Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Informace od českého trauma teamu v Nepálu od 7. do 10. května 2015

11. 5. 2015 (Nicole Zaoralová) - Členové trauma teamu vzkázali svým přátelům a blízkým: „Všichni jsme zdraví a v pořádku. V noci a ráno jsme zažili silný déšť, který nás zaměstnal úklidem tábora a stanů. Pokračujeme v ošetřování obyvatel a provádíme průzkum vytipovaných lokalit.“ 

Čtvrtek 7. května 2015
Tento den bylo k 16 hodině ošetřeno 61 pacientů. Část týmu opět založila zdravotní ambulanci, která ve spolupráci s novozélandským zdravotnickým týmem a místním překladatelem ošetřila 7 pacientů. Mobilní zdravotnický tým (2 lékaři, 2 sestry, 2 hasiči a velitel týmu) působil v obci Timbu. Zdejší pacientka se závažným řezným poraněním na dolní končetině byla po konzultaci s lékařem týmu převezena spolu s příbuznými k finálnímu ošetření do základny v Melamchi. Znovu byl vyslán průzkumný tým do oblasti Baruwa, po třech hodinách byl však průzkum ukončen a tým se vrátil zpět na základnu. Ve večerních hodinách byl uskutečněn za asistence českých lékařů urgentní převoz pacientky k ošetření. K tomuto dni bylo ošetřeno celkem 385 pacientů, z toho 81 pacientů mobilním zdravotnickým týmem.

Pátek 8. května 2015
Během pátku bylo ošetřeno celkem 65 pacientů. Mobilním zdravotnickým týmem (tentokrát ve složení jeden lékař, jedna sestra, jeden hasič a velitel týmu) v obci Timbu bylo ošetřeno 16 zraněných, dalších 9 pacientů bylo ošetřeno cestou zpět na základnu.
Při návratu týmu bylo zjištěno, že v obci Mahankal je zřícené zdravotnické zařízení (Primary Health Care Cente), chybí zde lékař a je potřeba zde ošetřit cca 50 pacientů denně. Z výše uvedených důvodů bylo rozhodnuto, že v následujících dnech bude český mobilní zdravotnický tým vyslán právě sem. Průzkumný tým se vydal do vesnice vzdálené asi 4 km od Mahankalu, aby zjistil, zda tam jsou také ranění.
Od novozélandského týmu obdrželi čeští lékaři informace o šíření průjmových onemocnění ve vesnicích Phartung (15 nakažených), Ichok (30 nakažených), Jyamire a Timbu.
Další mobilní tým byl na žádost místního starosty vyslán do obce Daduwa, kde byli ošetřeni tři pacienti a jeden transportován na základnu Melamchi k zajištění rentgenového vyšetření.
Celkem bylo k tomuto dni ošetřeno 450 pacientů, z toho 107 pacientů mobilním zdravotnickým týmem.

 
Sobota 9. května 2015
Krátce po půlnoci vzbudil členy týmu intenzivní déšť (napršelo více než 25 mm) a bylo nutné neprodleně provést zajištění základny. Voda se bohužel dostala i do zdravotnických stanů a způsobila škody na materiálu, které personál odstraňoval až do ranních hodin. Ráno byla základna týmu připojena na veřejnou rozvodnou sít a bylo možné pozastavit zásobování elektřinou z elektrocentrály.
Mobilní zdravotnický tým (2 lékaři, 2 sestry, 2 hasiči a velitel týmu) se zástupcem odjeli hned ráno do obce Mahankal ošetřovat raněné. Dále byl proveden průzkum v dalších třech okolních obcích, ale naštěstí zde nebylo třeba poskytnout zdravotní péči. Během soboty bylo ošetřeno celkem 27 pacientů.

Neděle 10. května 2015
Dnes nebyl vyslán mobilní tým. Z důvodu výpadků dodávek z elektrické rozvodné sítě suplovala týmová elektrocentrála dodávky elektřiny do zdravotnického zařízení (Primary Medical Care Centre) v sousedství. Lékaři si dnes museli poradit se zvláštním případem, kdy ošetřovali 12tiletého chlapce s duševní zřejmě posttraumatickou stresovou poruchou. V neděli padl teplotní rekord 38 °C ve stínu.
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem