Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasičská olympiáda se blíží

Dnes ve středu 10. června v Přibyslavi bude odstartována propagační jízda organizovaná Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska. Posláním jízdy, která bude o sedm dní později zakončena v Ostravě je upozornění na velkolepou akci světového významu, tzv. hasičskou olympiádu, která se uskuteční v červenci právě v Ostravě. Trasu dlouhou téměř 300 km organizátoři jízdy absolvují s vozem Praga RN z roku 1934. 

Mezinárodní technický výbor pro prevenci a hašení požáru (CTIF) rozhodl o konání mezinárodní hasičské soutěže v České republice, Ostravě. Do soutěží je přihlášeno téměř 3000 sportovců z 26 států světa. Měřit síly bude mládež, dobrovolní a profesionální hasiči. (www.ctif-ostrava.cz)

 
Mezinárodní technický výbor pro prevenci a hašení požárů známý pod zkratkou CTIF (COMITÉ TECHNIQUE INTERNATIONAL DE PREVENTION ET D´EXTINCION DU FEU) je nejvýznamnější celosvětovou organizací hasičů. Byl založen v Paříži již v r. 1900. Podle stanov CTIF se může stát jeho členem kterýkoliv stát světa, který je v organizaci zastoupen vlastním národním výborem. V současné době je členem CTIF celkem 43 států včetně České republiky, která je zastoupena v CTIF od jeho založení. Sídlem CTIF je Paříž. Nejvyšším orgánem je shromáždění delegátů, které volí prezidenta CTIF a jmenuje generálního sekretáře. Jednou za čtyři roky se koná mezinárodní soutěž hasičů z celého světa - hasičská olympiáda.

 
Českou republiku zastupuje v CTIF - Český národní výbor CTIF (dále jen „ČNV“), jehož členy jsou všechny nejvýznamnější subjekty působící v zemi na úseku požární ochrany. Patří k nim například Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky (HZS ČR), Sdružení Hasičů Čech, Moravy a Slezska. Předseda ČNV je generální ředitel HZS ČR genmjr. Miroslav Štěpán.
 

 
Propagační jízda SH ČMS z Přibyslavi do Ostravy

 
Propagační jízda bude 17. června v Ostravě zakončena předáním olympijského ohně primátorovi města Petru Kajnarovi, představením tematické poštovní známky a tiskovou konferencí.Hasičská olympiáda potrvá od 22. do 25. července 2009 v Ostravě.


www.ctif2009-ostrava.cz
www.dh.cz

 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail:ivana.svitakova@grh.izscr.cz
 

vytisknout  e-mailem