Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Společné semináře učitelů a hasičů pro další zlepšení výuky dětí

16.8.2013 (Kateřina Hlaváčková) - V lednu 2013 byly schváleny upravené Rámcové vzdělávací programy pro základní vzdělávání (RVP ZV). Tyto programy budou platné od školního roku 2013/2014, což znamená, že nejen školy budou muset reagovat na změnu úpravou svých školních vzdělávacích programů, ale zejména učitelé budou muset zvládnout konkrétní realizaci ve vyučovacím procesu. 

V nově platných RVP ZV došlo k širší specifikaci a rozpracování témat dopravní výchovy (DV) a také ochrany člověka za běžných rizik a mimořádných událostí (OČMU). Šíři problematiky deklaruje skutečnost, že z celkově devíti vzdělávacích oblastí se problematika OČMU dotýká sedmi z nich.
 
Vznikla tedy potřeba dostatečně připravit ty, kteří se se změnami budou setkávat přímo ve vzdělávacím procesu, učitele. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) spolu s Národním institutem pro další vzdělávání (NIDV) sice na svých stránkách zveřejnily podklady k nově zpracovaným tématům, ale to by pro zvládnutí náročných témat nestačilo, vznikla proto potřeba seznámit učitele s danými tématy podrobněji.
 
Na základě resortního úkolu MŠMT, připravil NIDV k danému tématu na první pololetí roku 2013 sérii seminářů ve vybraných krajích, kterým předcházela celostátní konference. Do přípravy a realizace tohoto úkolu se aktivně zapojilo i MV-GŘ HZS ČR a Ministerstvo dopravy (MD), zástupci občanského sdružení Asociace Záchranný kruh, Studia Lines s.r.o. a učitelé ze Základní školy (ZŠ) Rakovského v Praze. Ze zástupců uvedených institucí byl sestaven odborný lektorský tým, připravily se podpůrné výukové materiály a sborník prezentací a podkladů k výuce v podobě DVD.
 
Dne 12. března 2013 se v prostorách MŠMT uskutečnila celostátní konference „Mimořádné události ve škole a jejich řešení – dopravní výchova“, kterého se zúčastnilo celkem 107 pedagogických pracovníků především ze ZŠ. Na této konferenci byli přítomní i krajští koordinátoři BESIP a krajští koordinátoři preventivně výchovné činnosti z Hasičského záchranného sboru České Republiky (HZS ČR), kteří pak realizovali následné semináře v krajích. Tyto proběhly v období od 15. dubna do 17. června 2013 a bylo na nich proškoleno celkem 274 pedagogických pracovníků v 10 krajských seminářích a celostátní konferenci.
 
Cílem těchto vzdělávacích aktivit bylo seznámení pedagogické veřejnosti s aktualizací a rozšířením předmětných témat v RVP ZV. Konference i semináře zahrnovaly konkrétní údaje o aktualizaci v oblasti OČMU a DV a informace o možných metodách implementace do pedagogické praxe. Součástí byly workshopy k praktickému začlenění témat do výuky, na kterých byly rovněž představeny materiály a pomůcky i příklady dobré praxe, které lze využít při výuce. Důraz byl kladen zejména na praktické způsoby a formy práce, jak daná témata předat žákům.
Po ukončení vzdělávání proběhla dne 13. června 2013 hodnotící pracovní schůzka organizátorů resortního úkolu (MŠMT, NIDV, MD a MV-GŘ HZS ČR, občanského sdružení Asociace Záchranný kruh a Studio Lines s.r.o.), na které byly představeny předběžné výsledky z hodnocení seminářů. Vzhledem k velice pozitivnímu ohlasu ze strany učitelů byla dohodnuta další spolupráce i v II. pololetí roku 2013 a v roce 2014.
 
 
Výsledky závěrečného hodnocení  
 
K tomuto resortnímu úkolu vydal NIDV závěrečnou hodnotící zprávu[1], z níž lze uvést některé zajímavé výsledky:
Analýza seminářů byla provedena z výsledků písemného polostandardizovaného dotazníku, který používá NIDV pro hodnocení vzdělávacích programů.
 
Z celkového počtu 274 účastníků – pedagogických pracovníků bylo 81 % ze základních škol, 13 % z mateřských škol, 4 % účastníků pocházelo z mimoškolního vzdělávání (např. Dům dětí a mládeže, aj.), méně než 1 % účastníků představovali pedagogové ze středních škol a vyšších odborných škol. Vesměs šlo o velmi zkušené pedagogické pracovníky vzhledem k tomu, že 60 % účastníků uvádělo více než 20 let pedagogické praxe a 22 % účastníků délku praxe mezi 11-20 lety.
 
Zúčastnění hodnotili všechny aspekty seminářů (přínos, odborná úroveň, činnost lektorů a organizace semináře) velmi pozitivně (všechny aspekty nad 90 %). Účastníci oceňovali zejména praktické ukázky, poskytnutí metodických materiálů, odbornou úroveň lektorů, návody k úpravě ŠVP a poskytnutí podnětů a inspirací pro praxi. Pro zlepšení semináře navrhovali jejich monotematické zaměření s větší časovou dotací. Co se týče témat, ve kterých by se chtěli dále vzdělávat, byla uváděna témata: Jak se zachovat při povodních a Jak řešit tísňové situace.
 
 
Další vývoj
 
Vzhledem ke skutečnosti, že všechny aspekty seminářů a celostátní konference byly hodnoceny z 99 % jako zcela vyhovující nebo spíše vyhovující, jedná se o jasný podnět věnovat se této činnosti i nadále. NIDV v současné době poskytuje navíc konzultace k úpravám RVP ZV, o které je velký zájem. Proto na rok 2014 opět plánuje zařadit do Plánu hlavních úkolů vzdělávání učitelů v této oblasti jako jeden z resortních úkolů, který bude více zaměřen na přímou realizaci těchto změn ve výuce. Ve spolupráci s MŠMT a MV-GŘ HZS ČR probíhají také přípravy na obsahové a organizační zajištění dalších krajských seminářů, které by měly proběhnout v druhé polovině roku 2013 a pokračovat i v roce 2014. Zároveň se plánuje realizovat tzv. akce na zakázku přímo ve školách.
 
 
plk. Mgr. Eleonóra Tilcerová
vedoucí oddělení instruktáží a školení
MV – generální ředitelství HZS ČR


 


[1] Došková Š.; Závěrečná hodnotící zpráva Rezortního úkolu NIDV na rok 2013 - Mimořádné události a dopravní výchova ve školství; NIDV; Praha 2013

vytisknout  e-mailem