Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kynologická pozvánka pro novináře

9. 6. 2014 (Nicole Zaoralová) - Přijměte pozvání do fiktivní země Kaznějovsko, kde došlo k ničivému zemětřesení. Buďte součástí USAR odřadu, který sem vyslala Česká republika. Na místě se dozvíte, co všechno je potřeba udělat pro to, aby mohl USAR odřad do zemětřesením postižené země odjet, jaký je mechanizmus vysílání zahraniční pomoci přes mezinárodní organizace, jak vypadá organizace na místě katastrofy, jaké je zázemí týmů i jak vypadá komunikace mezi jednotlivými záchrannými týmy. 

Dále se zúčastníte nejrůznějších ukázek vyhledávání osob v sutinách, uvidíte různé způsoby a metody, které záchranáři používají, budete si moct na vlastní kůži vyzkoušet jaké to je, zůstat pod sutinami a být zachráněni psem.
 
K rozhovorům budou připraveni kynologové, kteří zasahovali v loňském roce při výbuchu plynu ve Frenštátě pod Radhoštěm i v Divadelní ulici v Praze.
 
Kdy:
12. června 2014 od 13 do 15 hodin
 
Kde:
lokalita bývalého výrobního závodu v Kaznějově, Plzeňský kraj,
(49°53'18.767"N, 13°22'33.451"E).
 
Co s sebou:
pohodlné oblečení a obuv, ochranné prostředky budou zapůjčeny na místě
 
Pro účast je nezbytná akreditace:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová, mob. 602 215 142, nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 
 
Již pátý ročník Mezinárodního setkání kynologických týmů proběhne 11. - 14. června 2014 a bude se ho účastnit 13 kynologických týmů, z toho čtyři týmů ze zahraničí. Akce, která se pořádá jednou za dva roky, je jedinečná nejen svým charakterem, ale i tím, že podobná akce se nekoná nikde v Evropě. Vyhledávací týmy (kynologové se psy) absolvují všechny procedury, které jsou spojeny s nasazením na mezinárodní záchrannou operaci. Je to zejména přijetí záchranné jednotky v postižené oblasti, budování operační základny, přeprava na místo nasazení, zásady pohybu v nebezpečných lokalitách apod. Kynologické týmy budou nasazeni na sutinách zřícených budov v denní i noční době a budou provádět vyhledání osob. Součástí jejich činností bude i takticko speciální příprava psovodů jako znalosti v pohybu na místě zásahu, použití lezecké techniky, radiokomunikace a práce s technickými prostředky vyhledávání.
 
Základním cílem cvičení je navázání spolupráce mezi jednotlivými kynologickými skupinami působícími v rámci USAR odřadů, porovnání úrovně výcviku, připravenosti a způsobu taktického nasazení v oblasti záchranářské kynologie USAR odřadů. 

Námět cvičení
Dne 10. června 2014 ve 3.03 hod. ráno místního času zasáhlo zemi Kaznějovsko ničivé zemětřesení o síle 7,6 Richterovy škály. Epicentrum zemětřesení bylo v hloubce 10 km a vzdáleno 18 km severně od hlavního města Plasko. Vlivem zemětřesení došlo ke zřícení většiny budov městské zástavby města Vitacit, kde došlo k silnému poškození továrny na výrobu průmyslových a vojenských výbušnin, jehož součástí bylo i zkušební centrum munice. Následkem zemětřesení došlo k požáru výrobní linky a následným výbuchům. Došlo k totální destrukci většiny budov městské aglomerace a u zbylých stojících objektů je předpoklad velmi narušené stability. Je reálný předpoklad zavalení mnoha osob pod troskami budov. Přeživší osoby se vlastními silami snaží vyhledat a zachránit pohřešované a zavalené osoby.
 
O kynologii u HZS ČR
 
Jedním z úkolů HZS ČR je poskytnutí účinné pomoci při mimořádných událostech, mezi které patří i mimořádné události vyžadující nalezení a záchranu osob ze sutin zřícených budov.
 
Psovod a pes, kteří provádí výcvik v oboru záchranářské kynologie, tvoří nedílnou kynologickou dvojici. Při indispozici psovoda je nevyužitelný pes, při indispozici psa je nevyužitelný psovod.
 
Po zemětřesení v Turecku v roce 1999 bylo jasné, že se HZS ČR bude muset zabývat myšlenkou úzké spolupráce s dobrovolnými kynology. Do té doby dobrovolní kynologové sjednoceni v různých organizacích spolupracovali zejména s Hlavním úřadem CO a výcvikovými základnami AČR.

Dnes se záchranářská kynologie s ohledem na svou specifiku prioritně řeší v rámci IZS především využitím zdrojů jiných složek IZS, které se záchranářskou kynologií aktivně zabývají, popř. využitím statutu osobní a věcné pomoci.
 
Více na:
http://www.hzscr.cz/clanek/kynologie-v-integrovanem-zachrannem-systemu-65558.aspx
www.usar.cz
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
Odkazy do noveho okna

DSCN0324

DSCN0324 

Detailní náhled

DSCN0476

DSCN0476 

Detailní náhled

DSCN0668

DSCN0668 

Detailní náhled

IMGP1148

IMGP1148 

Detailní náhled

IMGP1171

IMGP1171 

Detailní náhled

IMGP8099

IMGP8099 

Detailní náhled

IMGP8202

IMGP8202 

Detailní náhled

IMGP8250

IMGP8250 

Detailní náhled

IMGP8297

IMGP8297 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem