Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

O novém mistru republiky ve vyprošťování se rozhodne v Karlových Varech

19. 9. 2012 (Martin Kasal) - Na západ Čech míří i obhájce posledního titulu republikového šampiona. V konkurenci nejlepších družstev profesionálních hasičů z celé republiky ale nebude obhájení nic snadného.  

LogoLogo
Mistrovství HZS České republiky ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel v letošním roce hostí Karlovy Vary. Na ploše před hypermarketem Globus se v sobotu 22. září představí čtrnáct nejlepších krajských družstev profesionálních hasičů a jedno družstvo podnikových hasičů z mladoboleslavské automobilky.

Na hasiče bude čekat patnáct scénářů, tedy patnáct vytvořených situací různých dopravních nehod. Pořadatelé pro každé soutěžní družstvo připraví simulaci kolize jednoho či více aut, která mohou být různé zdeformovaná, mohou být na převrácená na střeše či mohou být různě blokována dalšími překážkami. Družstva, která až do poslední chvíle nebudou tušit, jaká situace na ně čeká, budou mít za úkol zajistit místo nehody a především vyprostit zraněné. Ty budou představovat figuranti z řad hasičů a rovněž oni budou mít jasně dáno, jaký je rozsah jejich zranění. Tedy na jaké obtíže si mají zasahujícím záchranářů stěžovat nebo i nekomunikovat vůbec a předstírat bezvědomí. Hasiči musí při záchraně dodržet všechny správné postupy, což budou hodnotit kvalifikovaní rozhodčí. Ti se zaměří nejen na celkovou taktiku zásahu, ale i samotnou techniku vyprošťování a zdravotní péči o zraněné. Úkol pro hasiče končí předáním vyproštěných osob do péče záchranné služby. Na každý pokus mají soutěžící časový limit dvacet minut.
 
Oficiální mistrovství profesionálních hasičů ve vyprošťování se koná vždy po dvou letech. To poslední pořádal Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje a titul mistra si odvezli profesionální hasiči z Prahy. Stejné družstvo přijede zabojovat také o letošní titul. Podle výsledků z krajských kol ale nebude jejich úloha vůbec snadná, do Karlových Varů míří zkušení hasiči z dalších krajů z celé republiky. Domácí karlovarské družstvo, které v předchozím šampionátu obsadilo sedmou příčku, se chce ukázat a vybojovat ještě lepší umístění.
 
Pro návštěvníky bude připravena vyvýšená tribuna, aby mohli pohodlně sledovat jednotlivé soutěžní pokusy. Zároveň bude pro všechny přítomné připravený doprovodný program zaměřený na dopravní prevenci a to například ukázkou bezpečnostních projektů Asociace Záchranný kruh, Besip pak chystá i jízdu zručnosti pro nejmenší diváky, své vybavení předvede záchranná služba, policie či horská služba. Novinky v oblasti prostředků a pomůcek pro záchranáře pak ukážou partneři soutěže na svých stáncích.
 
Sobotnímu soutěžnímu dnu bude předcházet odborný seminář pro nominovaná družstva. V pátek se sejdou ve velkém sále hotelu Thermal, součástí semináře bude například možnost využití projektu pro motoristy v nouzi E-call v podmínkách České republiky nebo nové poznatky o zásazích u dopravních nehod aut s alternativními pohony.
 
Jednotlivé kraje budou při mistrovství reprezentovat profesionální hasiči z těchto stanic:
 
Jihočeský kraj                         Jindřichův Hradec
Jihomoravský kraj                   Boskovice
Karlovarský kraj                      Karlovy Vary
Královehradecký kraj              Jičín
Liberecký kraj                          Česká Lípa
Moravskoslezský kraj              Třinec
Olomoucký kraj                         Přerov
Pardubický kraj                         Svitavy
Plzeňský kraj                            Sušice
Praha                                        Holešovice
Středočeský kraj                      Hořovice
Ústecký kraj                             Chomutov
Vysočina                                 Humpolec
Zlínský kraj                              Zlín
 
Zástupcem podnikových hasičů pak bude družstvo HZSp Škoda Auto a.s., Mladá Boleslav.
 
 
Časový plán mistrovství: 
21.9.2012
09:00 - 12:00
Presentace soutěžních družstev, rozhodčích v místě soutěže
 
14:00 - 18:00
Seminář - hotel Thermal
 
18:00 - 21:30
Večeře hotel Thermal pro soutěžní družstva
22.9.2012
09:00 - 09:30
Slavnostní zahájení
 
09:30 - 16:00
Provedení soutěžních pokusů
 
16:00 - 17:00
Zpracování výsledků, příprava na vyhlášení
 
17:00 - 17:30
Vyhlášení výsledků, slavnostní ukončení
 
por. Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Tel.: +420 950 370 389
Mobil: +420 725 103 389
E-mail: martin.kasal@hzs-kvk.cz

 

vytisknout  e-mailem