Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jak se hasiči připravují na vodáckou sezónu

15. 5. 2024 (OW) - Ve dnech 6. a 7. května uspořádal HZS Královéhradeckého kraje ve spolupráci s MV – GŘ HZS ČR instrukčně-metodické zaměstnání (dále jen IMZ) zaměřené na problematiku práce v divoké vodě. IMZ byl určen pro hlavní instruktory HZS ČR pro práci v divoké vodě a zamrzlých hladinách. 

První den IMZ byl věnován metodám záchrany z nebezpečného jezu u obce Rychnovek za zvýšeného průtoku pomocí tyrolského traverzu, upoutaného zachránce, házecího pytlíku, metody „pavouk“ a dalších technik záchrany. Instruktoři měli možnost vyzkoušet, jak nesnadný je pohyb v jezu a jak obtížné je překonat sílu vodního válce a dostat se vlastními silami mimo jeho dosah. 

 do textu 1.png

Druhý den výcviku proběhl na nebezpečném jezu u obce Zlíč, kde byla zkoušena metoda záchrany tonoucího za pomoci vrtulníku a leteckého záchranáře. Vrtulník měl za úkol dostat se do blízkosti zachraňovaného a letecký záchranář se z kabiny helikoptéry k zachraňovanému spustil na laně. Když byl tonoucí záchranářem zachycen, vrtulník oba vymanévroval z vodního válce za hranu jezu do klidné vody, kde si tonoucího přebrali další zachránci. Vrtulník s leteckým záchranářem pak opustili místo zásahu. Tento způsob po příletu vrtulníku netrval déle než minutu. Nutno ale dodat, že ne každý nebezpečný jez je pro tento typ záchrany vhodný, například kvůli vzrostlým stromům, elektrickému vedení nebo jiným překážkám. Výcvik byl velkou zkušeností pro účastníky, neboť si mohli vyzkoušet postupy, které nejsou u HZS zcela běžně používány.

do textu 2.png

FOTOGALERIE

kpt. Mgr. Ondřej Werich

MV- GŘ HZS ČR

vytisknout  e-mailem