Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jak pokračují jednání o přepravě humanitární pomoci na Ukrajinu

5. 3. 2022 (MF) - Naši styční důstojníci jsou již několikátý den na Slovensku na hranicích s Ukrajinou, aby zajistili bezproblémový přesun humanitární pomoci na Ukrajinu. 


Ve středu 2. března 2022 jednali na Krajském ředitelství Hasičského a záchranného zboru Slovenské republiky (HaZZ) v Prešově o možnosti získat kontaktní osobu s rozhodovací kompetencí a pravomocemi na ukrajinské straně, se kterou by bylo možné řešit předávání humanitární pomoci a logistické operace na hraničním přechodu Vyšné Německé.

Následně se přesunuli na hraniční přechod, kde se sešli s prezidentem HaZZ Slovenské republiky, plk. Ing. Mikuláškem a s řediteli HaZZ krajů Prešovského a Košického, se kterými hovořili o cílech jejich mise a možnosti spolupráce.


Ve čtvrtek 3. března 2022 provedli průzkum na hraničním přechodu Ubľa s úkolem najít přechod vhodný pro předávání humanitární pomoci. Seznámili se se situací na tomto hraničním přechodu. Zjistili problémy s přepravou uprchlíků do České republiky a podpořili žádost zástupců české nevládní skupiny organizující přepravu uprchlíků z obce Ubľa o zabezpečení nekomerčního autobusu, kterým bude zajištěn převoz občanů Ukrajiny přímo do určeného registračního centra v České republice.


V pátek 4. března 2022 se setkali s prezidentem Policie České republiky, genmj. Mgr. Janem Švejdarem, a velitelem policejního kontingentu, se kterým si vyměnili klíčové kontakty a projednali možnosti další spolupráce. Velitel kontingentu je požádal o pomoc při zajištění pravidelné údržby elektrocentrál a ověřoval možnost pomoci Hasičského záchranného sboru České republiky (HZS ČR) při výstavbě stanů pro potřeby PČR.

Poté se ve městě Sobranci setkali s ministrem vnitra Slovenské republiky (MV SR), Ing. Romanem Mikulcem, který vysoce ocenil jejich přítomnost a poděkoval za spolupráci. Důležité bylo jednání s generálním ředitelem krizového řízení MV SR plk. Ing. Mariánom Dritomským, kde řešili a navrhovali systém převozu humanitární pomoci z ČR na Ukrajinu. Po projednání s generálním ředitelem HZS ČR, genmjr. Ing. V. Vlčkem, Ph.D., došlo k modifikaci a zefektivnění navrženého systému.

Štáb v Sobrancích má s ohledem na aktuální stav hlavní priority v oblasti příjmu, registrace  a redislokace uprchlíků. Hlavní činností styčných důstojníků HZS ČR však zůstává přeprava humanitární pomoci z ČR na Ukrajinu.



Hasičský záchranný sbor České republiky



 

vytisknout  e-mailem