Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jistota pro příslušníky Hasičského záchranného sboru ČR, ale zejména pro naše občany

14. 9. 2012 (Nicole Zaoralová) - Vláda České republiky ve středu schválila systemizaci příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR. Celkový počet služebních míst příslušníků HZS ČR tak zůstává i pro rok 2013 nezměněn a činí 9.330 služebních míst, které jsou kryty finančními prostředky. Vedení HZS ČR tak splnilo jeden ze svých hlavních cílů, které si předsevzalo, a tím je nepřipustit snižování úrovně služeb obyvatelstvu. Ve svých důsledcích to znamená, že nebudeme muset pro rok 2013 realizovat opatření, která by měla dopad na snížení poskytovaných služeb občanům.  

Hasičský záchranný sbor je vlivem rozpočtových škrtů zejména v roce 2011, ale i v roce 2012 (snížení rozpočtu o 23 % ve srovnání s rozpočtem roku 2010) ve složité ekonomické situaci. Šetřit se musí na každém kroku a řada výdajů je odsouvána, čímž se zvyšuje deficit do budoucna. Rovněž tak i původní rozpočtový výhled byl hodně špatný. Vedení HZS ČR společně s vedením ministerstva vnitra však udělalo řadu postupných kroků k řešení této situace. Vedla se složitá vyjednávání o státním rozpočtu na rok 2013, která vyústila v rozpočet téměř shodný s letošním rokem. Do parlamentu je předložena novela zákona o pojišťovnictví, jejíž přijetí by znamenalo výrazné posílení rozpočtu. Realizuje se řada opatření, jejichž cílem je jednak najít zbytky rezerv uvnitř sboru, ale i zlepšit fungování organizace. 
           
Již v květnu letošního roku jsme veřejnosti představili analytický materiál, který jednak analyzoval činnosti a případné možnosti úspor, ale také se stal vysoce koncepčním materiálem. Již dnes je splněna, nebo se plní celá řada opatření, která přinesou organizaci úspory finančních prostředků a zefektivní její činnost. V realizační fázi se nachází úkoly týkající se snížení řídícího a obslužného aparátu, snižujeme počet řídících úrovní, příští týden bude na poradě krajských ředitelů předložen záměr nového efektivnějšího systému vzdělávání, vytváří se předpoklady pro zcivilňování některých funkcí. Tato a řada dalších opatření nám vytváří předpoklady k tomu, abychom příští rok nemuseli sahat do té druhé skupiny opatření, která je z našeho pohledu špatná. To v praxi znamená, že pro rok 2013 neplánujeme uzavírání žádných požárních stanic, ba naopak, pokud již nedojde k dalšímu snižování rozpočtu, přijatá opatření nám umožní posílit stanice s nejmenším počtem výjezdových hasičů tak, abychom mohli co nejlépe sloužit občanům“. Říká generální ředitel HZS ČR, plk. Ing. Drahoslav Ryba
           
Prozatím poněkud nevyjasněná je situace pro rok 2014. Jak již bylo uvedeno, jde HZS ČR cestou postupných kroků. Jednou z cest, jak se může finanční situace u sboru v roce 2014 a v letech následujících zlepšit, je i zapojení pojišťoven do financování požární ochrany. Toto systémové opatření by významně pomohlo i financování obcí respektive jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí. Proto jsou v těchto dnech oči všech cca 340.000 profesionálních a dobrovolných hasičů upřeny do parlamentu, kde se bude v září projednávat novela zákona o pojišťovnictví.
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 
 

vytisknout  e-mailem