Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči likvidují následky povodní

Moravskoslezský kraj v noci postihly přívalové srážky a následné povodně. Hejtman kraje vyhlásil stav nebezpečí. V současné době probíhají likvidační a obnovovací práce na postižených území Moravskoslezského kraje, na Novojičínsku, v okolí Hranic na Moravě a na Valaškomeziříčsku. Místní Hasičské záchranné sbory krajů likvidují následky povodní vlastními silami a prostředky. Zatím nebyly vyslány další síly a prostředky z jiných krajů. Na odklízení škod se podílí také Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru ČR Hlučín. 

Odčerpávání vody (ilustrační foto)Odčerpávání vody (ilustrační foto)

V celé povodněmi zasažené oblasti bylo nasazeno 100 jednotek požární ochrany, což je přibližně 700 hasičů, včetně 11 kusů techniky ze Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR Hlučín.
 
Z postižených oblastí záchranáři evakuovali 135 osob, 21 osob zachránili ze zatopených domů a vozidel. Je registrováno 10 obětí. Případy utonutí jsou předmětem dalšího šetření. Nadále probíhají pátrací akce po nezvěstných osobách.
 
Na základě požadavku Olomouckého kraje (v souladu s Ústředním poplachovým plánem Integrovaného záchranného systému) bylo vysláno 20 vojáků na obnovovací a likvidační práce do Bělotína. 
 
Hasičský záchranný sbor ČR reaguje na potřeby dodání vysoušečů zdiva a přijímá nabídky humanitární pomoci pro postižené povodní.
 
Vzhledem k hydrometeorologické situaci a na základě Ústředního poplachového plánu IZS, MV-generální ředitelství HZS ČR požádalo o pomoc útvary Armády ČR se sídlem v Olomouci, Rakovníku a Bechyni k pohotovosti a případnému vyslání odřadů do postižených míst.
 
Policie ČR dislokovala dva vrtulníky na území Moravskoslezského kraje pro eventuální další záchranné práce a rekognoskaci postižených oblastí.
 

Příslušníci Hasičského záchranného sboru ČR a další složky integrovaného záchranného jsou připraveni okamžitě reagovat na události, které mohou v souvislosti s vývojem hydrometeorologické situace nastat.


 

kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail:ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem