic v Kladně, Slaném, Stochově, Řevnicích, Roztokách, Jílovém a Rakovníku. Hasiči Plzeňského kraje, otevřou brány stanic v Plzni-Košutka, Plzeni-Slovany, Plzni-střed, Plasech, Nepomuku, Nýřanech a Přešticích. I zde hasiči návštěvníky provedou budovou požární stanice, předvedou zásahovou techniku a další technické prostředky, které používají při dopravních nehodách nebo při zdolávání technických či chemických havárií. V ostatních krajích se plánují v dalších dnech různé preventivně výchovné akce a dny otevřených dveří. Doporučuji proto sledovat internetové stránky jednotlivých HZS krajů.
 
 
 
Připomínáme si také desetileté výročí založení HZS ČR
 
V souvislosti s tímto naším svátečním dnem bych také rád připomněl desetileté výročí Hasičského záchranného sboru České republiky. Proč právě výročí deseti let? Dne 28. června 2000 schválil Parlament České republiky zákon o Hasičském záchranném sboru České republiky a spolu s ním i další významné zákony. Nabytím jejich účinnosti dnem 1. ledna 2001 se zrodil profesionální záchranný sbor, charakterizovaný novou organizační strukturou, posláním, působností, kompetencemi a úkoly. Sbor, který se za deset let své existence stal pevným pilířem bezpečnostního systému České republiky. Tento rok si proto u jakékoliv slavnostní příležitosti připomínáme naše desetileté výročí.
 
 
kpt. Bc. Radek Kislinger
tiskový mluvčí
Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR
mobil: +420 602 215 142
tel:   +420  950 819 944
email: radek.kislinger@grh.izscr.cz 

vytisknout  e-mailem