Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár tržnice v Libušské ulici

Pátek 7. 11. 2008 (Petr Kopáček) - Včera ve čtvrtek 6.listopadu v 00,33 hodin byl ohlášen požár skladu s textilem v areálu tržnice Sapa Praha 4, Libušská.  

Na likvidaci požáru tržnice bylo nasazeno celkem 81 jednotek požární ochrany - 420 profesionálních a dobrovolných hasičů. Z území Prahy se zapojilo 10 jednotek HZS hl. m. Prahy, 27 jednotek sborů dobrovolných hasičů a 6 jednotek HZS podniků. Na vyžádání velitele zásahu Generální ředitelství HZS ČR povolalo k zásahu také jednotky hasičů ze Středočeského, Plzeňského, Ústeckého, Jihočeského kraje a také z Vysočiny. S likvidací požáru výrazně pomohl také vrtulník Letecké služby Policie ČR, který na místo požáru více než 30x shodil ze vzduchu hasební látku.


Dne 6.11. v 19:22, tedy po téměř devatenácti hodinách intenzivního zásahu, hasiči požár lokalizovali. V současné době probíhají na místě dohašovací práce, podílejí a dále budou podílet jednotky HZS hl. m. Prahy a jednotky sborů dobrovolných hasičů. 


Policie ČR a Městská policie hl. m. Prahy zajišťují areál proti vstupu nepovolených osob. 


Při zásahu utrpěli lehkázranění tři příslušníci HZS ČR. Požár se naštěstí obešel bez ztrát na životech.


Vyčíslovat výši škody a stanovovat příčinu vzniku požáru by v tuto chvíli bylo předčasné.


Profesionálním i dobrovolným hasičům, kteří likvidovali tento velmi složitý požár, patří velký dík. Vzhledem k rozsahu a komplikovanosti požáru svým pražským kolegům na pomoc přijeli také hasiči z dalších krajů. Přes takto obrovské množství nasazených jednotek byl zásah efektivně koordinován a hasiči si s požárem poradili. Velmi si cením také profesionality pilota, který dokázal provádět hasební zásah v takto extrémních a doposud nevyzkoušených podmínkách. Oceňuji rovněž, že občané v blízkosti požáru většinou respektovali doporučení odpovědných orgánů, nekomplikovali činnost zasahujícím záchranářům a před kouřem se schovali v budovách,“ zdůraznil náměstek generálního ředitele HZS ČR plk. Ing. František Zadina.


Množstvím nasazených hasičů a techniky se tento požár řadí mezi největší v historii země, požár tržnice v Libušské ulici v tomto daleko překonal i nedávný požár Průmyslového paláce v Praze.


Unikátní byl tento zásah také v tom, že při něm byl pro hašení objektu ve městěvůbec poprvé v tuzemských podmínkách použit vrtulník. Hašení ze vzduchu umožnila propadlá střecha tržnice.


Pro srovnání uvádíme dvě rozsáhlé mimořádné události se zásahem hasičů:


Likvidace ohnisek nákazy ptačí chřipkou
20.6. – 20.7. 2007,   velkochovy drůbeže na Orlickoústecku
nasazeno 557 hasičů
zasahovalo také 256 příslušníků AČR


Lesní požár v Národním parku České Švýcarsko
22.- 30.7. 2006
Likvidace požáru trvala 8 dní a účastnilo se jí na 900 hasičů z 41 jednotek požární ochrany, použito bylo také letecké hašení
 
 
 
 
kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: 974 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail:petr.kopacek@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem