Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči ukončili svoji činnost v rámci "Operace letadlo"

5. 5. 2020 (NS) - 20. března 2020 přistálo na Letišti Václava Havla první letadlo s nákladem ochranných prostředků, které bylo potřeba vyložit, odvést do skladu v Opočínku, přepočítat a rozdistribuovat do všech krajů celé České republiky. 

V rámci této akce s pracovním názvem "Operace letadlo", od 20. března, do neděle 3. května, prošel hasičům rukama materiál z 55 letadel, která přiletěla z Číny. Celkem se na této akci ze strany HZS ČR podílelo 250 hasičů, kteří se střídali ve dvou směnách. 2 000 tun materiálu, jako byly roušky, respirátory, rukavice, ochranné obleky a brýle, a další, bylo naloženo postupně do 620 nákladních aut, která najezdila přes 350 000km. Po téměř 50 dnech se technika Záchranného útvaru HZS ČR, a příslušníci a zaměstnanci HZS ČR, kteří se podíleli na převozech a distribuci ochranných prostředků, vrací zpátky na své základny.

Nejsložitější bylo naplánovat a zorganizovat práci zvlášť v těch prvních dnech. Problém nám také dělaly časté změny v časech příletů letadel, příslušníci tak často spali jen pár hodin a na odpočinek nebyl prakticky čas. Chtěl bych poděkovat všem lidem, kteří se podíleli na plnění a zabezpečení tohoto speciálního zásahu, velmi kvalitní a nelehkou práci odvedl plukovník Martin  Kučera, který organizoval a řídil se svým týmem skladovací a distribuční část úkolu. Poděkování patří také Policii České republiky, která nám poskytla skladovací halu v Opočínku, ubytovací kapacitu ve svém vzdělávacím zařízení v pardubické Čeperce, a v neposlední řadě se také podílela na manipulaci s distribuovaným materiálem. “ říká velitel Záchranného útvaru HZS ČR, brigádní generál Radim Řehulka.

Dnes, 5. května 2020, naposledy projela kolona 33 nákladních a 7 doprovodných a ostatních vozidel na trase Čeperka – Praha, a dále do Zbiroha, Jihlavy a Hlučína, kde jsou jednotlivé roty Záchranného útvaru HZS ČR dislokovány. Odtud se naši kolegové rozjedou do svých útvarů.

Poděkování patří všem, kteří se na této dlouhé a náročné akci za HZS ČR podíleli, tedy všem příslušníkům a zaměstnancům nejen ze Záchranného útvaru HZS ČR, ale také ze Skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR, Institutu ochrany obyvatelstva, Školního a výcvikového zařízení HZS ČR, HZS krajů, Střední odborné školy požární ochrany a Vyšší odborné školy požární ochrany a Generálního ředitelství HZS ČR.
 

pplk. Mgr. Nicole Studená
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.studena@grh.izscr.cz

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem