Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hazardování se životem při vodáctví

Začalo jaro a s tím spojené i sjíždění řek. Zkušení i méně zkušení vodáci by měli dobře zvážit své síly, možnosti a nebezpečí, které je s tímto sportem, zvlášť na jaře, spojené. Z většiny českých hor postupně odtává sníh, koryta řek se zaplňují množstvím vody, a když k tomu přidáme občasné deště, pro některé vodáky se může změnit jejich nadšení z vodáctví v boj o život. Nebezpečí hrozí převrácením plavidla, stažením proudem vody nebo vírem pod hladinu. Také velmi studená voda může způsobit vážné zdravotní následky.  

 
V červenci roku 2009 zachraňovali hasiči šest vodáků z převráceného raftu na řece Otavě. Boj o jejich život se stal i bojem o vlastní život. Člun hasičů se při záchraně lehkomyslných vodáků převrátil a jeden z hasičů se začal topit. Jeho kolegové ho včas vytáhli z vody. Hazardní jízda vodáků si vyžádala lidský život jednoho z nich.
 
Letošní vodáci již započali své aktivity a hasiči už vyjeli k jejich záchraně. V Karlovarském kraji v sobotu (10.4.2010) zachraňovali hasiči ze studené vody řeky Ohře dva vodáky, kteří se převrátili při sjíždění jezu u Černého Mlýna. Vodákům se podařilo udržet převráceného člunu, ale po vytažení přivolanými hasiči, museli být z důvodu silného podchlazení převezeni do nemocnice.
 
Ze statistiky Hasičského záchranného sboru ČR se dočteme, že v roce 2009 hasiči provedli zásah týkající se záchrany nebo vyhledávání osob z vody celkem 213 krát.
 
Je na místě připomenout, že pokud se stanete svědky nehody nebo stane-li se něco vám při vodáctví, zavolejte na tísňovou linku 112 nebo hasiče na linku 150. Pro snadnější orientaci a vyhledání osob, které potřebují pomoc, si zapamatujte, že říční kilometry nejsou číslované od pramene toku, ale naopak číselná řada říčních kilometrů vzrůstá od soutoku směrem proti proudu. Všímejte si budov, zajímavostí a krajiny kolem sebe, abyste popřípadě mohli operátorovi popsat okolí, kde se nacházíte a tím urychlit pomoc.
 
Neriskujte zbytečně své životy a zdraví hazardním sjíždění řek, stejně tak životy záchranářů. Před započetím dobrodružství na řece sledujte doporučení sjízdnosti řeky, dobře si rozmyslete, zda například v době vyhlášení stupňů povodňové aktivity riskovat životy na rozbouřené řece.
 
 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail:ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem