Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odborná příprava První psychická pomoc

Na základě požadavku poskytování péče osobám zasaženým mimořádnou událostí vznikla u příslušníků a zaměstnanců HZS ČR praktická potřeba vzdělávat se v dovednosti umět vedle zdravotnické první pomoci poskytnout i první pomoc psychickou. V reakci na tyto potřeby a požadavky vytvořila psychologická služba odbornou přípravu v poskytování první psychické pomoci, a to jako systém dalšího vzdělávání příslušníků a zaměstnanců HZS ČR. Je organizována psychologickými pracovišti jednotlivých HZS krajů.

Odborné přípravy se může zúčastnit jakýkoliv příslušník nebo zaměstnanec HZS ČR, který má o tuto problematiku zájem, je vhodná především pro ty, kteří přicházejí do kontaktu s lidmi při řešení mimořádných událostí, zejména pro zasahující hasiče, speciálně velitele zásahu a členy Týmu posttraumatické péče (TPP). Pro členy TPP je tato příprava povinná.

Příprava má převážně výcvikový charakter (tzn. nejedná se pouze o teoretický výklad) a je založena na práci s dynamikou skupiny. Skupina obvykle nepřesahuje 14 účastníků. Odborná příprava probíhá v minimálním rozsahu 20 hodin a účastník na konci získává osvědčení o absolvování. Také obdrží celou řadu užitečných materiálů (např. kapesní kartu, pracovní listy, příručky apod.).

Cílem je získání základních poznatků o chování lidí v zátěžových situacích a jednoduchých postupech, jak s nimi jednat.
Absolvent si osvojí specifické znalosti z oblasti psychosociální krizové pomoci v HZS ČR:
  • zná zásady poskytování první psychické pomoci,
  • získá zkušenost s poskytováním první psychické pomoci formou modelových situací,
  • má možnost poznat své chování v zátěžových situacích, své možnosti a omezení,
  • získá základy práce s vlastním stresem.

Po úspěšném zavedení základní odborné přípravy vznikla navazující příprava První psychická pomoc II, jejímž cílem je zopakování a prohloubení již získaných informací. Dále se zaměřuje na rozšíření tématu o jednání se specifickými skupinami obyvatelstva a na praktické provádění rozboru vlastních kasuistik z poskytování první psychické pomoci.

Aplikace První Psychická Pomoc vznikla v návaznosti na uvedené kurzy. Je praktickým vodítkem, které obsahuje postupy pro efektivní poskytování první psychické pomoci a je volně ke stažení na internetu. Stažení aplikace je doporučeno členům krajských týmů posttraumatické péče a těm, kteří absolvovali výše zmíněné odborné přípravy. Doporučena je také její instalace do výjezdových tabletů. Aplikaci vytvořila pracovní skupina Sekce psychologie krizí, katastrof a traumatu při ČMPS ve spolupráci s týmem mobilních vývojářů sdružení CZ.NIC z.s.p.o.

okaz ke stažení aplikace: https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.nic.ppp

prezentace k mobilní aplikaci: Aplikace PPP.pdf

vytisknout  e-mailem