Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nepříjemný rozhovor

Praha 3. března 2011 - Rozhovor tiskové mluvčí generálního ředitelství HZS ČR Ivany Svitákové s generálním ředitelem HZS ČR genmjr. Miroslavem Štěpánem.  

IS
Pane řediteli v souvislosti s medializací některých odměn na ministerstvu vnitra, ale i dotazů týkající se Vaší osoby, prosím o odpovědi na několik otázek. Předem se omlouvám za tuto pro mne nepříjemnou situaci, ale bez Vašeho stanoviska tuto záležitost neumím komunikovat. Podle médií jste měl kvůli výsluhám obdržet v prosinci, resp. závěru roku téměř půl milionu korun, proto, abyste zůstal dál ve funkci.
 
Tak za prvé. Žádnou pracovní odměnu jsem v prosinci udělenu neměl.
Za druhé. Neomlouvejte se, že je to pro Vás nepříjemný rozhovor. Věřte, že celá situace je ještě daleko nepříjemnější pro mne. Neboť se dotýká i mé rodiny, mých přátel a známých a v neposlední řadě i celého HZS. Má manželka totiž také hledala v prosincové výplatě takovou odměnu (spravuje náš účet). Snad mi věří, že žádný jiný účet pro nějaké vedlejší zájmy nemám. Nakonec mám měsíc i zcela nové osvědčení NBÚ pro styk s utajovanými skutečnostmi a v souvislosti s tím se prověřují veškeré účty a stavy mých financí.
 
IS
Dobře. Obdržel jste nějaké pracovní odměny předtím?
 
Ano, ale zdaleka nedosahovaly výše půl milionu korun.
 
IS
Obdržel jste nějaké jiné odměny?
 
Ano kázeňské, ale ty nemají nic společného s výší odchodného nebo výsluhovými nároky.
 
IS
Čím si tedy vysvětlujete takové mediální informace?
 
To může být celá řada příčin a zájmů. Např. zajímavost a tím pádem i prodejnost zprávy v médiích a tomu odpovídající odměna redaktorů. Nebo cílený útok nějaké zájmové skupiny či jednotlivce na mou osobu. Nebo špatná práce, ale třeba i úmysl informátora, který tyto informace nezákonně sdělil novinářům. A možná i třeba něco ještě úplně jiného. To se časem asi ukáže.
 
IS
Vy se domníváte, že došlo k porušení nějakého zákona?
 
Jsem přesvědčen, že ano. Tak jako na ministerstvu obrany, kde pokud vím, už došlo i k podání trestního oznámení na neznámého pachatele. Uvědomte si, že takovéto zveřejňování osobních údajů může vést až k vydíratelnosti takto označených lidí na straně jedné a na straně druhé, kde to bude mít konec? Dnes to jsou náměstci ministrů a obdobně postavené funkce, zítra to budou jejich zástupci, ředitelé odborů a vedoucí oddělení a skončíme u řidičů? Vše pod pláštěm placení z veřejných rozpočtů. A vrátíme se k nástěnkám, kde budou zveřejňovány výše odměn našeho pracujícího lidu a pracující inteligence? Uvědomte si, že si dnes připadám jako bych měl připnutou Davidovu hvězdu. Ať jsem jaký jsem a dělám co dělám a jak to dělám je nepodstatné. Ovšem plivnout, kopnout nebo alespoň otřít si o mne špinavé boty je možné beztrestně. Zastavil se někdo z těch, co tuto kauzu vymyslel a nebo se na ni přiživuje, jaký příjem by vlastně měl mít člověk, který řídí a odpovídá za organizaci s téměř 11 000 zaměstnanci? Nebo jeho zástupci, či ředitelé krajů? A srovnal to s jinými obdobně velkými organizacemi a rozebíral odměny tamějšího managmentu? Ne! Ale najdou se tací, kteří již spekulují, že když má generální ředitel pracovní odměny půl milionu, má krajský určitě 300 až 400 tisíc a okresní beztak 100 až 200 tisíc. Myslím, že si tady někdo lehkovážně zahrává s některými nízkými vlastnosti lidí, jako je závist apod.
 
 
Děkuji za rozhovor
Ivana Svitáková
 

vytisknout  e-mailem