HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nebezpečí při silném větru. Jak jim předcházet?

Skok ze zimy do jara a náhlé změny počasí. To nás většinou čeká v březnu. Pravděpodobnost, že bude sněžit, je nižší, zato často hrozí silný vítr. Jak při silném větru předcházet nechtěnému, např. zranění či poškození majetku? 

Před příchodem větru je vhodné zajistit okna, dveře, upevnit květináče či zahradní nábytek. Pokud máte na zahradě např. volně ležící plechy, skleněné výplně nebo jiné pevné a ostré předměty, zabezpečte je také. Za silného větru se mohou stát doslova smrtící zbraní.

Bezpečný úkryt před silným větrem poskytují budovy s nenarušenou statikou. Obecně doporučujeme omezit pohyb venku, neschovávat se pod stromy nebo v okolí vyšších a starších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny. Jste-li na horách, omezte túry a nevydávejte se na hřebeny. Dodržujte pokyny horské služby.

Za volantem zpomalte

Pokud za silného větru řídíte auto, jeďte opatrně a přizpůsobte rychlost jízdy. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelným a hrozí také zvýšené nebezpečí střetu s překážkou na silnici. Předem si zjistěte, zda je trasa vaší jízdy průjezdná a vozovka sjízdná. Z bezpečnostního hlediska není dobré parkovat auta pod stromy či v blízkosti něčeho, co hrozí zřícením.

Silný vítr může poškodit a strhnout dráty elektrického vedení. Nikdy se jich nedotýkejte! Pokud dojde k výpadku proudu, mějte při ruce baterku, svíčku, případně rádio na baterky. Určitě je praktické sledovat vývoj situace ve sdělovacích prostředcích.

V případě, že vítr spáchá na vašem majetku velké škody, je důležité důkladně zdokumentovat a co nejdříve pojistnou událost oznámit příslušné pojišťovně.

Pokud se vám přes veškerou opatrnost situace vymkne kontrole, volejte tísňovou linku 150 nebo 112.

Autor: kpt. PhDr. Tomáš Beneš

Leták vítr

vytisknout  e-mailem