Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jednal Ústřední krizový štáb

V rámci celostátního cvičení ZÓNA 2008 dnes (26.11. 2008) od 11:30 cvičně zasedal Ústřední krizový štáb, který je složen ze zástupců centrálních orgánů krizového řízení. Účastníci jednání byli seznámeni se situací po simulované havárii v Jaderné elektrárně Dukovany, kdy radioaktivní látky fiktivně unikly mimo areál elektrárny a ohrozily tak obyvatelstvo v okolí.  

Ústřední krizový štáb Ústřední krizový štáb
Ústřední krizový štáb se formou videokonference spojil s krizovými štáby kraje Vysočina a Jihomoravského kraje, vyhodnotil  vzniklou situaci a přijal následující opatření:
 
Ústřední krizový štáb:
  • navrhl předsedovi vlády vyhlášení nouzového stavu
  • aktivoval své pracovní skupiny: mediální skupinu, skupinu pro koordinaci věcných  zdrojů,
  • zřídil odbornou pracovní skupinu pro radiační havárie ke koordinaci úkolů spojených s řešením opatření v důsledku radiační havárie složenou ze zástupců Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, Ministerstva vnitra – generálního ředitelství HZS ČR, Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva zemědělství, Ministerstva životního prostředí, Ministerstva obrany, Českého hydrometeorologického ústavu, Policie ČR, Správy státních hmotných rezerv. 
Štáb GŘ HZSŠtáb GŘ HZS
Cvičení ZÓNA 2008
připraviloministerstvo vnitra ve spolupráci se Státním úřadem pro jadernou bezpečnost a Ministerstvem obrany připravují celostátní. Toto celostátní cvičení probíhá ve dnech 26. – 28. listopadu 2008 a jeho smyslem je prověřit činnost orgánů krizového řízení, složek integrovaného záchranného systému a dalších subjektů při řešení  mimořádné události vzniklé v důsledku simulované radiační havárie v Jaderné elektrárně Dukovany. Podle scénáře cvičení radioaktivní látky fiktivně uniknou mimo vlastní areál elektrárnya  ohrozí obyvatelstvo v jejím okolí.  Na toto musí odpovědné orgány reagovat a přijmout efektivní opatření na pomoc zasaženému a ohroženému obyvatelstvu v blízkosti jaderné elektrárny –jde např. o varování, ukrytí, evakuaci nebo dekontaminaci.  


ZÓNA 2008 je největším cvičením svého druhu v novodobé historii České republiky. Poprvé jsou do obdobného cvičení v ČR zapojeny i ústřední správní úřady. Cvičení se účastní více než  500 osob, cca 50 ks techniky, do cvičení bude zapojeno  více než 50 subjektů na úrovni centrální, krajské  i místní.


Námětem cvičení ZÓNA 2008 je vysoce  nepravděpodobná situace, která v historii ČR dosud nenastala a k níž by mohlo dojít pouze za souběhu několika poruch a naprosto výjimečné shody okolností.


Informace ke cvičení ZÓNA 2008 lze nalézt na www.hzscr.cz/zona2008


Bc. Jana Malíková
ředitelka odboru tisku a tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem