Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasičský záchranný sbor České republiky předal medaile

V pondělí 26. října 2009 v Praze u příležitosti státního svátku 91. výročí vzniku samostatného Československého státu byly předány Medaile a Plakety Hasičského záchranného sboru České republiky (HZS ČR).  

Fotogalerie Milan Vávrů

Generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Miroslav Štěpán rozhodl o udělení třech medailí HZS ČR „Za statečnost“, dvanácti Plaket HZS ČR a 45 medailí HZS ČR „Za věrnost“ I.stupně.


Ocenění převzali medaile a plakety z rukou náměstka ministra vnitra ing. Jaroslava Salivara a generálního ředitele HZS ČR genmjr. Ing. Miroslava Štěpána.


Medaile HZS ČR „Za statečnost“ si převzali Petr Volšička, mjr. Petr Šanda a nstržm. Jindřich Králík.Petr Volšička ječlenem jednotky sboru dobrovolných hasičů obce Lomnice nad Popelkou. Dne 13. června letošního roku při požáru rekreačního zařízení v Rovensku pod Troskami se svým nasazením a projevem osobní statečnosti přímo podílel na záchraně a evakuaci 4 zraněných osob z hořícího objektu.


Příslušníci Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, územního odboru Strakonice, mjr. Petr Šanda a nstržm. Jindřich Králík se dne 7. července letošního roku na řece Otavě ve Strakonicích podíleli na záchraně vodáků z převráceného raftu a záchraně svých kolegů, kteří se při této záchranné akci dostali také do bezprostředního ohrožení života.


Na slavnostním aktu byly předány Medaile HZS ČR „Za věrnost“ příslušníkům HZS ČR, kteří celý svůj profesní život zasvětili práci v požární ochraně.
 



Ocenění v požární ochraně:

 
Medaile HZS ČR „Za statečnost“
se uděluje hasičům nebo fyzickým osobám za odvážné zákroky při mimořádných událostech, spojené s bezprostředním ohrožením života nebo zdraví.

 
Medaile HZS ČR „Za zásluhy o bezpečnost“
se uděluje hasičům, občanským zaměstnancům nebo fyzickým osobám za dlouhodobé příkladné pracovní úsilí a osobní iniciativu na úseku požární bezpečnosti a ochrany obyvatelstva a majetku v rámci integrovaného záchranného systému nebo krizového řízení.
 
 
Čestná medaile HZS ČR se uděluje:
 
  • příslušníkům zahraničních hasičských záchranných sborů, pracovníkům veřejné správy, právnickým osobám a občanům za významnou nebo dlouhodobou spolupráci s HZS ČR, 
  • pozůstalým po hasiči, který zemřel při výkonu povolání.
 
Medaile HZS ČR „Za věrnost“ má tři stupně a uděluje se příslušníkům HZS ČR za dosahování velmi dobrých výsledků ve služební činnosti ve spojení s dobou trvání pracovního nebo služebního poměru v délce nejméně:
 
  • 30 let u medaile „Za věrnost“ I. stupně
  • 20 let u medaile „Za věrnost“ II. stupně
  • 10 let u medaile „Za věrnost“ III. stupně
 
Plaketa HZS ČR se uděluje:
  • zahraničním a domácím osobnostem za aktivní účast na významných jednáních nebo snahu vedoucí k dosažení úmluv, jejichž předmětem je řešení záležitostí požární bezpečnosti nebo ochrany obyvatelstva a majetku v rámci integrovaného záchranného systému nebo krizového řízení,
  • právnickým osobám za činnosti, kterými se významně podílejí na zabezpečování požární bezpečnosti nebo ochrany obyvatelstva a majetku v rámci integrovaného záchranného systému nebo krizového řízení,
  • fyzickým osobám za spolupráci s Hasičským záchranným sborem České republiky při plnění jeho úkolů.
 
 
 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
 
 
 
 
Charakteristiky oceněných

Medaile HZS ČR  „Za statečnost“

Petr Volšička
člen Jednotky sboru dobrovolných hasičů obce Lomnice nad Popelkou.  Dne 13. června letošního roku při požáru rekreačního zařízení v Rovensku pod Troskami se podílel na záchraně a evakuaci 4 zraněných osob z hořícího objektu. Společně s dvěma příslušníky HZS Libereckého kraje vnikl střešním otvorem do neznámého, silně zadýmeného prostoru podkroví. Odtud vyvedl dvě ženy a dva muže mimo zasažený objekt.


mjr. Petr Šanda
příslušník HZS Jihočeského kraje, velitel stanice Strakonice. V červenci letošního roku se zúčastnil záchranné akce na řece Otavě ve Strakonicích. Tento den došlo k převrácení raftu se 6 vodáky. Při této záchraně došlo také k převrácení člunu se třemi hasiči. Jmenovaný spolu s kolegou nstržm. Jindřichem Králíkem plaval pro topícího se kolegu z převráceného záchranného člunu a společně ho dopravili na břeh.
Jmenovaný svým rychlým rozhodnutím zachránil lidský životy.


nstržm. Jindřich Králík
příslušník HZS Jihočeského kraje. V červenci tohoto roku se zúčastnil záchranné akce na řece Otavě ve Strakonicích. Jmenovaný, který měl v době probíhajícího zásahu volno, se nacházel v blízkosti události. Ihned se zapojil do záchrany tonoucích.  Společně s mjr. Petrem Šandou plaval pro kolegu z převráceného člunu a dopravili ho na břeh. Nstržm. Jindřich Králík poté zachránil ženu z převráceného raftu, kterou unášel silný proud řeky Otavy. Jmenovaný svým pohotovým rozhodováním zachránil životy tonoucích.



Medaile „Za Zásluhy o bezpečnost“


JUDr. Miroslav Řepiský
Bývalý náčelník  inspekce požární ochrany Ministerstva vnitra a předseda Svazu požární ochrany ČSFR, za celoživotní přínos k rozvoji požární ochrany.


Generálporučík inženýr Vlastimil Picek
náčelník Generálního štábu Armády České republiky. Ve své bohaté pracovní kariéře byl vždy příkladem pro své obětavé pracovní úsilí a osobní iniciativu, kterou se zasloužil o rozvoj bezpečnosti, integrovaného záchranného systému a ochrany obyvatelstva.  Ve své funkci se zasadil o úzkou spolupráci AČR A HZS ČR.


Major inženýr Miroslav Hájek
pracuje jako zástupce velitele 152. ženijního pluku 15. ženijní záchranné brigády Velitelství společných  sil  - svým pracovním nasazením a osobní iniciativou přispívá k rozvoji integrovaného záchranného systému, bezpečnosti a ochraně obyvatelstva.



„Čestná medaile“


MUDr. Jaroslava Pilařová
ředitelka odboru zdravotnického zabezpečení MV, za spolupráci s Hasičským záchranným sborem ČR při stanovení pravidel zabezpečení zdravotní péče, ochrany zdraví a nemocenského pojištění příslušníků bezpečnostních sborů.


Ing. Josef Velíšek
zastával funkci vrchního velitele ekonomické sekce Ministerstva vnitra, ocenění získal za dlouholetou spolupráci.



Plaketa HZS ČR


Plk. Jan Žižka
Roku 1965 nastoupil k Veřejnému požárnímu útvaru města Kladna.  V současné době pracuje  jako náměstek pro úsek IZS a operační řízení krajského ředitelství Kladno  HZS Středočeského kraje. Mnohaleté zkušenosti a praxe u HZS ČR jej dovedly ke jmenování do různých funkcí, mimo jiné do funkce ředitele HZS Středočeského kraje. Jmenovaný je oceněn za celoživotní práci pro HZS ČR.


Plk. Ing. Jiří Horáček
V roce 1974 nastoupil k okresní inspekci požární ochrany města Bruntál.  Prošel řadou různých funkcí, mimo jiné funkcí ředitele HZS Olomouckého kraje a prezidenta České asociace hasičských důstojníků, které vykonává dodnes. Jeho celoživotní práce byla vždy vysoce profesionální.


Plk. Dalibor Horák
Jmenovaný pracuje v požární ochraně od roku 1966. V roce 1986 byl pověřen vedením odborného učiliště PO MV ČR v Brně a funkci ředitele tohoto učiliště vykonává dodnes. Má výraznou zásluhu nejen na výstavbě areálu odborného učiliště, ale i na tom, že odborné učiliště požární ochrany má všechny předpoklady pro další vzdělávání příslušníků HZS ČR.


Plk. Ing. Jiří Chalupa
ředitel odboru CNP ( civilní nouzové plánování) a strategií MV-GŘ HZS ČR. V roce 1991 nastoupil na Hlavní správu Sboru PO MV ČR. Od roku 2000 působil jako druhý tajemník ve Stálé delegaci při Severoatlantické alianci  v Bruselu a od roku 2003 i jako styčný důstojník MV GŘ HZS ČR pro Evropskou unii. Medaile je jmenovanému udělena za jeho úspěšnou činnost v těchto organizacích.


Jan Kočár
žák 8. třídy ZŠ Valtice, vítěz celostátní soutěže Zpěváček – zpěv lidových písní, získal Cenu generálního ředitele HZS ČR genmjr. Miroslava Štěpána


Pavel Pomykal
Občan obce Hluk. Dne 31. března letošního roku poskytl pomoc při záchraně dvanáctileté dívky, která propadla přes lehké dřevotřískové krytí studny, padala asi  6 metrů do hloubky, a skončila ve dva metry hluboké vodě. Pan Pomykal neprodleně a bez váhání spustil do studny dlouhý dřevěný žebřík, slezl až k hladině a pomohl dívce se ho zachytit. Do příjezdu záchranářů držel dívku nad hladinou. Jejich život byl ohrožen v důsledku možného hromadění CO2 a také po celou dobu pobytu ve studni nebyli z povrchu nikým jištěni. Pavel Pomykal jednal rozhodně a profesionálně.


Nstržm. Radek Bartejs
příslušník HZS Libereckého kraje hasič- strojník.  Dne 13. června letošního roku se zasloužil o záchranu 4 osob, uvězněných v hořícím objektu rekreačního zařízení v Rovensku pod Troskami. Do tohoto objektu vstoupil jako první. Zde provedl prvotní úkony pro další činnosti k záchraně osob a likvidaci požáru. Poté společně s dalšími dvěma kolegy vnikl střešním otvorem do neznámého, silně zadýmeného prostoru v podkroví a následně vyvedl dvě ženy a dva muže ze zasaženého objektu. Svým jednáním projevil osobní statečnost a zasloužil se o záchranu lidských životů.


Nstržm. Stanislav Hajský
příslušník HZS Libereckého kraje,  hasič- strojník.  Jmenovaný se letos 13. června zasloužil o záchranu 5 osob uvězněných v hořícím objektu. První zraněnou ženu v bezvědomí vypátral v silně zadýmeném a požárem zasaženém pokoji, odkud ji společně se svým kolegou donesl k oknu, za kterého byla po žebříku snesena. Dále se podílel na záchraně a evakuaci dalších čtyř osob za zakouřeného a požárem zničeného objektu.
Jmenovaný svou osobní statečností přispěl k záchraně lidských životů.


Pprap. Lukáš Kmínek
Příslušník HZS Libereckého kraje, hasič – technik spojové služby. Dne 13. června tohoto roku se zasloužil o záchranu 5 osob uvězněných v hořícím objektu. První zraněnou ženu v bezvědomí vynesl ze zcela zakouřeného a požárem zasaženého pokoje společně s kolegou k oknu, ze kterého byla snesena. Dále se podílel na záchraně a evakuaci dalších 4 osob za zakouřeného a požárem zničeného objektu. Svým profesionálním jednáním zachránil lidské životy.


Pprap. David Jemelík
Příslušník HZS Olomouckého kraje, technik strojní služby. Jmenovaný se letos v červnu. jako vedoucí skupiny a lodivod motorového člunu podílel na dramatické záchraně dvou osob při bleskových povodních na Hranicku. V nočních hodinách došlo ke stržení osobního automobilu přívalovou vlnou z komunikace s posádkou. Jmenovaný se na člunu dostal do bezprostřední blízkosti potopeného automobilu a dále byla provedena záchrana muže, který se držel na střeše automobilu. Druhý člen posádky byl stržen proudem vody. I tohoto muže se podařilo vypátrat a zachránit. Výborná koordinace záchranných prací a osobní statečnost jmenovaného přispěla k záchraně dvou lidských životů.


nstržm. Tomáš Zobaník
Příslušník HZS Olomouckého kraje se jako člen posádky podílel letos v červnu na dramatické záchraně dvou osob při bleskových povodní na Hranicku. V nočních hodinách došlo ke stržení osobního automobilu přívalovou vlnou z komunikace s posádkou. Jmenovaný se na člunu dostal do bezprostřední blízkosti potopeného automobilu a dále byla provedena záchrana muže, který se držel na střeše automobilu. Druhý člen posádky byl stržen proudem vody. I tohoto muže se podařilo vypátrat a zachránit. Výborná koordinace záchranných prací a osobní statečnost jmenovaného přispěla k záchraně dvou lidských životů.


nprap. Jan Petera
příslušník HZS Olomouckého kraje, velitel družstva.  V červnu letošního roku při požáru v podzemních garážích v Olomouci našel a vynesl ven ženu ze zadýmeného prostoru. Při požáru v podzemních garážích letos v červnu v Olomouci provedla jednotka HZS průzkum schodišťového prostoru. Poté však jedna z obyvatelek domu opustila svůj byt a při cestě zpět se již přes zakouřený prostor nemohla vrátit. Jmenovaný příslušník zaslechl křik o pomoc, postiženou osobu nalezl na schodišti a vynesl ven z objektu. nprap. Jan Petera tímto činem přispěl k záchraně lidského života.



Medaile „ Za věrnost“ I. stupně


plk. Ing. Jaroslav Novotný
nastoupil na Okresní inspekci požární ochrany v Jablonci nad Nisou v roce 1973. Během více než třicetileté práce u HZS ČR prošel řadou funkcí. V současné době zastává funkci ředitele HZS Ústeckého kraje. Jeho dlouholetá práce byla vždy vysoce profesionální.


Plk. Ing. Otto Dvořák, PhD
V roce 1972 nastoupil na hlavní správu PO MV. V současné době zastává funkci zástupce ředitele Technického ústavu požární ochrany v Praze. Řídí oddělení výzkumu a vývoje pro rozvoj požární vědy, rovněž řídí jednotlivé činnosti skupin zjišťování příčin požáru. Jmenovaný je velmi zkušený pracovník, svěřené úkoly plní s vysokou odborností.


Pplk. JUDr. Hana Potůčková
Jmenovaná nastoupila na hlavní správu PO MV v roce 1978. V současné době pracuje jako právník na generálním ředitelství HZS ČR.  Svěřené úkoly plní iniciativně a s vysokou odborností.


Kpt. Vlasta Musilová
příslušnice HZS hl. města Prahy. V oblasti požární ochrany pracuje od roku 1979. Podílí se aktivně na tvorbě norem a vyhlášek z hlediska požární bezpečnosti staveb a vyhlášek magistrátu hl. m. Prahy. V mimopracovní době se věnuje preventivně výchovné činnosti s mládeží.


Pprap. Jaroslav Junek
jmenovaný je dlouholetým příslušníkem HZS hl.m. Prahy, ke kterému nastoupil v roce 1978. Patří mezi spolehlivé hasiče a své zkušenosti předává mladším kolegům. Během své služby zasahoval u mnoha složitých případů, při kterých projevil svoji statečnost a využil své profesní zkušenosti


Pprap. Ladislav Vašíček
Příslušník HZS hl.m. Prahy.  K hasičům nastoupil v roce 1978 a nyní pracuje jako technik chemické služby. Jemu svěřené úkoly vždy plní odpovědně a spolehlivě.


Ppor. Zdeněk Přibáň
příslušník HZS hl.m. Prahy.  Jmenovaný pracuje v oblasti požární ochrany od roku 1978.  Během více než třicetileté služby se účastnil řady významných zásahů. Jako velitel úseku zasahoval u požáru Průmyslového paláce a při požáru tržnice v Libuši v loňském roce.


Plk. Jan Bradna
V 1977 byl přijat k požárnímu útvaru hl. město Prahy na funkci zástupce velitele pro výcvik a školení. V současně době je ředitelem územního odboru Kolín HZS Středočeského kraje. Svěřené úkoly plní velmi dobře a s vysokým nasazením. Využívá svých dlouholetých znalostí a zkušeností ve své řídící práci. Jde příkladem svým podřízeným příslušníkům i zaměstnancům svou pílí a obětavostí.


Nstržm. Josef Novák
Od  roku 1973 pracuje v oblasti požární ochrany. Od roku 1977 zastává funkci strojníka na stanici Český Brod, HZS Středočeského kraje. K plnění úkolů přistupuje vstřícně a je aktivní při plnění povinností. Svou dlouholetou praxi a získané zkušenosti předává mladším příslušníkům. Aktivně se zapojuje do činnosti SDH v místě bydliště.


Kpt. Karel Gutlébet
V oblasti požární ochrany pracuje od roku 1977. V současné době působí jako lektor instruktor v  odborném učilišti PO Borovany. Významnou měrou se dlouhodobě podílí na tvorbě učebních osnov.


Ppor. Miloslav Auterský
nastoupil k Veřejnému požárnímu útvaru města Plzně v roce 1978 do funkce hasiče. Od začátku 90. let pracuje jako velitel čety. Svým profesionálním přístupem a aktivní činností přispívá k dobrému jménu HZS Plzeňského kraje.


Mjr. František Baloun
nastoupil na tehdejší Okresní inspekci PO na funkci odborný inspektor v roce 1978. V roce 1992 přešel na funkci zástupce velitele útvaru a od roku 2002 je ve funkci velitele stanice Klatovy HZS Plzeňského kraje. Úkoly vyplývající z této funkce plní svědomitě a velice úzce spolupracuje se složkami IZS a starosty obcí.


Nstržm.  Jaroslav Červíček
O roku 1978 je profesionálním hasiče. Vzhledem k vynikajícím výsledkům své práce a praktickým dovednostem v oblasti – chemické a technické služby byl ustanoven do funkce hasič – technik chemické a technické služby HZS Karlovarského kraje. Své profesní dovednosti předává dál mladým kolegům, u kterých má velký respekt.


Nprap. Zdeněk Andrášek
V oblasti požární ochrany pracuje od roku 1979. Od roku 1987 je zařazen na funkci hasič -  technik strojní služby, HZS Karlovarského kraje, kterou zastává dodnes. Téměř dvacet let reprezentuje HZS Karlovarského kraje v lyžování na úrovni republikových závodů.


Plk. Bohuslav Grund
Je profesionálním hasičem od roku 1967. Mnoholetá úspěšná praxe vedla v roce 2001 k jeho jmenování do funkce ředitele územního odboru Teplice HZS Ústeckého kraje.  Nabyté zkušenosti, odborné a organizační schopnosti při výkonu své funkce plně využívá a pod jeho vedením dosahuje jím řízený kolektiv trvale dobrých výsledků.


Pprap. František Dunovský
Nastoupil k Okresnímu útvaru PO v Žatci v roce 1972. V současně době zastává funkci technika strojní služby HZS Ústeckého kraje. Během svého dlouholetého působení u sboru vychoval celou generaci nových strojníků, kterým předával své bohaté zkušenosti a pomáhal jim v jejich profesním růstu.


Mjr. Juraj Ďuriš
Profesionálním hasičem je od roku 1975. Po dobu služby vykonával řadu technických i velitelských funkcí.  V současné době zastává funkci vedoucího oddělení IZS a služeb územního odboru Litoměřice, HZS Ústeckého kraje. Jmenovaný je při plnění úkolů samostatný a obětavý. Své zkušenosti a znalosti ochotně předává mladším kolegům.


Plk. Ing. Jiří Kunst
V roce 1977 jmenovaný nastoupil na úsek stavební prevence bývalé Okresní inspekce požární ochrany Česká Lípa. Na tomto úseku postupně vykonával vedoucí funkce na různých stupních a od vzniku Hasičského záchranného sboru ČR zastává funkci ředitele územního odboru Česká Lípa HZS Libereckého kraje. Jmenovaný svou důsledností a precizností v plnění služebních povinností a úkolů je přirozenou autoritou u svých kolegů a podřízených.

Por. Karel Skořepa
Profesionálním hasičem je od roku 1979, kdy nastoupil ke Sboru požární ochrany hl. města Prahy. Od roku 1982 působí na stanici Liberec, kde prošel postupně různými funkcemi. V současné době je zařazen na funkci operačního důstojníka KOPIS HZS Libereckého kraje, kde využívá své mnohaleté zkušenosti.


Por. Milan Dufek
V roce 1976 nastoupil na tehdejší okresní inspekci PO Jičín na oddělení prevence. Vedle svých pracovních povinností se také zapojil do rekonstrukce a výstavby nových objektů požární stanice v Jičíně, HZS Královéhradeckého kraje. V současné době je příslušníkem odpovědným za oblast zjišťování příčin požárů. Kvalita jeho práce je precizní a ve své činnosti je důsledný.


Pprap. Jaroslav Krnáč
V roce 1974 nastoupil k okresní inspekci PO. V současné době je zařazen do funkce hasiče – technik na stanici HZS Královéhradeckého kraje v Jičíně.Své dovednosti uplatnil v průběhu výstavby areálu požární stanice v Jičíně v letech 1974 až 1989. Své zkušenosti předává mladším kolegům.


Nprap. Petr Šváb
Profesionálním hasičem je od roku 1972. Od roku  2001 pracuje na operačním a informačním středisku HZS Královéhradeckého kraje – územního odboru Náchod. Jmenovaný dlouhodobě působil u sboru dobrovolných hasičů v Červeném Kostelci.


Pprap. Bohumil Mihulka
V oblasti požární ochrany působí od roku 1971. Pracuje jako technik strojní služby územního odboru Chrudim, HZS Pardubického kraje.  Od počátku své profesní kariéry zastával funkci strojníka se zodpovědností za strojní službu. Jeho řemeslných kvalit bylo a je do současnosti využíváno při údržbě a opravách mobilní požární techniky.

Nstržm. Stanislav Lipenský
V roce 1976 nastoupil k Veřejnému požárnímu útvaru ve Svitavách.  Od roku 1976 je jmenovaný členem sboru dobrovolných hasičů města Svitavy. Aktivně se podílel na výstavbě areálu požární stanice ve Svitavách. V současné době pracuje na stanici HZS Pardubického kraje. v Poličce. Je pečlivý a zodpovědný, při své práci využívá bohatých zkušeností.


Plk. Jaroslav Nácovský
Profesionálním hasičem je od roku 1976. Podílel se na založení profesionální jednotky v Ledči nad Sázavou a v roce 1977 byl jmenován velitelem stanice v Ledči nad Sázavou. V současné době zastává funkci ředitele územního odboru Havlíčkův Brod, HZS kraje Vysočina. Díky jeho soustavné a citlivé personální práci jsou jednotky stanic ÚO Havlíčkův Brod personálně stabilními kolektivy, které si dlouhodobě vychovávají své specialisty a velitele.


Nprap. Jan Musil
V oblasti požární ochrany působí od roku 1977. Postupně vykonával velitelské funkce na různých úrovních. V současné době je zařazen na funkci velitele družstva na stanici Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina. v Moravských Budějovicích. Svou práci vykonává svědomitě a zodpovědně a je příkladem pro své podřízené.


Npor. Jiří Doležal
Jmenovaný pracuje na úseku požární ochrany od roku 1972. V současné době je velitelem stanice Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina ve Velkém Meziříčí.  Jmenovaný se dlouhá léta aktivně zapojoval do soutěží v požárním sportu. Iniciativně pracoval ve funkci vedoucího mládeže v SDH Velké Meziříčí. Je členem bezpečnostní rady města VM.


Por. Alexej Neuner
Profesionálním hasičem je od roku 1978. Vykonával funkci požárního rady na úseku státního požárního dozoru. V roce 1997 nastoupil na Odborné učiliště požární ochrany v Brně. Zde se svou kvalitní prací podílí na odborné přípravě hasičů, jak v oblasti prevence, tak i v oblasti technického výcviku.


Ppor. ing. Vladimír Mikulášek
V  oblasti požární ochrany působí od roku 1973.  Nyní pracuje jako velitel čety na stanici HZS Jihomoravského kraje v Břeclavi. Jmenovaný se vyznačuje výbornými charakterovými vlastnostmi, velmi aktivním přístupem k zadávaným úkolům, jak k odborné přípravě, tak zejména při velení u zásahu jednotek PO. Jim odvedená práce je na vysoké úrovni, své zkušenosti předává služebně mladším příslušníkům.


Npor. Bohumír Dvořáček
Profesionálním hasičem je od roku 1970. Svoji mnohaletou praxi uplatňuje při plnění úkolů související se zastávanou funkcí velitele stanice Boskovice, ÚO Blansko zejména při spolupráci s obecními úřady a jednotkami \sborů dobrovolných hasičů v rámci hasebního obvodu a při zastávaných funkcí v povodňové komisi a bezpečnostní radě. Zasloužil se o vytvoření kvalitních pracovních podmínek na stanici v Boskovicích, zejména v rámci nedávné rekonstrukce stanice.


Nprap. Jindřich Pokorný
Jmenovaný pracuje na úseku požární ochrany od  roku 1973. Poslední dva roky pracuje na oddělení stavební prevence, úseku prevence a CNP KŘ Brno. Od samého počátku projevuje zájem o problematiku požární ochrany a je svým nadřízeným hodnocen jako velmi svědomitý a zodpovědný příslušník.


Mjr. Marie Přikrylová
Jmenovaná působí v oblasti požární ochrany od roku 1973. V současné době pracuje jako vedoucí oddělení prevence ÚO Hodonín, HZS Jihomoravského kraje. Své znalosti dokáže využít v praxi a dokáže je také předávat svým mladším kolegům.


Mjr. Miroslav Karlec
Profesionálním hasičem je od roku 1974. Během služby prošel řadou velitelských funkcí. V současné době zastává funkci velitele centrální požární stanice v Olomouci. Jmenovaný má dlouholetou praxi ve výjezdové jednotce, podílel se na likvidaci celé řady složitých požárů a technických havárií. V roce 1997 se aktivně podílel na likvidaci následků ničivé povodně, za což byl oceněn i prezidentem republiky. Významnou měrou se podílí na spolupráci mezi HZS kraje a jednotkami sboru dobrovolných hasičů obcí.


Npor. Vladimír Kubíček
Jmenovaný začal pracovat v profesionální požární ochraně v roce 1976. V současné době je zařazen jako velitel stanice HZS Olomouckého kraje, Konice.  Svoji dlouholetou poctivou prací se zasloužil o rozvoj požární ochrany na Konicku. Velkou zásluhu má především na udržování nadstandardní spolupráce s městem Konice. Svoji aktivitu rozvíjí i v oblasti dobrovolných hasičů, kde se podílí na odborné přípravě jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí.


Nstržm. František Urban
Od roku 1974 působí v profesionální požární ochraně. V současné době pracuje na stanici v Litovli. Vedle své příkladné práci ve výkonu služby působil jako člen sportovního družstva. Účastnil se také celé řady složitých požárních zásahů, významnými milníky byla jeho nasazení při povodních v roce 1997 a tornáda v roce 2004.


Nstržm. Richard Hořínek
Profesionálním hasičem je od roku 1979, kdy nastoupil na funkční místo požárníka. Po celou dobu zaměstnaneckého poměru a pozdějšího služebního poměru byl a je zařazen ve výjezdové jednotce, v současné době na stanici Ostrava – Hrabůvka, kde je příkladem zejména pro své dlouholeté a praktické zkušenosti.


Stržm. Petr Proček
Jmenovaný pracuje na úseku požární ochrany od roku 1978. V současné době pracuje jako hasič na stanici Ostrava – Fifejdy, kde vykonává obsluhu telefonní ústředny a dozorčí služby. Práci vykonává svědomitě a důsledně.


Nprap. Milan Burian
Jmenovaný začal pracovat v profesionální požární ochraně v roce 1978. Od roku 1997 je zároveň zástupcem velitele stanice Vítkov, HZS MSK. Je také aktivním členem SDH Vítkov. Své povinnosti plní příkladně, je pečlivý a ke své práci přistupuje odpovědně. Je stále aktivním sportovcem a dosud reprezentuje územní odbor ve stolním tenise a fotbale.


Npor. Bc. František Koch
Jmenovaný působí na úseku požární ochrany od roku 1978. Od roku 1997 zastává funkci velitele stanice Vítkov, HZS MSK. Je také je členem SDH Vítkov. Dosud je aktivním sportovcem a reprezentuje MSK v různých odvětví sportů jako je fotbal, tenis, stolní tenis. Ve všech oblastech plní své povinnosti příkladně, je pečlivý a ke své práci přistupuje odpovědně.


Nprap. Ing. Stanislav Havlíček
Profesionálním hasičem je od roku 1977. Za dobu svého působení prošel řadou funkcí. V současné době je ustanoven do funkce  technika chemické a technické služby na územním odboru Vsetín, HZS Zlínského kraje. K plnění služebních povinností přistupuje vždy velmi svědomitě a s plnou odpovědností. Příkladně plní úkoly i nad rámec svých služebních povinností.


Nstržm. Stanislav Cigánek
V oblasti požární ochrany pracuje od roku 1979. Po celou dobu svého působení je zařazen na stanici Valašské Klobouky HZS Zlínského kraje, ve funkci strojník. K plnění služebních povinností přistupuje s plným pracovním nasazením. Podílel se na likvidaci následků povodní v roce 1997 a mnoha dalších zásahů, např. velký lesní požár Komonec v roce 1996. Aktivně se zapojuje do činností jako strojník SDH obce Poteč.


Nstržm. Václav Maceček
Profesionálním hasičem je od roku 1976. V současné době pracuje jako hasič strojník na stanici Uherské Hradiště, HZS Zlínského kraje. Po celou dobu služby dosahuje velmi dobrých pracovních výsledků. Svým iniciativním samostatným a odpovědným přístupem k plnění služebních povinností je příkladem pro ostatní. Velmi dobrých výsledků dosáhl při reprezentaci sboru v požárním sportu na několika mistrovstvích republiky. V roce 1987 se stal mistrem republiky.


nstržm. Mojmír Červenka
V oblasti požární ochrany pracuje od roku 1977. Po celou dobu svého působení je zařazen v přímém výkonu služby. V současné době je ustanoven do funkce hasič strojník na stanici Bystřice pod Hostýnem, HZS Zlínského kraje. K plnění služebních povinností přistupuje vždy svědomitě a s plnou odpovědností.


Nprap. Jaroslav Ponížil
Profesionálním hasičem je od roku 1976. Po celou dobu svého působení v požární ochraně je zařazen v přímém výkonu služby na stanici Slavičín, HZS Zlínského kraje v současné době jako velitel družstva. K plnění služebních povinností přistupoval vždy svědomitě a s plnou odpovědností. Podílel se na likvidaci následků povodní v roce 1997 a na mnoha dalších zásazích např. lesní požár Komonec v roce 1996. Aktivně se zapojuje do činnosti jednotky SDH Slavičín.

 

 

vytisknout  e-mailem