Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Problematika omezování rizik katastrof byla hlavním tématem česko-tureckého webináře

30. 4. 2021 (Jiří Musílek) - Ve středu, 28. 4. 2021, se uskutečnil česko-turecký webinář, organizovaný na základě žádosti Velvyslanectví České republiky v Ankaře. Jeho hlavním cílem byla výměna zkušeností v oblasti omezování rizik katastrof od větších územních celků až po úroveň obcí. 

Videokonference se konala ve spolupráci Velvyslanectví ČR v Turecku, generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky (dále "GŘ HZS ČR"), Výzkumného ústavu bezpečnosti práce a MAS Český sever. Turecká strana byla reprezentována Hamzou Taşdelenem, náměstkem Úřadu pro řízení MU a katastrof (AFAD), Fatmou Şahin, prezidentkou unie tureckých municipalit (TBB) a Abdulkadirem Tezcanem, vedoucím oddělení plánování a snižování rizik (AFAD).

            DRR logo videokonference - web v04 PRUH 700px BEZ pozadí.png

Konferenci sledovalo velké množství tureckých zástupců z řad municipalit a úřadů (počet připojení z Turecka převyšoval 300 přihlášení). Jednání zahájil Ing. Pavel Vacek, velvyslanec ČR v Turecku. Následovalo představení zástupců turecké strany a dále pak přednáška plk. Mgr. Jiřího Musílka, vedoucího oddělení CNP GŘ HZS ČR, na téma poslání HZS ČR a jeho činnost. Druhým přednášejícím z řad GŘ HZS ČR byl kpt. Bc. Martin Tilcer, který účastníkům webináře popsal problematiku krizového řízení v ČR, a to na národní, regionální a místní úrovni. Dalšími přednášejícími za Českou republiku byli prof. RNDr. Pavel Danihelka, CSc z Výzkumného ústavu bezpečnosti práce a Ing. Mgr. Marek Hartych, zástupce místní akční skupiny Český sever, kteří svými přednáškami pokrývali problematiku z hlediska regionální a místní úrovně.

Zmíněnou akcí bylo navázáno na dlouhodobější spolupráci GŘ HZS ČR s Tureckem, v rámci které byl například v roce 2016 zorganizován studijní pobyt tureckých odborníků na CBRN u GŘ HZS ČR a Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč.

V návaznosti na webinář byla velvyslanectvím ČR v Ankaře dne 29. 4. 2021 zaslána nabídka další spolupráce s tureckou stranou, a to jak na úrovni expertní, tak na úrovni ekonomické diplomacie.



plk. Mgr. Jiří Musílek
vedoucí oddělení civilní nouzové připravenosti
MV-GŘ HZS ČR

vytisknout  e-mailem