Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kontrola NKÚ dopadla pro hasiče dobře

13. 4. 2015 (Nicole Zaoralová) - Od srpna 2014 do února 2015 prováděl Nejvyšší kontrolní úřad kontrolu, jak byly v rámci čtyř investičních programů poskytovány, čerpány a používány peníze na rozvoj a obnovu materiálně technické základny Hasičského záchranného sboru ČR. Zaměřil se při tom na finance vynaložené v letech 2009 až 2013 

Při kontrole 37 konkrétních investic se kontroloři zaměřili na pořízení movitého a nemovitého majetku za více než 636 milionů korun. Ani při tak velkém objemu kontrolovaných financí nebyly prokázány větší pochybení.
 
Jediné vážnější pochybení našli kontroloři u HZS hlavního města Prahy, který při výstavbě hasičské stanice v Praze-Modřanech porušil rozpočtovou kázeň ve výši 300 tisíc  korun. „Uhradil totiž fakturu za inženýrskou činnost spojenou se získáním stavebního povolení v rozporu s uzavřenou smlouvou dříve, než bylo povolení vydáno“, uvádí NKÚ.
 
 „Šlo o výdaj, který byl realizován před skutečně odvedenou činností, tedy, jednoduše řečeno, činnost byla zaplacena pár dní před tím, než byla vykonána. Vykonána ale byla vzápětí v plném rozsahu.“ Vysvětluje situaci generální ředitel HZS ČR, brig. gen. Drahoslav Ryba.
 
Nejvyšší kontrolní úřad poukázal také na nedostatky v programovém financování Ministerstva vnitra. „Ukázalo se, že MV nemá ucelenou koncepci, která by jasně stanovila celkové materiální a finanční potřeby HZS a určila, dokdy mají být naplněny“, uvádí zpráva NKÚ.
 
Zde je potřeba doplnit, že v letech, která byla Nejvyšším kontrolním úřadem podrobena kontrole (2009 – 2013), bylo téměř nemožné vycházet z jakékoliv koncepce, protože se jednalo o období, kdy v roce 2011 došlo k dramatickému snížení finančních prostředků pro HZS ČR o více než 1/3, v oblasti investic dokonce o více než 2/3. Toto se odrazilo v rozpočtu v letech 2011 - 2014 a logicky se promítlo do úpravy jednotlivých programů v rámci programového financování. V té době musel Hasičský záchranný sbor ČR doslova „vytloukat klín klínem“ a o koncepci nemohla být ani řeč. V současné době se situace výrazně zlepšila a koncepce na nákup vybavení a zázemí pro hasiče je zpracována.
 
„Poznatky Nejvyššího kontrolního úřadu využijeme ke zlepšení nastavených postupů v dalším období.“ Dodává k proběhlé kontrole generální ředitel, brig. gen. Ryba
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem