Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasičský záchranný sbor ČR nakoupí moderní požární techniku

Byly uzavřeny smlouvy na dodávku 14 nových cisternových automobilových stříkaček za 100 milionů korun  

Hasičský záchranný sbor České republiky (HZS ČR) uzavřel kupní smlouvy s firmou FIREFIGHTING TECHNOLOGY INT. s.r.o. na dodávku 14 nových cisternových automobilových stříkaček těžké hmotnostní třídy S (nad 14 000 kg). Dodavatel byl vybrán na základě otevřené veřejné soutěže a cena dodávky je cca 100,1 mil. Kč. Novou požární techniku získá  všech 14 Hasičských záchranných sborů krajů  do konce roku 2008,  nové cisternové automobilové stříkačky u jednotek požární ochrany doplní stávající zásahovou techniku o požární automobil s rozšířeným požárním příslušenstvím pro technické zásahy.

Hasičský záchranný sbor ČR na základě těchto kupních smluv zakoupí cisternové automobilové stříkačky na jednotném podvozku se dvěma typy motoru. Dodáno bude  pět cisternových automobilových stříkaček na automobilovém podvozku IVECO Magirus 140 E 25 W, určených pro běžný provoz a devět cisternových automobilových stříkaček na automobilovém podvozku IVECO Magirus 140 E 30 W, určených pro provoz ve složitějších terénních podmínkách.  Tyto nové cisternové automobilové stříkačky budou vybaveny požárním čerpadlem o jmenovitém výkonu 2000 l. min-1. (při tlaku 10 bar a sací výšce 3 m) a nádrží na vodu o objemu 3000 l. 

Hasičský záchranný sbor ČR tak pokračuje ve výrazné  modernizaci požární techniky. Díky  zvláštnímu rozpočtovému programu Ministerstva vnitra „Periodická obnova základní požární techniky jednotek zařazených do plošného pokrytí“ získá letos sbor 40 nových cisternových automobilových stříkaček. Kromě těchto dvou hromadných zakázek na dodávku požární techniky  letos  Hasičský záchranný sbor ČR plánuje zakoupit ještě jednotlivě 11 cisternových automobilových stříkaček, dalších  10 cisternových automobilových stříkaček pak  projde kompletní rekonstrukcí. Ministerstvo vnitra navíc každý rok obcím přiděluje dotace na obnovu  zásahové požární techniky jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí – např. v roce 2007 to bylo 150 mil. Kč určených na pořízení celkem 75 nových cisternových automobilových stříkaček.

kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru  ČR
Tel.: 974 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail:petr.kopacek@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem