Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Problematika dárcovství nám není lhostejná

26. 11. 2012 (Nicole Zaoralová) - V dubnu letošního roku odstartovala kampaň v řadách Hasičského záchranného sboru, která měla jediný cíl, rozšířit Český národní registr dárců kostní dřeně (ČNRDD). 

Celou kampaň doprovází oficiální plakát, který je vytvořen tak, aby upoutal pozornost a vzbudil zájem o tuto problematiku. Mezi hasiče byly dále distribuovány informace o tom, co znamená být součástí registru, jak a kde se do něj mohou zapsat, až po informace, co se stane, pokud budou vybráni.
 
Kampaň společně připravila Nadace pro transplantace kostní dřeně a MV – generální ředitelství HZS ČR.
 
Během podzimu pak byli hasiči osloveni formou ankety, jak se jim kampaň líbí a zda v nich vyvolala zájem o tuto problematiku. Zpětná vazba byla velmi pozitivní.

DotaznikDotaznik
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anketní lístek celkem s pěti otázkami vyplnilo celkem 2 350 příslušníků a občanských zaměstnanců Hasičského záchranného sboru po celé České republice. Přes 80% z nich bylo kampaní osloveno, 76% si hned všimlo, co je hlavním smyslem plakátu a kampaně.U poloviny respondentů vyvolala kampaň zájem o tuto problematiku a téměř čtvrtina na základě získaných informací vážně zvažuje vstup do registru.
 
Z kampaně také vyplynulo, že v řadách hasičů je hodně těch, kteří již v registru zapsáni jsou, přestože takto přímo nebyly otázky položeny.
 
„Jsem velmi rád, že kampaň, kterou osobně velmi podporuji, zaznamenala mezi hasiči takový ohlas. Těší mě, že se nám daří naplňovat naše poslání, tedy chránit lidské životy, i nad rámec povinností, které nám ukládá zákon.“ Říká generální ředitel HZS ČR plk. Ing. Drahoslav Ryba.
 
Počet nově zapsaných do registru se dá jen velmi těžko odhadnout nebo dokonce spočítat. Zápis do registru je anonymní a záleží tedy na každém jednotlivci, zda při odběru krve uvede do dokumentace své povolání, či nikoliv.
 
„Ochrana osobních údajů je pro pracovníky registru na prvním místě a ani v tomto případě jí nemůžeme porušit. Soukromí pacientů a dárců je v takovéto situaci velmi důležité, a pokud by byla narušena důvěra, nemohli bychom svojí práci dobře vykonávat“ říká k této problematice MUDr. Jana Navrátilová z Českého národního registru dárců dřeně. 
 
Znát přesná čísla ale není hlavním cílem kampaně. Cílem je, aby měl Český národní registr dárců kostní dřeně tolik potencionálních dárců, aby se vždy našel ten správný pro konkrétního pacienta.
 
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
Odkazy do noveho okna

otazka-1

otazka-1 

Detailní náhled

otazka-3

otazka-3 

Detailní náhled

otazka-4

otazka-4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem