Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Plukovník Drahoslav Ryba pro Nadaci policistů a hasičů

9. prosince 2011 (Nicole Zaoralová ) Dnes 9. prosince 2011 se nový generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR plk. Ing. Drahoslav Ryba poprvé zúčastnil zasedání správní rady Nadace policistů a hasičů. Při této příležitosti vzpomněl na hasiče, kteří položili životy nebo zemřeli na následky těžkých zranění při výkonu služby. Za posledních deset let jich bylo sedmnáct.  

Fotogalerie
 
Ocenil práci nadace a vyzdvihl její aktivity, které pomáhají  tomu, aby se na tyto hrdinské činy nezapomínalo. „Prvořadým úkolem Hasičského záchranného sboru ČR je chránit životy, zdraví a majetek našich občanů a záchrana životů patří vůbec mezi naše nejdůležitější poslání. Hasiči pokaždé, když vyjíždějí k zásahu, nemají jistotu, že se vrátí ve zdraví. Přesto ale jdou a pomáhají. O to smutnější je, když se některý z nich nevrátí domů, kde na něj čeká žena a děti. Jsem proto rád za každou pomoc, kterou takové rodině můžeme poskytnout.“  Řekl plk. Ryba.
 
Bezprostředně po zasedání správní rady se generální ředitel HZS ČR účastnil také vánoční besídky, na které byly předány dárky více než šedesáti dětem. Toto předvánoční setkání se stalo již tradicí. Každoročně se rodiny schází na dvoudenním adventním pobytu v Praze. I letos byl pro ně připraven bohatý program. Kromě pietního aktu u pomníku padlých policistů a hasičů v Muzeu policie ČR proběhl i slavnostní koncert v Národním domě na Vinohradech, při kterém vystoupila Hudba Hradní stráže a Policie ČR se svými hosty a sólisty. Rodiny si prohlédly předvánoční Václavské náměstí a děti si moc užily návštěvu Národně technického muzea. Na besídce v Kongresovém sálu ministerstva vnitra obdrželo každé dítě kromě dárků také peněžitý dar v hodnotě 25.000,-Kč.
 
Nadace policistů a hasičů funguje již 9 let a pomáhá zlepšit životní podmínky dětí policistů a hasičů, kteří zemřeli při výkonu služby, v přímé souvislosti s ní nebo pro její výkon, a policistů a hasičů těžce tělesně postižených následkem zranění utrpěného v přímé souvislosti s výkonem služby. V současné době Nadace poskytuje podporu více než 60ti dětem ze 43 rodin. Jen v roce 2010 byla poskytnuta finanční pomoc přes 4 miliony korun. Nepřispívá však jen materiálně, pomáhá také v řešení těžkých životních situací a při výchově dětí „nadační rodiny“. Pomáhá jim v zařazení se do plnohodnotného života ve škole a ve společnosti (měsíční spoření, pojištění, školní a studentské aktivity). Pořádá také letní a zimní pobyty rodin doma i v zahraničí, organizuje pravidelná setkání nebo dvoudenní výlety do Prahy.  
 
Od roku 2004 se nadace stará také o těžce zdravotně postižené bývalé policisty a hasiče. Umožňuje jim setkávání s bývalými kolegy, poskytuje právní a psychologickou pomoc. Dále organizuje společné dovolené a lázeňské léčebné pobyty v termálních lázních v Maďarsku. Poskytuje také materiální a finanční pomoc pro postižené.
 

Fotogalerie:
 
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem