Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Srpnové povodně v číslech

Praha 9. srpna 2010 (Ivana Svitáková) - Povodňovou situací bylo zasaženo 48 obcí v Libereckém kraji, 55 obcí v Ústeckém kraji a 21 obcí v Pardubickém kraji.  

Činnost integrovaného záchranného systému
 
Ihned po vzniku prvních mimořádných událostí byly nasazeny jednotky požární ochrany a další složky IZS. Od 14 hod dne 7. srpna 2010 realizuje MV-generální ředitelství HZS ČR ústřední koordinaci záchranných a likvidačních prací (aktivován štáb MV-generálního ředitelství HZS ČR) a podle požadavků postižených krajů zajišťuje realizaci jejich požadavků (vrtulníky, centrální zásoby, síly a prostředky Armády ČR).
 
V obou postižených krajích bylo doposud řešeno (sobota a neděle) celkem cca 1750 mimořádných událostí (v Libereckém kraji 1500 událostí, v Ústeckém 250), při nichž bylo nasazeno cca 170 jednotek požární ochrany a více jak 900 hasičů. Jednotky PO spolupracují zejména s Policií ČR, obecní policií Armádou ČR, obcemi a nevládními organizacemi. 
 
Na celém území ČR bylo v neděli 8. srpna 2010 v souvislosti se srážkami a povodňovou situací řešeno cca 750 mimořádných událostí (zejména v krajích Ústecký, Liberecký, Pardubický). Na řešení těchto situací bylo nasazeno celkem 230 jednotek PO a cca 1200 hasičů.
 
Pro zvládání velkého množství událostí byla posílena služba na operačních a informačních střediscích (včetně příjmu tísňových volání) HZS postižených krajů a na MV-generálním ředitelství HZS ČR. 
           
 
Do záchranných prací byly prostřednictvím ústřední koordinace zapojeny také: 
  • povodňové odřady z HZS hl.m. Prahy, Středočeského, Královéhradeckého a Moravskoslezského kraje (zejména hasiči s čluny) do Libereckého kraje (celkem 58 hasičů) – v průběhu neděle se vrátily na své základny,
  • odřad HZS Královéhradeckého kraje s velkoobjemovým čerpadlem do Libereckého kraje (6 hasičů),

  • některé jednotky sborů dobrovolných hasičů sousedních krajů do Libereckého kraje – v průběhu neděle se vrátily na své základny,

  • Záchranný útvar HZS ČR Hlučín (nákladní vozidla pro evakuaci, těžká ženijní technika – celkem, 25 ks těžké techniky a 42 hasičů) – nasazen v neděli do postižených oblastí,

  • Policie ČR (3 vrtulníky) do Libereckého a Ústeckého kraje – v průběhu neděle se vrátily na své základny,

  • Armáda ČR (2 vrtulníky, nákladní vozidla pro evakuaci, těžká ženijní technika) do Libereckého kraje (8. 9. 2010 bylo nasazeno celkem 54 vojáků a 31 ks techniky) – v pondělí 9. srpna 2010 bude podle požadavků obcí z Libereckého kraje nasazeno cca 425 vojáků s těžkou technikou,

  • Vodní záchranná služba (3 záchranné skupiny s čluny) do Libereckého kraje – v průběhu neděle se vrátili na své základny,

  • Pomoc ze SRN – organizace THW (záchranné skupiny s čluny – 20 osob) do Libereckého kraje – v průběhu neděle se vrátili do SRN.

MV-generální ředitelství HZS ČR přímo spolupracuje se všemi postiženými kraji, s Českým hydrometeorologickým ústavem, Společným operačním centrem Ministerstva obrany, Policejním prezidiem a Správou státních hmotných rezerv.

 
 
MV-GŘ HZS ČR do postižených oblastí vyslalo psychology k poskytnutí psychosociální pomoci, kterou poskytují psychologové a týmy HZS ČR, Policie ČR a nevládních organizací.
 
 
Evakuace a záchrana
 
Vzestupy hladin si vyžádaly v sobotu, zejména na Frýdlantsku, rozsáhlé evakuace. Nejdříve byly starosty obcí vyhlášeny preventivní evakuace a řada občanů se samovolně evakuovala. Následně při vzestupech hladin evakuace organizovali v ohrožených místech hasiči. Některé osoby neopustily svá obydlí nebo vzestupy hladin byly tak rychlé, že muselo být přistoupeno k záchraně osob pomocí těžkých vozidel, člunů a vrtulníků (vrtulníky zachránily 130 osob na Frýdlantsku a 10 osob na Děčínsku). V Libereckém kraji bylo evakuováno nebo zachráněno celkem cca 2000 osob. V Ústeckém kraji bylo zachráněno nebo evakuováno 193 osob
 
V současné době jsou v Libereckém kraji potvrzeny 3 oběti povodní a 3 osoby jsou nezvěstné.
 
 
Krizové řízení
 
            Na území celého Libereckého kraje byl 7. srpna 2010 od 16:30 hod vyhlášen stav nebezpečí, který bude trvat do 14. srpna 2010. Na území okresu Děčín byl hejtmanem vyhlášen stav nebezpečí dne 7. srpna 2010 od 20:00 hodin do 21. srpna 2010. V postižených krajích zahájily činnost krizové štáby krajů, se kterými MV-generální ředitelství HZS ČR zahájilo spolupráci. 
 
 
Další opatření
 
Na území Ústeckého, Libereckého a Královéhradeckého kraje byl v mobilní telefonní síti O2 nastaven režim „krize“, z tohoto důvodu mají všechny „krizové telefony“ prioritu volání. Přímo spolupracujeme se všemi mobilními telefonními operátory, aby zůstala zachována možnost tísňových volání ze všech oblastí. Mobilní telefonní sítě jsou nyní dostupné i v postižených oblastech.
Situaci výrazně komplikují škody vzniklé na silnicích a sesuvy půdy, které si vyžádaly řadu uzavírek. Povodně způsobily přerušení dodávky elektrické energie na řadě míst Ústeckého a Libereckého kraje Je vyhlášen kalamitní stav v okresech Děčín, Liberec, Česká Lípa. Problémy jsou na Liberecku i s dodávkou plynu, a proto byl v této oblasti vyhlášen stav nouze v plynárenství.
V postižených oblastech probíhá rekognoskace poškozených objektů a mostů. U některých objektů bude přistoupeno k jejich demolici. V současné době je odhadováno, že vodou bylo zaplaveno nebo poškozeno 2700 objektů (1500 v Libereckém kraji a 1200 v Ústeckém kraji – počty se dále upřesňují).
 
V Ústeckém kraji bylo: 
  • zničeno nebo poškozeno 80 mostů a lávek, Ústecký kraj bude žádat o vybudování 3 náhradních přemostění,
  • poškozeno 52 úseků silničních komunikací.

Podrobnosti o zničení infrastruktuře v Libereckém kraji se zatím zjišťují.

 
Při záchranných pracích došlo k poškození 3 kusů požární techniky HZS ČR v Libereckém kraji – 2 cisternové automobilové stříkačky a jedno speciální vozidlo byly zaplaveny vodou. Údaje o poškození nebo zničené technice jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí zatím nejsou známy.
 
Správa státních hmotných rezerv do Libereckého kraje poskytla 3 kontejnery pro zásobování pitnou vodou, jeden nosič kontejnerů a 22 kusy elektrocentrál.
 
 
Očekávaný vývoj
 
Vzhledem k poklesům hladin vodních toků očekáváme přechod do likvidačních prací – tj. zejména čerpání vody, odstraňování překážek v korytech a na komunikacích, odstraňování nánosů bahna, demolice narušených objektů.
 
MV-generální ředitelství HZS ČR je připraveno podle požadavků vyslat do postižených oblastí další posily z řad jednotek PO nebo dalších složek IZS a je připraveno ze svých skladů podle požadavků krizových štábů krajů poskytnout prostředky na provádění likvidačních prací (ruční nářadí, dezinfekční prostředky, ochranné prostředky a vysoušeče apod.).
 
MV-generální ředitelství HZS ČR je připraveno nasadit celkem 1463 vlastních vysoušečů a 826 Správy státních hmotných rezerv. Uvedené prostředky jsou přesouvány do skladů v Libereckém a Ústeckém kraji a podle požadavků krizových štábů krajů budou v pondělí dne 9. 8. 2010 distribuovány do postižených obcí.
 
Podklady zpracoval:
MV-generální ředitelství HZS ČR
        plk. Ing. Luděk Prudil
 
kontakt pro novináře:
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem