Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Projekt Připravenost Hasičského záchranného sboru České republiky k řešení povodní schválen Evropskou komisí

20. 8. 2014 (Nicole Zaoralová) - Dne 14.8.2014 schválila Evropská komise projekt Připravenost Hasičského záchranného sboru České republiky k řešení povodní. Projekt bude spolufinancovaný ze strukturálních fondů Evropské unie.  

Projekt Připravenost Hasičského záchranného sboru České republiky k řešení povodní byl dne 14.8.2014 schválen Evropskou komisí. Projekt realizuje Ministerstvo vnitra-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky. To je také příjemcem dotace ze strukturálních fondů Evropské unie, konkrétně z Integrovaného operačního programu. Celkové náklady projektu činí 1 425 mil. Kč. Spolufinancování z Integrovaného operačního programu bude ve výši 85 % způsobilých nákladů projektu, 15 % způsobilých nákladů bude hrazeno z národních zdrojů (státní rozpočet).

Hlavním cílem projektu je zvýšit kvalitu řešení mimořádných událostí – zejména povodní – působením Hasičského záchranného sboru České republiky, jehož posláním je záchrana životů osob, zvířat, majetku a ochrana životního prostředí, jako segmentu systému ochrany obyvatelstva. Současně bude zlepšena připravenost Hasičského záchranného sboru České republiky jako základní složky integrovaného záchranného sytému na řešení rozsáhlých a bleskových povodní a dalších druhů mimořádných událostí tak, aby stejná kvalita, efektivnost a časová dostupnost záchranných a likvidačních prací prováděných Hasičským záchranným sborem České republiky byla garantována občanům ve všech regionech České republiky.

Časový horizont realizace projektu je období let 2014 a 2015.

Více o projektu:

Specifickými cíli projektu je:

  • zdokonalit systém řešení záchranných a likvidačních prací a ochrany obyvatelstva v rámci prováděných povodňových prací vzniklých v důsledku rozsáhlých povodní na území České republiky,
  • zvýšit kvalitu vybavení a dislokaci zařízení Hasičského záchranného sboru České republiky určených k řešení povodní ve vztahu k bezpečnosti občanů a
  • optimalizovat rozmístění sil a prostředků pro speciální záchranné a likvidační práce a humanitární pomoc na území České republiky umožňující jejich rychlejší nasazení.

Cílů bude dosaženo pořízením moderní techniky a technologií pro záchranné a likvidační práce prováděné Hasičským záchranným sborem České republiky a vytvořením hmotných podmínek pro účelnější zvládnutí logistického zabezpečení poskytnutí humanitární pomoci obyvatelstvu v ohrožených a zatopených oblastech a pro rychlejší nasazení speciálních sil Hasičského záchranného sboru České republiky, který je pověřen budováním tohoto systému a řízením povodňových záchranných prací.

Výstupem projektu bude pořízená technika a technologie a vybudované kapacity, které budou sloužit pro tyto skupiny činností zajišťované Hasičským záchranným sborem ČR:

  • řízení zásahu,
  • záchranné a likvidační práce,
  • nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc.

Výstupy projektu budou umístěny na území krajů ČR (s výjimkou hl. m. Prahy, které je nutné financovat z jiných zdrojů než z Integrovaného operačního programu).

Generačně nová a moderní speciální technika, která bude k dispozici v dostatečném počtu, a kapacity umožní Hasičskému záchrannému sboru České republiky efektivnější zásah na místě mimořádné události (povodně) a může vést ke zvýšení počtu zachráněných životů a nárůstu objemu uchráněných hodnot při mimořádné události.

Bude se jednat např. o velitelské automobily, nosiče kontejnerů a kontejnery, velkokapacitní čerpadla a mobilní čerpací stanice, plavidla, vyprošťovací automobily, automobily nákladní terénní apod. V neposlední řadě bude projektem pořízena Základna pro dislokaci speciálních sil Hasičského záchranného sboru České republiky, sklad prostředků humanitární pomoci obyvatelstvu či polygon pro zkoušky jízdy požární techniky v klidné vodě.

V souhrnu tyto technické prostředky, nové technologie a kapacity ve vybavení Hasičského záchranného sboru České republiky zvýší jeho akceschopnost, mobilitu a efektivitu při mimořádných událostech.

Projekt je realizován v režimu tzv. velkých projektů (= projekty s celkovými náklady nad 25 mil. EUR v oblasti životního prostředí, nad 50 mil. EUR v ostatních oblastech). Velké projekty jsou schvalovány nejen na národní úrovni, ale také Evropskou komisí.

Více o Integrovaném operačním programu:

http://www.strukturalni-fondy.cz/cs/Microsites/Integrovany-OP/Uvodni-strana

http://www.kvalitazivota.eu/

 

vytisknout  e-mailem