Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jak se zapojit do humanitární pomoci Ukrajině

2. 3. 2022 (PJ) - Chcete se i vy zapojit do pomoci Ukrajině a nevíte jak na to? 


OFICIÁLNÍ STÁTNÍ HUMANITÁRNÍ POMOC

Vychází vždy z požadavků konkrétního státu, který požádá o pomoc prostřednictvím mechanismu civilní ochrany Evropské unie. Tato žádost se distribuuje na jednotlivé členské státy a ty nabídnou pomoc. Pokud je toto akceptováno, je pomoc odeslána do místa doručení. Takto to činní i Česká republika v případě Ukrajiny. Stát garantuje kvalitu dodaného materiálu i to, že poskytnutím pomoci nebudou té zemi způsobeny další problémy. Státní pomoc se poskytuje novým materiálem, velkým počtem materiálu, nebo specifickým materiálem.


POMOC PROSTŘEDNICTVÍM NESTÁTNÍCH ORGANIZACÍ

Kromě státní pomoci existuje pomoc, která jde prostřednictvím nestátních nebo humanitárních organizací, které mají v té zemi své kontakty. Jsou to většinou jejich zahraniční „pobočky“ a jsou zastřešeny jednou federací (př. Český červený kříž). Tyto humanitární organizace organizují sbírky materiálu a zajišťují jejich přepravu do místa, kde je pomoc potřeba.


POMOC NA VLASTNÍ PĚST

Pokud někdo chce poskytnout pomoc, měl by využít v první řadě některé existující sbírky vyhlášené neziskovou organizací.

V případě, že je snaha organizovat své sbírky, je nutné si předem domluvit s neziskovou organizací, že vybranou pomoc převezme a zajistí její transport. Podstatné je dohodnout se, jaký materiál, v jakém množství a jaké kvalitě se sbírá. Důležité je, že v době kdy se organizuje sbírka, musí být definovány komodity, které jsou skutečně potřeba a bude zajištěn jejich transport do postižené oblasti. Je nutné si uvědomit, že přeprava humanitární pomoci je náročný proces a je proto nezbytné poskytovat věci, které jsou potřebné, nové nebo použitelné.  


WEB NAŠI UKRAJINCI

Do humanitární pomoci Ukrajině se lze zapojit i prostřednictvím webu www.nasiukrajinci.cz. Na úvodní stránce je rozcestník pro ty, kteří nabízejí drobnou a velkou pomoc.

Ti, co nabízejí drobnou pomoc, budou nasměrováni na konkrétní neziskové organizace. Ti, co nabízí velkou pomoc, například ubytování pro větší počet osob, služby nebo hromadnou přepravu, jsou nasměřováni na KACPU (Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině). Kontakty na jednotlivá centra jsou na výše zmiňovaném webu.


JAK MOHOU POMOCI DOBROVOLNÍ HASIČI

Velice si vážíme obrovské solidarity a snahy pomoci i ze strany jednotek sboru dobrovolných hasičů a občanských sdružení působících na úseku požární ochrany. V současné době je asi nejefektivnější pomoc formou finančního příspěvku na již vyhlášené sbírky. Ještě před tím než začnete organizovat sbírku, spojte se s některou neziskovou humanitární organizací a dohodněte si rozsah sbírky a způsob předání do potřebných oblastí.




kpt. Mgr. Pavla Jakoubková, DiS.
tisková mluvčí

Ministerstvo vnitra - generální ředitelství

Hasičského záchranného sboru České republiky
Kloknerova 26
148 01 Praha 414
GSM: +420 778 799 068
e-mail: pavla.jakoubkova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem