Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči zasahovali více jak čtyřistakrát

24. srpna 2010 (Ivana Svitáková) - Přes čtyři stovky událostí řešili hasiči během celého dne 23. srpna 2010. Na likvidaci 49 požárů, 52 dopravních nehod, 25 úniků látek a 241 technického zásahu se podílelo 502 jednotky požární ochrany, z toho 303 jednotky Hasičského záchranného sboru ČR. Hasiči také vyjeli 42krát zbytečně z důvodu planého poplachu. Celkový počet událostí je o 42 % vyšší proti dlouhodobému průměru (dlouhodobý průměr činí 289 událostí denně). 

Povodňová situace 
Po povodních v krajích Pardubickém, Jihočeském a zejména v krajích Libereckém a Ústeckém probíhá přechod od záchranných a likvidačních prací k obnovovacím pracím a pokračuje péče o evakuované. Pokračují práce na čištění vodních toků a čištění okolí od naplavené dřevní hmoty. Dokončuje se postupné zprovozňování, plynu, vodovodů čištění kanalizací a septiků, opravy a zprovozňování čističek odpadních vod. Opravují se a zprůjezdňují komunikace. Pokračují demolice budov dle rozhodnutí statiků. Jsou zjišťovány škody na sítích a komunikacích a provádí se specifikace prvotních nákladů na záchranné a likvidační práce nařízené orgány krajů a obcí.

Na základě žádosti HZS Libereckého kraje byl prodlouženo nasazení polní umývárny ze Základny logistiky Olomouc, působící momentálně v obci Višňová v Libereckém kraji, nejméně do 29.8.2010.

Do likvidačních prací je nadále zapojena také Armáda ČR v počtu 427 vojáků a 141 kusy mobilní techniky. Ústřední koordinace záchranných a likvidačních prací byla ukončena k 09,00 hodin dne 23.8.2010. V Libereckém kraji zůstává vyhlášen stav nebezpečí pro celé území kraje do 5.9.2010.

Během dne byly vydány výstrahy Českým hydrometeorologickým ústavem na jev velmi silné bouřky v krajích Praha, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Libereckém, Pardubickém, Královehradeckém, Vysočina a Jihomoravském. V souvislosti s bouřkami hasiči v kraji Pardubickém a v kraji Vysočina odstraňovali padlé stromy a téměř dvacetkrát odčerpávali vodu ze sklepů.

kpt. Ing. Ivana Svitáková

 
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem