Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Konference MOSTY k požární ochraně kulturních památek

9. 6. 2015 (Nicole Zaoralová) - Ve čtvrtek 8. října 2015 se v nové budově Národního muzea uskutečnila mezinárodní konference MOSTY.  

Nad tématem požární ochrany kulturních památek se sjeli diskutovat zástupci hasičských záchranných sborů jednotlivých krajů, vlastníci a správci památkových objektů, pracovníci památkové péče, projektanti a dodavatelé požárně bezpečnostních zařízení. Na konferenci prezentovali své zkušenosti s ochranou památek i řečníci z Polska, Norska a Velké Británie. Záštitu nad touto konferencí převzal ministr vnitra ČR Milan Chovanec a ministr kultury ČR Daniel Herman.
 
Komplikovanost požární ochrany kulturních památek byla ústředním tématem všech přednášek. Návrhy jednotlivých řešení pak představili odborníci z řad hasičů, památkářů, architektů i majitelů památkových objektů.
 
 
Za posledních 10 let došlo na území České republiky k 159 požárům historických památek, škoda na majetku čítala stovky miliónů korun. Ztráty kulturního dědictví jsou nenahraditelné. Nejčastější příčinou vzniku požárů v památkových objektech byla lidská nedbalost, technické závady, vadné komíny a v některých případech i úmyslné zapálení. Letos si připomínáme např. 10 let od vyhoření části hradu Pernštejn a jeho depozitáře v Jihomoravském kraji. Škoda se vyšplhala na 48 mil. Kč.
 
Podrobně byl rozebrán také požár horské chaty Libušín na Pustevnách.
 
S jednotlivými přednáškami je možné seznámit, jsou součástí článku jako přílohy v dolní části stránky.
 
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142

E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz


Foto: František Špaček

vytisknout  e-mailem