Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odborníci napříč bezpečnostním systémem

17. října 2011 (Nicole Zaoralová) Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč hostil dne 13. října 2011 odborný seminář se zahraniční účastí s názvem Připravenost území na mimořádné události.  

Odborný seminář Civilní nouzové plánování 2011 pořádali společně MV – generální ředitelství HZS ČR ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR a Fakultou bezpečnostního inženýrství Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava.
 
Odborný seminář, který měl letos symbolicky připomenout 10. výročí teroristického útoku z 11. září 2001, byl tematicky rozdělen do tří bloků.
Diskutovalo se o terorismu obecně i v souvislosti možných synergetických efektů. Následně byla otevřena tři hlavní témata. Problém migrace jako jeden z možných průvodních jevů terorismu, možnosti zneužití látek CBRN (chemických, biologických, radioaktivních a nukleárních) při teroristických útocích a závěrečná část semináře se věnovala krizovému řízení v resortu zdravotnictví se zaměřením na územní celky.
 
Seminář zahájil brig. gen. Ing. Miloš Svoboda, náměstek generálního ředitele HZS pro prevenci a civilní nouzovou připravenost, slovy „Velmi významným prvkem v rámci bezpečnostní strategie je záležitost zvyšování efektivity a profesionality státních institucí, rozvoj občanských sdružení, které se podílejí na zajišťování bezpečnosti, posilování veřejné informovanosti a aktivního podílu občanů“.
Dále prezentoval účastníkům pojetí připravenosti území na mimořádné události v aktualizované Bezpečnostní strategii ČR.
doc. PhDr. Marian BRZYBOHATÝ, Ph.D.doc. PhDr. Marian BRZYBOHATÝ, Ph.D.
 
Dalším významným hostem celé akce byl doc. PhDr. Marian Brzybohatý, Ph.D. z Policejní akademie, který prezentoval terorismus jako aktuální problém globální společnosti. K tomuto tématu mimo jiné podotkl: „Prvotním cílem terorizmu je dosažení silného negativně psychologického efektu, vyvolání strachu a obavy o vlastní existenci. Teroristům slouží informační technologie, zesilovačem účinku jsou média. Často bývá terorizmus přirovnáván k určité formě divadelního nebo filmového představení, publiku je nabízen silně emotivní příběh. V tomto kontextu je používána celá řada psychologických principů“.
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 

vytisknout  e-mailem